Om hon varit en man…

Kan inte låta bli att tänka på Sara Svensson, dvs Knutby-barnflickan som mördade Alexandra Fossmo och försökte mörda grannen Daniel Linde för mindre än tre år sedan. Hon dömdes till rättspsykiatrisk vård för ca två år sedan och idag bestämde länsrätten i Östergötland att hon ska få en åtta timmar lång obevakad permission, förmodligen under julen.

Artiklarna om detta är korta, sakliga och får ingen speciellt framträdande roll i varken Aftonbladet eller Expressen.

Jag har absolut ingenting emot länsrättens beslut. Det är säkert väldigt väl genomtänkt och det är knappast någon som tror att Sara Svensson ska åka till Knutby och “hämnas” eller något annat.

Men tänk tanken att Sara Svensson skulle haft namnet Stefan Svensson. Hur hade artiklarna i Aftonbladet och Expressen då sett ut? Upprop, namninsamlingar, intervjuer med skräckslagna släktingar till hans tidigare offer. Säkert. Så olika bedömer vi män och kvinnor. Även jag.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

5 Responses to Om hon varit en man…

 1. Håkan says:

  Jag har erfarenhet av psykiatri och min bedömning är att Sara Svensson nog är ett undantag om hon nu blir välvilligt behandlad för att hon är kvinna inom Rättspsyk.Kvinnor som kastar saker och slår på vårdare hamnar för det mesta i spännbälte.Män på samma avdelning kan slå på vårdare, slå itu Tv utan att läggas i bälte.Kanske blir vårdarna kåta av att spänna fast kvinnorna och därför skall dom spännas fast.Kanske tänder kvinnorna själv på det?Ett provocerande påstående givetvis.Jag har alltså erfarenhet av Rättspsyk.Kvinnoförtrycket finns där.

 2. site admin says:

  Håkan, jag beklagar om jag var otydlig, men jag skrev överhuvudtaget inte att Sara Svensson skulle blivit bättre behandlad på rättspsyk för att hon är kvinna. Jag skrev att jag trodde att kvällstidningarnas artiklar hade sett annorlunda ut om hon varit man.

 3. Håkan says:

  Jag menade att tidningar framställer Rättspsykiatrisk vård som en plats där ALLA kvinnor behandlas väl.Det är inte så inom den Rättspsykiatriska vården.Jag ville med mitt påpekande få fram i ljuset det kvinnoförtryck som råder där med bla bältesläggning.Under min period lades två unga kvinnor i bälte minst 10 gånger för minsta struntsak tex som att kasta hårshampoflaskor i golvet.De manliga patienterna kunde kasta stolar över hela matsalen och slå på anställda,kvinnliga som manliga utan att något hände.Eftersom bältesläggning enbart får ske i mycket allvarliga situationer så var de bältesläggningarna grundlösa.Eftersom fastspänning kan anses som förnedrande borde det inte ske så ofta som det gör.Sen skrivs det i journalen om hur farlig patienten då varit.Patienterna är maktlösa inom Rättspsyk och framställs som monster av Rättspykiatrikerna.Man kan undra varför Rättspsyk skall vara en skyddad plats för förtal och annan ärekränkning.

 4. Håkan says:

  Jag har en bror som jobbar inom Psykiatrin också och som har samma erfarenhet av de kvinnliga patienternas utsatthet

 5. Ron says:

  Håkan, tala för din egen avdelning, inte för hela rättspsyk. Vår vårdenhet är inte någon scen för förtal etc. ej heller blir vi skötare “kåta av att spänna fast” någon patient.

  Jag säger dock inte att det är något spa där jag jobbar (Rättspsykiatriska vårdkedjan i Göteborg).

  Du borde för övrigt visa lite civilkurage och anmäla den personal/avdelning där du själv arbetar, om det är som du påstår, om du inte redan gjort det. Det hade jag gjort utan att tveka, och jag är inte på något sätt ett undantag.

  /Ronnie

Leave a Reply

Your email address will not be published.