Vilken konstlad nyhet!

Läste “Regeringen – ett släktmöte” i dagens Aftonbladet och min första tanke var att de måste haft lite att fylla tidningen med. Snacka om konstlad nyhet. De har verkligen kämpat för att hitta släktband och framförallt har de totalt missat att många av släktbanden skapats efter de utpekade blivit politiskt engagerade. Istället skriver de om “den politiska adeln” som att den politiska makten går i arv (snarare är det det politiska intresset som går i arv).

Självklart känner jag inte alla de över hundra personer som pekas ut, men ganska många och då framförallt centerpartisterna såklart. Ta Ola och Anna-Karin Alterå som exempel. Ola, som då hette Jonsson, har varit förbundsordförande i CUF medan Anna-Karin Alterå, som då hette Andersson, varit vice förbundsordförande. De träffades genom CUF och blev ett par när de redan var etablerade inom centerrörelsen. Samma sak gäller för folkpartisterna Birgitta Ohlsson och Mark Klamberg, som jag känner från Lund. När Birgitta var förbundsordförande i LUF var Mark vice ordförande… nu är de gifta.

Om jag minns rätt så har både Maud o Rolf Olofsson och Fredrik o Filippa Reinfeldt träffats genom ungdomsförbunden. Inte så konstigt. När man är väldigt aktiv inom någon förening i ungdomsåren så är det inte helt ovanligt att man träffar sin blivande där. Min fru Sussi är visserligen inte alls politiskt aktiv, men jag träffade henne tack vare att vi båda kände CUF:s dåvarande förbundsordförande Malin Svensson.

Sedan finns det även barn till andra politiker som tagit plats i regeringskansliet, men samtliga de tre centerpartister som “pekas ut” har jag lärt känna utan att veta vem deras föräldrar är. Att Daniel Johansson som sitter på samordningskansliet är son till Olof Johansson fick jag veta för bara någon vecka sedan och Sofia Olsson som också är på samordningskansliet är dotter till Karl-Erik Olsson fick jag veta av en slump flera år efter jag lärt känna henne. Att Tora Holmström Leifland som är politisk sakkunnig på jordbruksdepartementet har en mamma som är kommunalråd var en nyhet för mig. Tora har jag känt sedan hon var ung CUF:are någon gång i mitten av 90-talet och sedan har hon jobbat i flera år på riksdagskansliet innan hon flyttade över till jordbruksdepartementet.

Att bara hävda att det finns någon politisk adel som styr landet, som Anders Isaksson gör i sin bok “Den politiska adeln”, känns löjligt. Att “vara född i rätt familj eller gifta sig med rätt person” känns fullständigt avlägset för mig. Ingen av mina föräldrar eller min frus föräldrar har varit politiskt aktiva. Det har inte hindrat Centerpartiet i Skåne att placera mig högst på riksdagslistorna eller de skånska väljarna från att välja in mig i riksdagen.

Det är värt att kritisera de reträttposter som politiker ofta får när de hamnar utanför politiken, som generaldirektörer, landshövdingar eller ambassadörer. Men att politiska poster och inflytande skulle ges för att någon är barn till eller gift med någon annan politiker är inte sant. Är det någon som hävdar att Filippa Reinfeldt inte skulle varit först kommunalråd i Täby och nu landstingsråd i Stockholm om hon inte var gift med statsministern? Tvärtom är hon känd för att vara mycket kompetent. Visst fick hon säkert ett antal kryss i valet för att hon är extra känd som Fredrik Reinfeldts fru, men hon skulle inte ha det stödet i Täby som hon fick om hon inte själv varit en kompetent politiker och omtyckt kommunalråd. Dessutom blev Filippa invald i Stockholms stadsfullmäktige 1991 då Fredrik inte ännu blivit vald till MUF-ordförande.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

2 Responses to Vilken konstlad nyhet!

  1. David says:

    Du som borgerlig politiker skulle kanske tänka på att detta begrepp “den politiska adeln” brukar användas mot socialdemokrater. När det nu drabbar borgare då blir du indignerad. Var fanns din reaktion och ditt försvarstal när det handlade om sossar? Fenomenet är ju det samma.

  2. site admin says:

    David, du får nog läsa bättre vad jag skrev. Kritiken mot socialdemokraterna handlar om deras utnämningspolitik där de använder poster som generaldirektörer, ambassadörer och landshövdingar som belöningar och reträttposter. Detta kommer jag att kritisera även om det gäller den borgerliga regeringen (jag har redan kritiserat att Göran Persson belönat de centerpartister som var med i samarbetet i mitten av 90-talet).

    Vad jag lyfte fram i mitt inlägg var att många av de som nu är gifta redan var etablerade inom politiken när de träffades och att det inte är konstigt att barn till politiker också blir politiskt intresserade.

Leave a Reply

Your email address will not be published.