Årets egolista

Vad är detta tänker ni… Nej, jag ska inte göra en lista på vem jag tycker är de största egoisterna under året som gått, utan egot i det här sammanhanget är jag själv. Eftersom mellandagsrea inte är något för mig och tvillingarna fortfarande inte kommit ut så har jag tagit och gjort en sammanställning av året på min egen blogg.

Jag började med att titta på vilka inlägg som blivit de mest kommenterade för att få en bättre uppfattning om vad ni som besöker bloggen vill läsa. Det behöver visserligen inte vara samma sak, dvs läsintresse och antalet kommentarer, men jag tror att det är det bästa system jag har. Har också tittat på besöksstatistiken för att se vilka inlägg som givit “toppar” under året.

Januari: Mest kommenterat blev (fortsättningsvis Mkb) Anförande i förväg 31/1. Handlade om vad jag tänkte säga i riksdagsdebatten om immaterialrätt.

Februari: Mkb Bättre att ha ungdomsavtal än inget jobb alls! 16/2. Handlade självklart om Centerpartiets mycket debatterade förslag om ungdomsavtal för att fler unga ska komma in på arbetsmarknaden.

Mars: Mkb Oaceptabelt med rabatt på lagbrott! 14/3. Handlade om att de som begår många trafikbrott samtidigt får rabatt på böterna. Men mest besök hade jag nog när jag förutspådde att Laila Freivalds skulle avgå på historien kring hur UD kontaktade Levonline för att stänga ner Sverigedemokraternas hemsida, framförallt för att slippa avgå efter KU:s kritik då även Göran Persson skulle drabbas. I den delen fick jag rätt, men när jag trodde att Margot Wallström skulle komma hem och bli utrikesminister hade jag alldeles fel.

April: Mkb Ett slag i luften 21/4. Jag kritiserade min egen riksdagskollega Birgitta Sellén som föreslagit ett förbud för barn att hyra eller köpa TV-spel med våldsinslag.

Maj: Mkb Eget ansvar? Inte i Sverige! 29/5. Handlade om Ulrika Messings förslag att införa cykelhjälmstvång.

Juni: Mkb KU-anmälan (den slutligt inlämnade versionen) 1/6. Det var min KU-anmälan av Thomas Bodström för hans roll i The Pirate Bay-tillslaget som dominerade stora delar av månaden och redan den 1 juni var det över 3300 besökare på bloggen. Den 16/6 när jag fick svar från Bodström på min skriftliga fråga om beslagtagna servrar så hade jag också över 3000 besökare på en dag.

Juli: Mkb Smygfotografering på stranden 27/7. Gav inte något besökarrekord, men många arga fotografer valde att kommentera mina synpunkter.

Augusti: Mkb Sanslöst i “fildelningsjakten” 9/8. Handlade om att justitiedepartementet arbetade med en lagstiftning som skulle tvinga Internetleverantörer att lämna ut ip-adresser till upphovsrättsinnehavare när dessa misstänker intrång i sin upphovsrätt.

September: Mkb Bodström kartlägger flygresenärer 10/9. Handlade om EU:s avtal med USA om utlämning av passageraruppgifter.

Oktober: Mkb Fildelare friad 2/10. Handlade om den friande domen i Hip Hip Hora-målet.

November: Mkb Lag om smygfilmning behövs 14/11. Även detta inlägg handlade om bristen på lagstiftning vid smygfotografering/filmning.

December: Mkb Terrorlistning 9/12. Visserligen är inte december månad slut ännu, men eftersom besöksantalet går ner lite nu under julledigheten så antar jag att det inte blir någon anstormning under årets sista tre dagar. Handlade om min fråga till Carl Bildt om hur terrorlistningen går till.

Slutsatsen blir att det är tre sorters inlägg som drar betydligt mer kommentarer och, får man förmoda, intresse till min blogg. Det handlar om fildelning, integritetsfrågor och smygfotografering/filmning. Men samtidigt hade det blivit både tråkigt att skriva och att läsa om bloggen bara handlat om dessa frågor. Med andra ord kommer jag att fortsätta skriva om allt från sport och böcker till de rättspolitiska diskussionerna inom alliansen.

När det gäller besöksantalet har det stigit stadigt under hela året. Om man bortser från “The Pirate Bay-månaden” juni då några extrema dagar drog upp snittet våldsamt så har besöksantalet stigit varje månad från strax under 400 i början av januari till en bit över 1000 besökare de flesta decemberdagarna.

Outstanding “vinnarinlägg” under året är KU-anmälan av Bodström den 1 juni. Inte nog med att det drog tusentals nya besökare till bloggen, utan det gav också mycket media. Det har också blivit allt tydligare att journalister söker på bloggar för att få intressanta uppslag. Det har nog hänt mig vid minst tio olika tillfällen att journalister kontaktat mig efter att ha läst på min blogg. Inte för att det är meningen med bloggen, men det är ett välkommet och inte alls obetydligt plus.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

3 Responses to Årets egolista

  1. steelneck says:

    “mest kommenterade för att få en bättre uppfattning om vad ni som besöker bloggen vill läsa”

    Slira inte in på det spåret, hela frågeställningen alltså, för det är nog i regel ganska fel och leder antagligen till det rakt motsatta än det önskade. Varför? Jo.. därför att det innehåller frågan: Varför kommenteras vissa postningar? Svaret på den frågan är ju väldigt varierande, allt från medhåll till opposition men väldigt ofta kommentarer till kommentarerna som står för en stor del av själva innehållet och behållningen av din blog. Att du är en politiker säger också något om besökarna och deras ev. motiv till kommentarer och ibland önskan om diskussion och dialog. Lägg krutet där även om du givetvis kanske vill skriva om annat också, räkna dock inte med så mycket kommentarer då. Tänk också på att politik är att vilja, engagemang osv., de gånger du får kommentarer (inte kommentarer till kommentarerna) så är det om något som engagerat. Se t ex. postningen “Gott Nytt År!”, inget fel i den postningen, men engagerande kan den knappast beskyllas för att vara. Medan smygfilmning och saker kring Bodström rört upp känslor både för och emot dig. Säger man att man gillar fotboll, så lär inte så många ha några åsikter om det, det går ju knappast att diskutera emot. Men om en bloggare säger att han inte gillar fotboll och ishockey och att det är ett löjligt slöseri på tid och leder till kostnader för sjukvården, då lär det bli ett himla liv. I synnerhet då om bloggaren i fråga är en sas. “etablerad tyckare” som man vet att andra läser och lyssnar på. Det ger andra en stark anledning att kommentera. Men många gånger kan nog också en avsaknad av kommentarer vara ett uttryck för “tiger still och håller med”, men det är svårt att veta, för det innehåller en fråga man inte kan få svar på.

  2. site admin says:

    Tack för kommentaren. Jag vill verkligen höra vad ni tycker, även om jag inte anpassar mig speciellt mycket (vilket du ju inte heller vill att jag ska göra). Till stor del skriver jag för min egen skull, men jag förnekar inte att bloggen också har åtminstone tre andra syften. Dels för att få input till politiska ställningstaganden, dels för att nå väljare och dels för att nå media.

Leave a Reply

Your email address will not be published.