Hearing med trafikdatalagringsutredningen

Vid gårdagens möte med trafikdatalagringsutredningen så kom frågan om en hearing med “icke redan företrädda” upp, dvs med personer som har speciell kunskap om förutsättningar för och risker med den kommande trafikdatalagringen men som inte redan finns med i utredningsprocessen som myndighetsföreträdare, expert eller som representant för något parti.

Jag har redan gett förslag på Pär Ström och Oscar Swartz, men jag vill gärna ha förslag på fler bra personer från er.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

4 Responses to Hearing med trafikdatalagringsutredningen

 1. Rick Falkvinge says:

  Jon Karlung (VD för Bahnhof, Sveriges äldsta ISP). Bahnhof skiljer sig från Telia mfl i det att de kan prata även för mindre Internetaktörer.

 2. Rick Falkvinge says:

  Fotnot: Pär Ström och Oscar Swartz var utmärkta val.

 3. Lasse says:

  Glöm inte bort att det finns en parallell här:

  Det är intressant att hela frågan om trafikdatalagring har försvunnit i debatten om FRA-lagen. Propositionen medger masslagring av “vanliga svenskars” trafikuppgifter. Med hjälp av breda sökbegrepp ges FRA möjlighet att spara enorma mängder trafikdata (för sin egen metodutveckling). Dessa uppgifter kan enligt lagförslaget även utbytas med andra länder.

 4. steelneck says:

  Ström o Swartz var mycket bra val, här kommer två namn till:

  Erik Josefsson.
  Electronic Frontier Foundation – European Affairs Coordinator (erik -snabela- eff.org)

  Jonas Öberg.
  Vice ordförande, Free Software Foundation Europe (oberg -snabela- fsfeurope.org)

  Av de namn som är nämnda av mig, dig och Rick så är nog Jonas Öberg den med de allra djupaste rent tekniska kunskaperna. Rick Falkvinge är nog inte heller ett dumt namn att lägga till listan..

  #3: Ja, det finns otäcka paraleller med datalagringen, FRAs massfiltrering och det där samarbetsavtalet med USA om informationsutbyte. USA har ju inte bara tecknat detta avtal med sverige, andra länder ingår också. Låt säga att även de sysslar med samma kommunistfasoner och filtrerar all in- och utgående kommunikation, datalagrar och lydigt rapporterar till DoD eller Homeland Security. Vad innebär detta; att dessa, antagligen strategiskt utvalda, länder sysslar med detta? Jo, det innebär att USA har skaffat sig ett öra till i stort sett hela världens elektroniska kommunikation (vilket även innefattar telefoni), ungefär som om alltihop helt plötsligt hade förvandlats till etertrafik (som säkerhetstjänster är van att lagligt få avlyssna och vid behov försöka dekryptera).

  Låt säga att man vill veta vem som kommunicerar med vem trots att man vet att ett det sker över ett ToR nätverk eller ett nätverk av VPN-tunnlar. Det land som snappat upp något som fastnat i filtret (att filtrera är inget annat än maskinellt automatiserad avlyssning) tar då en hash-summa på informationsstycket, hash-summan skickas sedan omedelbart ut till sammarbetsländerna som använder denna som “sökord” att matcha emot, det ger en hygglig träffsäkerhet. Någon sekund senare när träff fås så samkör man på var sitt håll med datalagringen och vips så vet man vem som kommunicerat med vem och när det gjordes, detta även om det är krypterat och meddelandet snurrat runt i småbitar som gått mellan en rad olika länder i ett enda stort virrvarr. Så här kringår man våra grundläggande rättigheter till privat kommunikation och meningsutbyte. Vi tvingas till att skydda integriteten i vår kommunikation från vår egen stat som gjort sig till den bov som den istället borde skydda oss ifrån. Många journalister kommer obönhörligen att sändas tillbaks till 70-talet vad beträffar förmågan att “sända hem” och likaså många kommer inte att kommunicera med dem, många röster kommer att tystna.

  Visst, världen förändras, även buset använder datorer, men backa klockan.. För länge sedan fanns inte telefoner, men senare blev telefoner vanliga, så vanliga att även buset började använda dem. Men inte berättigade det någon trafikdatalagring eller filtrering av trådbundna telefonsamtal. Våra grundläggande fri- och rättigheter var mycket viktigare än så. Idag är de uppenbarligen mindre värda bland våra politiker, de verkar tom. tro att “yttre hot” och annat otyg skulle minska genom att kränka den egna befolkningen.. Mån tro vad de druckit? Hur länge dröjer det innan de inte längre tycker det skulle vara konstigt att spatsera runt i stövlar och uniform? Major försvarminister kanske snart är en gångbar titel (kanske kamrat förvarminister är mer passande)?

Leave a Reply

Your email address will not be published.