De galnas hus – Karin Fossum

Den norska författarinnan Karin Fossum har framförallt gjort sig känd för sina kriminalromaner om kommissarie Sejer. De galnas hus är en helt annan slags roman. Psykologisk roman kanske man skulle kunna kalla den, det är humor och tragik blandat i en mycket läsbar mix.

Den 24-åriga Hajna kastar sig genom ett skyltfönster för att ta sitt liv. Hon är djupt deprimerad och vill inget hellre än dö. Hon blir tvångsintagen på mentalsjukhuset Varden. Där blir hon kvar i ett år och hela romanen handlar om livet i “de galnas hus” och inte minst om de andra intagna. Det är en vacker berättelse om människor som inte är som alla andra.

Jag tyckte att boken var seg i början. Mycket för att jag, som vanligt, läser alldeles för få sidor i taget (sedan är det dags att gå av bussen). Men när jag igår på planet hem från Bukarest hann läsa de sista 150 sidorna (av 327) så blev jag fångad. Karin Fossum är en alldeles lysande författarinna. Jag håller “Älskade Poona” långt före “De galnas hus”, men jag tror att allt Fossum skrivit är väl värt att läsa.

This entry was posted in Bokrecension. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.