FRA

Jag hade hoppats på att inte behöva skriva om FRA igen. Förslaget om att Försvarets Radioanstalt även ska få avlyssna kabel (idag har de rätt att avlyssna satellit och radio) drogs tillbaka av Bodström när han var som mest pressad av integritetsdiskussionen.

I början av november såg någon tyvärr till att väcka liv i frågan igen och sedan dess har jag varit med i diverse diskussioner. Att det finns olika åsikter mellan Försvarsdepartementet och Justitiedepartementet är tydligen ingen hemlighet. Jag hoppas att det inte heller finns något tvivel om var jag står i den här diskussionen.

Häromdagen kom Säpo med sitt remissvar, det gjorde inte mig förvånad eftersom jag visste vad de tycker. Men självklart är deras tydlighet bra inför de fortsatta diskussionerna.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

9 Responses to FRA

 1. Johan says:

  Moderaterna måste skärpa sig. De framstår som ett elitistiskt parti som vill styra Sveriges befolkning. Om det verkligen är så eller inte låter jag vara osagt, men det är så de framstår när de skänker ministerposter till människor som Mikael Odenberg som helt verkar ha tappat vettet. Jag röstade på Centerpartiet i valet, men om inte moderaterna skärper sig så kommer inte C få min röst nästa gång, om de fortsätter att stödja moderaterna.

 2. site admin says:

  Jag skulle inte vilja peka ut något parti som “värre” än något annat eftersom diskussionen om FRA snarast är en diskussion mellan “försvarsfolk” och “justitiefolk” än mellan partierna. I grunden är det en gammal diskussion om försvaret ska ha något eget ansvar när det gäller terrorism, eller om hot som inte kommer från andra stater ska förbli ett ansvar för polisen/Säpo.

  Jag, som aldrig varit någon större försvarsvän, kan tycka att försvaret försöker hitta nya arbetsuppgifter när gamla hotbilder försvinner. Men allvarligast är givetvis att det tycks finnas någon tradition av att försvaret inte ska omgärdas av samma rättssäkerhetskrav som om andra myndigheter, som t.ex. Säpo, skulle utföra samma integritetskränkande åtgärder. (Sedan är det en ytterligare komplikation att FRA är något slags mellanting mellan försvars- och civil organisation.)

  Samtidigt kan och ska det inte förnekas att Sverige behöver en försvars- och signalunderrättelsetjänst. Det ska inte heller förnekas att satellit och radio, som FRA får avlyssna idag, minskat i betydelse. Frågan är inte enkel men svaret borde vara att rättssäkerheten inte får sättas på undantag oavsett behov eller om det är fråga om militärt eller civilt underrättelsearbete.

 3. steelneck says:

  Precis JL. Vi får inte låta ändamålet helga medlen och avrätta de ideal vi säger oss vara för. Då gör vi oss själva till en del av problemet vi bekämpar.

 4. toxi says:

  Detta är ju som sagt horribelt förslag, den typ av spaning som man gör i etern redan är ju trots allt inte ett allmänt kommunikationsnät. Man kan ju inte bara byta ut eter avlyssning mot nät/tfn avlyssning och sätta likamedstecken mellan dessa aktiviteter.

  Om man nu måste bedriva “signalspaning” i FRA fall i ett annat medium borde den rimligtvis ske med selektivt val av mål och inte gälla “all” trafik.

  Fast man kan ju misstänka att det är lockande att samla in information om all trafik och sedan med automatik analysera beteende möster och ringa in misstänkt aktivitet och misstänkta.

 5. Frendo says:

  Missa inte denna granskning av bakgrunden till dagens infekterade debatt: Spelet bakom FRA-lagen

 6. site admin says:

  Många ledarskribenter har reagerat. Hittade mest av en slump Eskilstuna-Kuriren, Hudiksvalls Tidning och Värmlands Folkblad. Tycker dock att de gör ett misstag när de tolkar in vad försvarsminister Odenberg tycker. Såvitt jag vet har han inte uttalat sig i frågan alls. Men visst, jag förstår att alla utgår från att det som kommer ut från försvarsdepartementet är hans åsikter, eller åtminstone förankrat hos honom. I det här fallet är det kanske inte så enkelt.

  Har funderat på om det inte vore bra att skicka förslaget till lagrådet i alla fall. Då är jag övertygad om att vi skulle få svart på vitt på att förslaget inte klarar grundlagens krav på rättssäkerhet och skydd av personlig integritet.

 7. site admin says:

  Min riksdagskollega Henrik von Sydow har idag stark kritik mot FRA-förslaget på DN-Debatt. Jag skulle kunnat skriva ungefär samma saker som han gör, men det är bra att det är en moderat som kritiserar det moderatledda försvarsdepartementets förslag. Hade det varit jag eller någon från fp eller kd så hade media rapporterat om “allianssplittring”. Nu blir det en bättre diskussion om sakfrågan.

 8. Pingback: Bloggen Bent - Blogginläggen » Korkade svenskar vill avskaffa demokratin

Leave a Reply

Your email address will not be published.