Opinionsundersökningar skrämmer inte

Jag har skrivit tidigare om hur vi politiker gärna säger att vi inte bryr oss om opinionsundersökningar utan att det är “val som räknas”, men sedan läser vi mycket noggrannt när vi sitter i vår ensamhet. Nu några månader efter valet har det kommit många opinionsundersökningar och de visar i princip samtliga att oppositionen leder, och i vissa fall stort.

Men av någon anledning skrämmer inte opinionsundersökningarna alls i det läge som vi befinner oss nu. Då menar jag inte bara att det är långt till nästa val, utan att det snarast skulle varit märkligare om det inte varit oppositionsframgång efter den intensiva kampanj som drivits mot att vi genomför “neddragningar” i A-kassa, sjukpenning m.m. I valrörelsen var vi tydliga med vad vi skulle göra. Neddragningarna döljde vi inte på något sätt, utan det var baksidan på alla satsningar för fler jobb som väljarna accepterade. Av naturliga skäl har allt det negativa kommit först (även om inkomstskattesänkningen genomförs samtidigt och att det börjar bli fler jobb) och det är av lika naturliga skäl det som media skriver mest om.

Självklart hänger en valframgång 2010 på att vi lyckas uppfylla vallöftena om fler jobb, minskad arbetslöshet, minskad sjukfrånvaro, snabbare rehabilitering och återgång till arbete osv. Jag är övertygad om att vi kommer att lyckas, trots att LO kommer att göra allt de kan för att försvåra (och därmed försämra för sina medlemmar). Sossarna kommer att säga att det var deras politik före valet 2006 som gjorde att jobben kom, men jag tror att väljarna är klokare än så. De kommer att se skillnaden mellan den i tolv år förda socialdemokratiska politiken och allianspolitiken. I god tid före valet 2010 kommer opinionsundersökningarna att ha svängt igen och alliansen får förnyat förtroende.

När det gäller SCB-undersökningen för valkretsarna ser det riktigt bra ut. Jag tycker att det är svårt att jämföra med valresultatet eftersom vi vet att Centerpartiet alltid ligger högre i valresultatet än i opinionsundersökningar, dessutom är SCB-undersökningen “bästa parti-val” och inte “vem skulle du rösta på-val”, så därför är en jämförelse med förra SCB:n i maj-06 mer rättvisande. Valtrenden att vi går starkt framåt i storstäderna slås fast. Dubblering i Stockholm, Göteborg och Malmö. För “egen del” (Skånes södra valkrets) är det upp från 4,4 % till 6,0 %. Så inte kan jag vara missnöjd med opinionsundersökningarna just nu.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

6 Responses to Opinionsundersökningar skrämmer inte

 1. BBA says:

  Så naturliga är ju nu inte de skälen till att det negativa kommer först. Tvärtom är det ett resultat av den tågordning som beslutats. Hade man haft tilltro till den egna jobbskapande politikens förträfflighet hade man enkelt kunnat lugna sig med neddragningrna ( ja, inga citationstecken här, för saker ska kallas för sina rätta namn ) till att arbetsmarknadsläget verkligen hade ljusnat påtagligt för ALLA arbetslösa, och inte bara för dem som av en eller annan anledning är attraktiva på arbetsmarknaden. Där är vi inte än – inte på långa vägar. Logiken i resonemangen att man måste göra det sämre innan det blir bättre, eller med alliansens språkbruk – “alla åtgärder måste komma samtidigt för att få full effekt” – är inte kristallklar, och om någon tog sig tid att förklara det skulle kanske opinionsläget se annorlunda ut. Istället hörs bara de vid det här laget utslitna och tröttsamma klyschorna om att “det var det här vi gick till val på” som inte gör många särskilt mycket klokare.

 2. site admin says:

  Nu är det så att vi har en budget som ska gå ihop. Gör man satsningar för att det ska bli mer lönsamt att arbeta (sänkt inkomstskatt för framförallt låg- och medelinkomsttagare), bättre rehabilitering för sjuka osv så måste pengarna tas någonstans. Dessa “neddragningar” (när det gäller sjukpenningen kan det lika bra kallas för återgång) är också anpassade just för att fler ska komma i arbete. Den som påstår att nivån i arbetslöshetsförsäkring och sjukförsäkring inte har någon betydelse ljuger för sig själv, förmodligen av ideologiska skäl.

 3. BBA says:

  Ideologi åsido är det i så fall tydligen på det viset att för att den budgeten ska gå ihop behövs det avgiftshöjningar för de som faktiskt redan arbetar som inte alls uppvägs av några jobbavdrag eller andra skattesänkningar. Jag själv är t.ex fullt arbetande egenföretagare, och kommer att drabbas av ett inkomstbortfall netto på ca 600 kr per månad genom alliansens sammanlagda politik ( på riksnivå – lägger vi till agerandet på lokal nivå blir summan den dubbla ). Visst är det lite egendomligt att man ska behöva konstatera det under en borgerlig regering som säger sig främja företagande och arbete, och detta utan den försämrade tryggheten i socialförsäkringssystemen tagna i beaktande?

 4. site admin says:

  Nästan alla får större skattesänkningar än avgiftshöjningar. Avgiftshöjningen i A-kassan äter inte upp skattesänkningen för någon heltidsarbetande. Hur du får 600 kr mindre kvar i plånboken per månad har jag svårt att förstå (om du inte har en mängd bilar som du får höjd trafikförsäkring på)? Och på vilket sätt dubbleras “förlusten” till 1 200 kr per månad genom den lokala politiken?

  Avgiftshöjning för de som jobbar gäller A-kassan, det sker för att arbetslöshetsförsäkringen ska bli just mer en försäkring.

 5. Åke karlsson says:

  Hur mycket har låginkomsttagare tjänat på sänkt inkomstskatt plus jobbavdrag 2006

 6. site admin says:

  Ingen, eftersom besluten började gälla först 2007.

Leave a Reply

Your email address will not be published.