Fyra år till!

Nu ikväll blev det helt klart. Alla distrikten i södra Skånes valkrets är räknade och jag blev inte “omkryssad”. Fick själv 4,66 % kryss. Inte som jag hoppats, men som jag tidigare skrivit så är det bara Alf Svensson i hela valkretsen som har högre andel kryss och han blir invald i norra och östra valkretsen istället. Min tolkning är att det är svårare att få många kryss i storstadsområdena än i mer landsbygdsvalkretsar. Sedan har det också stor betydelse om det är en “strid” som uppmärsammas i media, då ser väljarna en större anledning att kryssa.

Av de som röstade på Centerpartiet i södra Skånes valkrets var det färre än 15 % som överhuvudtaget satte något kryss, så då är det ganska svårt att själv nå upp till 8 %. Vid valet 2002 var det över 20 % av centerväljarna som kryssade i valkretsen, så det är en kraftig nedgång. Detta beror nog på att de “nya centerväljarna” inte känner till oss kandidater lika väl som “de gamla väljarna”. Lite tråkigt är det att jag backat i antal kryss procentuellt, från 4,76 %. Men i antal kryss har jag ökat från 394 till 594. Åtminstone trevligt att ytterligare 200 personer markerar att de har förtroende för mig.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

5 Responses to Fyra år till!

 1. Björn says:

  Grattis. Du behövs i riksdagen! 🙂

 2. Leffe says:

  Stort grattis! Håller med tidigare skribent om att sådana som du behövs. Hoppas att du blir lika aktiv som del av majoriteten denna period (om du inte blir minister?)!

  Är det inte lite otäckt att bli riksdagsman för ett distrikt där Sverigedemokraterna är lika stora som (c)?

  Hur resonerar ni i Skånecentern kring läget i Skåne – det är ingen rolig utveckling vi ser. Från mitt stockholmsperspektiv fattar jag inte vad som händer. Det är en känsla jag nog delar med många samhällsintresserade i andra regioner än Skåne. Kan du inte försöka dig på en analys?

 3. site admin says:

  Visst är det skrämmande att Sverigedemokraterna vuxit sig så stora i Skåne. Det är lätt att anta att grogrunden för främlingsfientlighet är större i Skåne än i andra delar av landet, men jag är inte säker på att det är så. De har vuxit fram ur en lång rad lokala partier som länge haft mandat i skånska kommuner och med samordning och allt bättre ekonomi så har de storsatsat på Skåne. Jag är rädd för att de skulle blivit lika stora i många andra län om de satsat lika mycket där.

  Nu hoppas jag att alla partier byter taktik och drar ut dessa mörkermän i ljuset istället för att låta dem sprida sig utan att deras förenklade argumentation och retorik avslöjas. Jag ska göra vad jag kan.

  I valrörelsen hävdade SD att ingen vågade debattera mot dem. Jag hävdar att det är tvärtom. SD vill inte debattera med oss andra, då vet de att deras argumentation smulas isönder. Precis som Fredrick Federley gjorde i morgon-tv i valrörelsens slutskede.

  Erfarenheten från den gångna mandatperioden är att de flesta SD-ledamöter i olika kommunfullmäktige bara är passiva. De gör inget och säger inget. Rösterna på dem har i princip varit kastade i sjön. De har inte kunskap att ens försöka påverka politiken i den riktning som de i valrörelserna säger sig vilja.

  Sedan ska det inte förnekas att Sveriges misslyckade integrationspolitik bjudit in SD till dukat bord. Det är lätt för dem att vända arbetslöshets- och kriminalstatistik i sin favör. Att de sedan inte har några fungerande eller för den delen humana lösningar är en annan sak. Men vi i riksdagspartierna måste arbeta mycket hårdare för att klara integrationen bättre. Det är viktigt för invandrade svenskar, det är viktigt för Sverige som land, och det är viktigt för att inte få fler främlingsfientliga krafter i beslutande församlingar efter 2010 års val.

 4. Leffe says:

  Problemet med att ta debatt med dem är att många ger dem privilegiet att formulera ämnet för debatten.

  Därmed legitimeras deras problembeskrivning. Tvinga dem till allmänpolitisk debatt istället.

 5. site admin says:

  Helt rätt Leffe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.