Intressanta namn i DN:s S+V+Mp-regering

Det kan tyckas vara väldigt tidigt att spekulera i hur en S+V+Mp-regering skulle kunna se ut om de vinner valet 2010. För det första tror jag aldrig att socialdemokraterna kommer att ha en trepartiregering som sin målsättning, utan de vill som alltid köra med en socialdemokratisk minoritetsregering. För det andra så tror jag att de nöjer sig med enbart miljöpartiet om de skulle tvingas till att ta in något annat parti i “sin” regering. Miljöpartiet kan fälla en S-regering, men det göra aldrig vänsterpartiet. Därför skulle det bli S+Mp och inte S+V+Mp. För det tredje så kommer opinionsvindarna att vända innan det är dags för nästa val.

Men hur som helst så har DN hittat några intressanta namn i sin “skuggregering”. Vänsterpartisten Rossana Dinamarca tror jag skulle kunna få förtroendet av Ohly, men Josefin Brink måste bevisa mer än att hon kan debattera aggressivt. Alice Åström och Pernilla Zethraeus kommer nog att ligga bättre till.

Hos miljöpartiet är de nuvarande språkrören givna, men får de en tredje ministerplats så är jag övertygad om att Gustav Fridolin återkommer till politiken. Han har fortfarande hög status inom mp, och jag skulle inte vara förvånad om han blir nästa manliga språkrör efter Peter Eriksson.

När det gäller socialdemokraterna så är det lätt att fastna i hur den gamla S-regeringen såg ut. Men när man ska se hur de gamla ministrarnas position är idag så kan man titta på vilken utskottsroll de fått i riksdagen. Ibrahim Baylan, Lena Hallengren och Morgan Johansson är alla tre exempel på tidigare ministrar som varken fick ordförandeskap eller vice ordförandeskap i något utskott. Det gör att jag är tveksam till att de skulle återkomma i en regering 2010. Däremot är Ylva Johansson (vice i socialutskottet), Thomas Bodström (ordf. i justitie), Pär Nuder (vice i finans), Thomas Östros (vice i näring), Sven-Erik Österberg (vice i arbetsmarknad) och Ulrica Messing (ordf. i försvarsutskottet) gamla ministrar som även fick stort förtroende i socialdemokraternas riksdagsgrupp och som säkert kan återkomma 2010 om olyckan skulle vara framme.

Av DN:s nya namn, Thomas Eneroth (vice i socialförsäkringsutskottet), Wanja Lundby-Wedin, Åsa Westlund och Luciano Astudillo så tror jag på Eneroth och Lundby-Wedin, men inte på Westlund och Astudillo. Istället tror jag att Urban Ahlin (vice ordf. i utrikesutskottet) skulle vara given, jag tror också att Berit Andnor (ordf. i konstitutionsutskottet) kan komma tillbaka till regeringen. En annan som jag tycker att DN glömt är Marie Granlund från Malmö som är vice i utbildningsutskottet. Sedan kommer det säkert in någon mer fackordförande, kanske Metalls Stefan Löfven.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

5 Responses to Intressanta namn i DN:s S+V+Mp-regering

 1. Patrik says:

  Tror du verkligen att V skulle kunna godta en Mp – S regering?
  Någonstans måste väl smärtgränsen gå även för en vänsterpartist, jag tror den går där.

 2. site admin says:

  Smärtgränsen är säkert nådd för vänsterpartiet om S försöker bilda en S+Mp-regering. Men vad ska de göra? Ska de rösta för en borgerlig regering istället? Knappast. De lägger säkert ner sina röster, men att V aktivt skulle fälla en S+Mp-regering till förmån för en borgerlig regering kan jag inte tänka mig.

 3. John Nilsson says:

  Om nu FP återgår till att vara liberala. Vad sägs om en
  C+FP+MP+V(+PP) regering? =)

 4. site admin says:

  Knappast. Sedan när skulle C och V komma överens i några som helst ekonomiska frågor? Det finns en mer borgerlig del av miljöpartiet, men så länge som dessa inte har någon framträdande roll i partiet så lär inte mp heller kunna samarbeta med “mitten”.

 5. John Nilsson says:

  Det var iofs menat lite som ett skämt. Men jag ändå lite seriös med V.

  När skulle C och V komma överens om några ekonomiska frågor? Ja du, det är ju just det som skulle vara så intressant att utreda.

  Kanske skulle man kunna mötas över några gemensamma insikter från Kevin Carsons [1] Anti-kapitalistiska frimarknads ideologi.

  Eller något mer modernt som P2P-foundations [2]intressanta utforskning av framtida politik.

  [1] http://mutualist.blogspot.com/
  [2] http://www.p2pfoundation.net/

Leave a Reply

Your email address will not be published.