Bodström och JK i konflikt

Idag ger sig justitiekansler Göran Lambertz sig på f.d. justitieminister Thomas Bodströms på SvD:s Brännpunkt. Bakgrunden är Bodströms kritik mot JK i samband med att även professorerna Diesen och Leijonhufvud kritiserade Lambertz. Nu skriver JK att Bodström missuppfattat JK:s roll. Rätt allvarligt om det är så, Bodström var trots allt justitieminister i nästan sex år.

På ett sätt tycker jag att det är bra att Lambertz besvarar Bodströms kritik eftersom Bodström är oseriös när han nu plötsligt kommer på att “justitieministern måste göra något” när han inte gjorde ett dugg när han själv hade makten. Lambertz skriver också att han inte märkte av någon “djup konflikt” med Bodström när han var justitieminister. Säkert helt korrekt. Mycket snack och lite hockey är ett signum för Thomas Bodström.

På ett annat sätt tycker jag att det börjar bli nästan löjeväckande när viktiga aktörer inom rättsväsendet smutskastar varandra. Vuxna människor ska kunna lösa sina konflikter genom dialog och inte genom allt hårdare ord i debattartiklar. Bodströms senaste svar är inte heller speciellt snyggt: “JK beter sig som min 3-årige son och skyller ifrån sig när han får kritik.”

Jag tycker att Beatrice Ask gör helt rätt som håller sig så långt ifrån konflikten och smutskastningen som möjligt. Låt de hätska utfallen avta och sedan får vi ta upp en saklig dialog. För det är viktigt att missförstånd löses och skadat förtroende återupprättas.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

3 Responses to Bodström och JK i konflikt

 1. Johan Folin says:

  Bodström är ju inte precis känd för att hålla diskussioner på en mogen och sansad nivå. Minns när han i en nyhetssoffa fick slut på argument (om han ens hade några från början) och började prata om alliansen som skulle “åka runt som några muppar och regera landet” (ur minnet).

 2. Per Westberg says:

  Korrekt citat ska vara: Nu åker man runt i färglada bussar å tjoflöjt ‘vi ska regera Sverige’, som ett gäng muppar som är ute på utflykt.

  Det var nog inte ett så farligt uttryck eftersom Bodström nog kopplar muppar till upptågen i the Muppet show.

  Problemet är väl att så många genom språkbruket alluderar ordet Muppar till debila personer.

 3. Johan Folin says:

  Jag reagerade mest över att han använde ett sånt uttryck överhuvudtaget istället för att använda sakliga argument för varför det skulle vara dåligt att alliansen åkte “runt i färgglada bussar å tjoflöjt […]”, som om inte sossarna själva kampanjade för precis samma sak.

Leave a Reply

Your email address will not be published.