Budgetkritik

Det finns mycket att säga om vårpropositionen som presenterades idag, men generellt är jag som centerpartist nöjd med vad vi fått med. Kan tänka mig att alla mina alliansvänner inte är lika nöjda innerst inne. Jag måste också uttrycka min beundran för Anders Borg. Jag tycker att han gjort ett oerhört bra jobb idag, allt från budgetdebatten i riksdagen till presskonferensen. Jag har inte hunnit se allt, men av det jag sett har Borg gjort ett oerhört kompetent intryck. Det är också en vanlig kommentar från “icke-politik vänner”, oavsett om de röstar på alliansen eller inte, att den nuvarande finansministerns kunskapsnivå är något som vi inte direkt blev vana vid när Pär Nuder (eller Göran Persson) var finansminister.

Sedan kan jag inte låta bli att kommentera den kritik mot budgeten som med självklarhet dykt upp under dagen.

Socialdemokraterna och LO tycker att klyftorna ökar, PRO tycker att det är för lite till pensionärer, miljöpartiet tycker att miljön fått för lite, vänsterpartiet tycker att regeringen bara gynnar de rika, Sveriges Förenade Studentkårer (SFS) tycker att för lite satsas på högre utbildning och studenterna, de statligt anställdas fack, ST-facken, tycker att myndigheterna får för lite och Akademikerförbundet Saco tycker att för lite går till forskning. Samtidigt är de mer borgerligt inriktade organisationerna Svenskt Näringsliv och Företagarna positiva.

Oj vad jag blir förvånad… Eller som en vän brukar säga, “skiter björnen i skogen” eller “sover Dolly Parton på rygg”….

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

7 Responses to Budgetkritik

 1. Mange says:

  Men hur kan det vara så att den största posten, i miljarder kronor, INTE är miljön???????????? ALLT annat är sekundärt hur du än vänder och vrider på det.

 2. site admin says:

  Viktigast, det håller jag med om, men att den största budgetposten skulle vara “miljön” har jag svårt att se. Det är inte pengar i statsbudgeten som kommer att rädda vår planet, utan vårt sätt att leva.

  Dessutom ligger mycket miljöarbete i andra budgetposter, t.ex. miljöbistånd och forskning.

 3. Mange says:

  Nej, fast det kostar ju mycket pengar att tex. subventionera biobränsle och förnyelsebara enrgiformer. Dessa pengar lägger ni i Alliansen istället på helt andra ställen som exempelvis hushållsnära tjänster och div. andra överklassproblematiska “vardagsproblem”. 3 miljarder till miljön – ställ det i relation till :
  *Jobbavdraget – 40 miljarder
  *Slopad förmögenhetsskatt – 6 miljarder
  *Slopad fastighetsskatt – 16 miljarder

  Har Carlgren svårt att göra sig hörd i ministergänget eller har han så låga ambitioner…?

 4. site admin says:

  Det ligger en hel del nya satsningar i budgeten, miljöbilsrabatt, högre skrotbilspremie för att bli av med de värsta bilarna ur bilparken, energiomställning m.m. Jag tror dock säkert att Carlgren, precis som alla andra fackministrar, fått inse att han inte kunnat få allt han velat i den här första vårbudgeten. Jag måste också säga att jag personligen är lite överraskad över vilket personligt engagemang som Reinfeldt har i klimatfrågan.

  Jobbavdraget kan väl knappast kallas överklassatsning, det är sänkt inkomstskatt för alla som jobbar. Fastighetsskatten, ja vi ute i skärgården vet hur den slår. Det är dessutom principiellt fel att beskatta ägande. Hela fastighetsskattebortfallet finansieras dessutom inom “fastighetssektorn” genom bl.a. höjd reavinstbeskattning vid föräljning av fastigheten (20 till 30%).

  Förmögenhetsskatten kan man givetvis diskutera, men jag tycker fortfarande att beskattning av ägande är fel. Därutöver ska man komma ihåg att Sverige som land tjänar väldigt mycket på att alla de pengar som flyttats från landet pga förmögenhetsskatten nu kommer tillbaka.

 5. Mange says:

  Jag har egentligen inget emot de satsningar (förutom de hushållsnära tjänsterna…) ni gör. Tycker bara att de måste komma om det finns pengar kvar efter man gjort allt man kan för att minimera effekterna av den globala uppvärmningen. Jag vet – det är jättejobbigt, men vi måste alla sänka vår levnadsstandard om vi ska säkerställa framtiden för våra barn och barnbarn.

 6. site admin says:

  Jag försöker att prata om en omställning utan att sänka den upplevda levnadsstandarden. Det är inte sämre levnadsstandard att färdas i tåg än i flyg om man ska inom rimligt avstånd (inte till Thailand…). Det är inte sämre levnadsstandard att köra etanolbil än bensinbil. Det är inte sämre levnadsstandard att köpa lokalproducerad mat än “åksjuk”. Osv, osv.

  Men visst finns det saker som vi borde helt ta bort för att klara den nödvändiga omställningen, men detta tror jag kan ersättas med annat som gör att den totala levnadsstandarden inte alls behöver bli lägre.

 7. Mange says:

  Japp!

Leave a Reply

Your email address will not be published.