En annan salladsbar

Tyvärr kunde jag inte komma till Fredrick Federley och Dominika Peczynskis invigningsfest av En annan salladsbar som gick (går?) av stapeln ikväll. Men självklart vill jag göra reklam för deras nya restaurang här på bloggen. Den ligger bredvid Spy Bar på Stureplan, tror att det är Birger Jarlsgatan 22.

De har bestämt sig för att göra som Sofia Appelgren i Göteborg, ni vet Wild´n Fresh i Göteborg, dvs vägra skriva under något kollektivavtal med Handels. De hade säkert önskat sig en liten blockad som reklam för den nystartade restaurangen, men det tänker tydligen inte Handels bjuda på. Lite smart av dem får jag säga, även om man givetvis måste fundera på hur de väljer ut vilka kollektivavtalslösa restauranger som ska försättas i blockad och vilka som ska klara sig utan.

Lycka till med restaurangen och självklart kommer jag dit och äter så ofta jag kan. Enda felet är att den ligger för långt från riksdagen, kanske en filial i Gamla Stan?

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

12 Responses to En annan salladsbar

 1. Jörgen L says:

  Tja, det här tyckte jag mest var lite allmänt raljerande fånigheter om en bransch som tyvärr har mängder med problem med svartjobb, och ofta utnyttjar folk, främst ungdomar, både vad avser arbetstider och ersättningar.

  Att en arbetsgivare skriver kollektivavtal är ett sätt att visa att man är seriös och vill ha en bra relation med de anställda. Att inte följa avtalsenliga villkor snedvrider konkurrensen och de som vill göra rätt för sig drabbas.

 2. Ola says:

  Själv skulle jag gärna se att man hade en dekal i dörren eller fönstret där det stod “Vi har skrivit på kollektivavtal!” på restauranger. Jag skulle aldrig äta lunch på en restaurang som inte hade den dekalen. Det handlar både om de anställdas rättigheter och, som Jörgen skriver, lika konkurrensvilkor.

  Hela Fredrik Federleys beteende i den här frågan är löjeväckande. Att starta sitt eget hak på det här viset känns som ett desperat försök att få lite mer mediautrymme på en i dag gammal nyhet. Lika vakert som att fösöka sparka en död häst för att komma framåt.
  Sorgligt…

 3. Ola A says:

  Jag kan inte förstå att en rikstasman som Fredrick Federley är kan uppföra sig så här. Har läst att inte nog med att han vill neka lågavlönade kvinnor samma villkor som dom seriösa arbetsgivarna har så vill han oxå släppa narkotikan fri för eget bruk. Jag fattar inte vart centern tagit vägen som förut var ett parti för dom små i samhället.

 4. site admin says:

  Håller helt med om att restaurangbranschen lider av allt för många oseriösa företagare. Men ni kan väl knappast påstå att Sofia Appelgren var oseriös? Eller är man oseriös enbart på den grunden att man inte vill binda sig vid ett kollektivavtal som ingen anställd vill ha? Tvärtom hade hennes anställda bättre villkor och det har jag förstått att även de anställda på En annan salladsbar kommer att ha. Så att anklaga Fredrick för att “neka lågavlönade kvinnor samma villkor som dom seriösa arbetsgivarna har” måste innebära att han är oseriös för att han vill ge bättre villkor? Logik?

  Och att Fredrick skulle tycka att eget bruk av narkotika ska legaliseras har jag aldrig hört. Visst är han liberal, men drogliberal har jag aldrig uppfattat honom som och jag har känt honom i över 10 år.

  Men Ola, du har säkert delvis rätt i att Fredrick gör det här för att skapa uppmärksamhet. Det är han bra på.

 5. Ola A says:

  Sofia Appelgren hade väldigt dåliga avtal med dom anställda från början innan blockaden. ingen försäkring ingen sjuklön ingen semesterlön. och inga ob..men det blev bättre mot slutet men aldrig fullt ut bra. Och ett kolektivavtal är ju bara för att ingen ska kunna vara oseriös med löner och så och inte kunna konkurera mot andra som betalar avtalsenliga löner. Om man är en seriös företagare och tänker på dom anställda då har man koletivavtal. finns ju ingen anledning att vara utan det. Han svarade ju på en fråga som en S bloggare ställde att han var för att släppa narkotikan för eget bruk fri.

 6. Ola says:

  Att Fredrik är duktigt på att skapa uppmärksamhet kring sin egen person och kring hans personliga åsikter är knappast någon nyhet! Han har jobbat på just den saken ett bra tag nu.

  Det kanske är därför man blir lite förvånad att han fortsätter att mjölka samma ko. Har han inga nya uppslag?

 7. site admin says:

  Ola A, du skriver: “Om man är en seriös företagare och tänker på dom anställda då har man koletivavtal. finns ju ingen anledning att vara utan det.”

  Borde det inte utgångspunkten vara den omvända. Alla borde ha rätt att själva bestämma vilka avtal de ska ingå? Ditt argument luktar som Bodströms gamla favorit: “Har du ingenting att dölja…”.

  Uppgiften: “Sofia Appelgren hade väldigt dåliga avtal med dom anställda från början innan blockaden”, är dessutom dubbelt fel. Hon hade en anställd. Denna hade högre timlön än kollektivavtalet krävde. Den anställde var nöjd och önskade inget kollektivavtal. Borde inte detta räcka? Nej, istället valde restaurangfacket att placera 10-20 blockadvakter utanför hennes restaurang. Snacka om att ta i så att man spricker, och det var precis vad restaurangfacket gjorde. Opinionen blev genast på Sofia Appelgrens sida och hon fick fler kunder till Wild´n Fresh än hon någonsin hade haft tidigare.

 8. Ola A says:

  Måste bara få fråga om du sitter i riksdagen och är så dåligt insatt i vad ett kolektivavtal är. Lönen är bara en del i det hela. Vem skulle betala hennes ålderdom då? Om hon blev sjuk ?
  För det betalades inte in. Ni som nu ska Kolektivansluta alla till A-kassan. Det är ju samma sak som det arbetsgivarna betalar..Tala om dubbelmoral..Men det är klart i dina ögon är inte en lågavlönad kvinna något värd..Nej en arbetsgivare som inte har något att dölja den har kolektivavtal.Och den regering som sitter nu och som du stödjer är för kolektivavtal. Men det är bra att det kommer fram nu vilken kvinnosyn centern har.

 9. site admin says:

  Ursäkta Ola A, du vet uppenbarligen inte ett dugg om mig som person och då ska du inte uttala dig om vem jag bryr mig om eller inte. Lågavlönade kvinnor är ingenting värda i mina ögon… Då blir min egen mamma väldigt ledsen…

  Och vem är okunnig? Ska man gå på så hårt som du gör så bör man nog ha torrt under fötterna först. Annars gör man bort sig, som du…

  Skyldigheten för en arbetsgivare att betala arbetsgivaravgiften ligger självklart inte i något kollektivavtal. I arbetsgivaravgiften ligger det du nämner, sjukförsäkringsavgift, arbetsskadeavgift, ålderspensionsavgift, föräldraförsäkringsavgift m.m. Hade Sofia Appelgren inte betalt arbetsgivaravgift, ja då hade hon garanterat fått även andra än facket efter sig. Jag förstår att du tycker att kollektivavtal är så otroligt viktig om du tror att alla som arbetar i företag utan kollektivavtal jobbar svart.

  Sedan har du bristande kunskap även om A-kassan. Denna är skild från fackföreningarna, även om fackföreningarna sköter “sina” A-kassor. Men du kan vara medlem i en A-kassa utan att vara medlem i facket och tvärtom.

  Varför vill då regeringen ha en obligatorisk A-kassa? Inbetalning till A-kassan är en sorts egenförsäkring mot arbetslöshet, eller rättare sagt mot för stor ekonomisk förlust vid arbetslöshet. Idag är det valfritt att ta denna försäkring. Valfriheten är bra, och jag önskar att A-kassan kunde förbli valfri, men samtidigt är det samhället (vi andra skattebetalare) som står risken för alla de som inte tar “A-kasseförsäkringen” genom att det blir utbetalning av socialbidrag och andra bidrag.

  Man skulle kunna jämföra en obligatorisk “A-kasseförsäkring” med den obligatoriska trafikförsäkringen som du måste ha som bilägare. Eftersom den som blir påkörd, och får person- eller sakskador, ska få ersättning av dig som vållat skadorna, så har lagstiftaren ansett att denna försäkring måste vara obligatorisk. Annars skulle kostnaderna för att ersätta den skadedrabbade lastats över på samhället.

  Gör gärna kommentarer på min blogg Ola A, men var saklig och undvik löjliga påhittade slutsatser.

 10. Ola A says:

  Men nu är det du som inte håller dej till sanningen. Arbetsgivaravgiften betalar inte sjuklön och tjänstepension och det hade inte hon betalat. Nog vet jag att jag inte behöver vara med i A-kassan men kan vara med i Facket ändå. Men det går inte i alla fackförbund (metall) tror jag inte tillåter det..
  Men om det nu är ok att kolektivansluta till A-kassan och du tycker det är riktig och jag ser det nog oxå så. Men det är ju samma sak med kolektivavtalet då..
  Kan du säga var fördelen är med att inte ha ett kolektivavtal. För det är ju nästan bara där det jobbar lågavlönade kvinnor att arbetsgivarna nekar till det. Jag jobbar i en Gruva och där säger arbetsgivaren att det bara är en fördel med Kolektivavtal…

 11. site admin says:

  Nu tar vi arbetsgivaravgiften en gång till.

  I arbetsgivaravgiften (kallas också ofta för sociala avgifter) ingår:

  Ålderspensionsavgift 10,21 %
  Efterlevandepensionsavgift 1,70 %
  Sjukförsäkringsavgift 8,78 %
  Arbetsskadeförsäkring 0,68 %
  Föräldraförsäkringsavgift 2,20 %
  Arbetsmarknadsavgift 4,45 %
  Allmän löneavgift 4,40 %

  Totalt 32,42 %

  Därutöver finns ett antal avtalsförsäkringar mellan arbetsmarknadens parter, och det är förmodligen dessa som du tänker på. Det är en betydligt mindre del, ca 6 %, och består av:

  Grupplivförsäkring (TGL) 0,30 %
  Avtalsgruppsjukförsäkring (AGS) 1,49 %
  Omställningsförsäkring 0,21 %
  Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) 0,20 %
  Trygghetsrådet 0,30 %
  Pensionspremie 3,50 %
  Premiebefrielseförsäkring 0,60 % (gäller ej 2007)

  Delsumma avtalsförsäkringar 5,70 (6,30)

  Dessa försäkringar har inte ansetts så viktiga av staten att de gjorts obligatoriska och därför inte lagts in i arbetsgivaravgiften. Det är fackföreningarna som tar in avgifterna och administrerar t.ex. omställningsarbete för omställningsföräkringen.

  Den som arbetar på en arbetsplats utan kollektivavtal ska vara medveten om vilka försäkringar som han eller hon inte omfattas av, och detta får gärna fackföreningarna upplysa om. Jag tycker också att alla arbetsplatser som har anställda som vill ha kollektivavtal ska skriva på ett sådant. Men jag tycker att det måste vara möjligt för en arbetstagare att välja att få högre lön mot att inte omfattas av dessa extra försäkringar.

  Ola A, du tar upp sjuklön och tjänstepension. Sjuklöneansvaret ligger inte i varken arbetsgivaravgiften eller i något kollektivavtal, utan det är ett lagstiftat krav på arbetsgivare oavsett om de omfattas av kollektivavtal eller inte.

  Tjänstepension lär inte vara aktuellt för anställda på en salladsbar. Men hade det varit TCO och inte restaurangfacket, så är det riktigt att det ligger en extra tjänstemannapension i kollektivavtalet och denna är på hela 12,4 %.

  Så var det med sanningen.

 12. Ola A says:

  Men det är bra att du inser oxå att kolektivavtalet är en fördel för dom anställda. Jag är med i metall och vi har då samma Tjänstepension som Tco. Och jag antar att alla förbund inom Lo har det. Så då var det olagligt av henne att inte betala ut sjuklön. Jag tror nog inte vi kommer något längre med det här. Men jag tror nog du oxå inser att risken är stor som det går att läsa på FFs sida att han inte ska anställa folk som är med i facket..Men tack för samtalet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.