Ska inte behövas något förbud

Folkpartisterna Allan Widman och Ewa Bertz har kommit med ett förslag om att tillåta lärare att förbjuda andra språk än svenska i klassrummet. På Aftonbladet.se kan läsarna rösta på om det är ett bra förslag eller inte och 80 % svarar ja.

Mitt svar är att lärare ska ha rätt att förbjuda allt prat som stör undervisningen oavsett vilket språk det handlar om. Det är möjligt att Malmö har en “speciell situation”, men jag tycker ändå att det är fel att peka ut de personer som talar andra språk än svenska som de som stör undervisningen. I klassrummet ska det vara tyst om inte läraren bestämt annat, oavsett språk. Och om en tjej som är duktig på matematik hjälper sin bänkgranne att lösa ett tal på deras gemensamma hemspråk utan att det stör andra elever så är det inget problem oavsett om de pratar serbokroatiska, danska eller svenska.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

3 Responses to Ska inte behövas något förbud

 1. Christian U says:

  Tack Johan för att du klargör din ståndpunkt.

  Folkpartiet Populisterna blir bara allt mer märkliga, och det är skönt att det då finns ett parti i detta land som vågar stå upp för grundläggande liberala värderingar. Eller är det ens liberala värderingar vi pratar om här? Är det inte bara vanlig bonnhyfs det handlar om?

  Givetvis ska man få tala vilket språk man känner för, även i klassrummen!

 2. steelneck says:

  Jag tror att en riktigt bra lärare tom. kan göra något gott utav det som alla elevrna kan lära sig något av. Detta samtidigt som eleverna som “spårar iväg” på främande språk (för de andra) får sig en liten tankeställare, som givetvis kan vara lärorik även för dem.

  Ja, vanligt bondförnuft måste få råda. Att det sedan kan se väligt olika ut i olika klassrum, och att lärare också är högst olika personligheter som har olika förmågor att tackla olika problem, är bara en del av livet som politiken knappast kan förändra.

 3. site admin says:

  Liberalt är det inte. Men jag bryr mig inte om huruvida vi i Centerpartiet eller Folkpartiet Liberalerna är “mest liberala”. Det viktiga är att liberalismen får så starkt genomslag i svensk politik som möjligt.

  Widman och Bertz, som jag känner ganska bra båda två och de är trevliga personer, har verkligen fått sina fiskar varma idag.

  Sydsvenskan, SVT m.fl. rapporterar om att Lärarförbunden, rektorer, forskare osv är negativa till förslaget. Med all rätta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.