Positiv valbevakning av alliansen

Tycker att medieprofessor Kent Asps rapport om hur media bevakade de olika partierna i valet är intressant. Självklart är det också glädjande att just Centerpartiet nämns som ett av de partier som hade medial framgång och “fick välja” vilka frågor vi ville diskutera. Jag ser det som ett bevis på att vår mediastrategi och valtaktik lyckades. Det är ett mycket noggrannt förarbete inför valet, av många bra medarbetare (vi har satsat extra mycket just på att rekrytera duktiga medarbetare till informationsavdelningen) som gett resultat.

När man läser artikeln i Svenska Dagbladet (TT-artikel) så uppfattar man det nästan som att media i stort eller journalisterna som jobbade med valbevakning valt att låta alliansen få en mer positiv valbevakning. Så är inte fallet, det är jag övertygad om. Det handlar om att alliansen samarbetat för att få ut rätt frågor vid rätt tillfällen, men det handlar också om att den medialt mycket skicklige Göran Persson var tröttare i den här valrörelsen. Annars brukar han vara alldeles utmärkt på att sätta den mediabild han vill. Den här gången var det vi som lyckades och det hade säkert en avgörande betydelse för valutgången.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

3 Responses to Positiv valbevakning av alliansen

 1. När man förlorar ett val brukar det heta: “vi nådde inte ut med våra frågor”. Men om man nu alltså nådde ut med sina frågor och ändå fick ett ganska beskedet resultat (ökning med 1.6 procentenheter och fortfarande under 8 procent), vad ska man skylla på då?

  Nåja, man kan vända på det där på andra sätt också, men jag kände för att vara lite Mr Negativ idag. 🙂

 2. site admin says:

  Jag tycker absolut inte att vi förlorade något val. Centerpartiet uppfyllde målsättningarna om att bli tredje största parti i riksdagen och att få regeringsskifte. Och i Lunds stad mer än fördubblade vi röstetalet i många valdistrikt, så nu var du lite väl negativ…:-)

  Jag tycker dessutom att det är bra att Centerpartiet ökade så mycket som kd gjorde 1998 och fp 2002. Jag ser hellre att vi hinner bygga upp organisationen genom måttliga ökningar val efter val och på det sättet ha tillräckligt med intresserade för de förtroendeuppdrag som följer av valframgångar.

 3. Jöngren says:

  Sen ska ju Centerns ökning ses i ljuset av moderaternas kraftfulla framgång som både Fp och Kd fått lida för. Att ha stått emot sådana väljarströmmar är en bedrivt för ett i sammanhanget litet parti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.