Kryssen har börjat räknas

I södra Skånes riksdagsvalkrets har nu kryssen börjat räknas. Först blev jag lite orolig eftersom jag ligger efter Katarina Erlingson som är tvåa på listan efter mig. Anledningen, som lugnade mig lite, är förmodligen att de börjat räkna i Lomma kommun där Katarina bott under många år.

Men spännande är det! Man kan följa allt på Valmyndighetens hemsida.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

9 Responses to Kryssen har börjat räknas

 1. Fredrik says:

  Finns det inte en %-gräns när personvalsröster tar över från listplacering? Hittar ingen info om det på val.se.

 2. site admin says:

  Det stämmer bra. För riksdagsvalet är gränsen 8 % medan det är 5 % för kommun- och landstingsvalen.

 3. Nu är du invald i riksdagen igen, Johan. Grattis! “Four more years”. 🙂 Du leder stort nog med 5 % för dig mot 3 % för Katarina och dessutom når ingen av er ju upp i 8 %. Två tredjedelar av rösterna räknade.

 4. Förresten ser jag att du just nu har flest personvalskryss i valkretsen om man bortser från röstmagneten Alf Svensson. (Lite trist f ö att det ska funka att ha en gubbe (i icke nedsättande betydelse) i alla valkretsar som får massor med personröster.)

 5. site admin says:

  Nu är 190 av 220 valdistrikt räknade i södra valkretsen och även om jag inte räknat exakt på det så bör det vara klart att jag är omvald. Det känns väldigt skönt att få förnyat förtroende.

  Tyvärr når jag inte upp i de 8 % som jag hade satt upp som mål. Just nu ligger jag på 4,76 %. Känns tråkigt att inte lyckas nå det där 8 %-målet, men när jag ser hur det ser ut för alla andra “förstanamn” i valkretsen så är jag inte riktigt lika besviken. Det är bara Alf Svensson som för närvarande har högre procent kryss än vad jag har, och han blir med stor sannolikhet inte invald i södra Skånes valkrets utan i norra och östra Skånes valkrets där han har högre procent kryss.

 6. Det är ruskigt svårt att nå de där 8 %. Men personvalssystemet var ju aldrig tänkt att fungera på riktigt. Väljarna ändrar ordningen bara i exceptionella fall, kan man säga. Jag förordar det fullt genomförda personvalssystemet STV som på Irland och i delar av Australien. Det är tänkt för flermansvalkretsar, precis som vi har det idag. Och man har självklart partier ändå.

  Däremot kan proportionaliteten – räknat på riket – till en viss del bli lidande med STV. Men det är den ju redan i och med fyraprocentsspärren. Så vi är “vana” vid oproportionalitet.

 7. site admin says:

  Visst är det svårt att få 8 %, men det är ändå ganska många som når upp dit. De flesta hade dock ändå blivit valda tack vare sin placering på valsedeln, men det är ändå några som “kryssar sig förbi” varje val. I år är det i Centerpartiet 23-åriga Annie Johansson från Jönköping och Per Åsling från Jämtland som kryssat sig förbi de tidigare ledamöterna Margareta Andersson och Håkan Larsson.

  Men i sak håller jag med dig Malte. Ta bort 8 %-spärren så att kryssen får totalt genomslag. Då skulle möjligheten att kryssa sig förbi även gälla inom socialdemokraterna och moderaterna. För det är helt klart svårare ju större partiet är.

 8. Nu när alla röster är sammanräknade ser jag att, förutom Alf Svensson som blev personvalsinröstad i alla fyra valkretsar, var det i Skåne bara Lars-Ivar Ericson (c, 8.34 %) och Christer Nylander (fp, 8.29 %) som nådde 8 % och det var som synes mycket, mycket knappt. Ingen av dessa tre ändrade ordningen etersom de redan var förstanamn. Så i Skåne betydde personvalet till riksdagen i år rent formellt plus minus noll.

  När jag surfar runt på webben (*) ser jag att hela 88 riksdagskandidater av 349 kom upp till 8 % 1998. Men bara 12 av dem ändrade ordningen, ca 3 %. Riksdagsvalet 2002 har jag tyvärr inga siffror på. I Europavalet 1999 ändrades ordningen i två fall (av 22 mandat) och 2004 i tre fall (av 19 mandat). Så det tycks vara en högre procents genomslagskraft i de valen. Jag vet inte hur många som nådde upp till spärren 1999 och 2004.

  Statsvetare påpekar att personval inte är (helt?) meninglösa även när det inte ändrar ordningen eftersom personvalet kan påverka valet och kanske t o m politiken på några sätt ändå.

  En ganska intressant slutsats från riksdagsvalet 1998 är att man lika gärna kunde ta bort personvalsspärren, för den som fick flest kryss, oavsett spärr, valdes, med ett undantag, alltid. Det var bara en som hade fått en riksdagsplats om det inte hade funnits någon spärr, alltså som berövades en plats p g a spärren.

  Så ska jag också betona för alla, även om du säkert visste det, att STV inte bara är svenska personvalet utan spärr utan ett ganska komplicerat (för rösträknarna alltså) personvalssystem där man rankar alla kandidater i en lång (eller kort, som man vill) lista: http://en.wikipedia.org/wiki/Single_Transferable_Vote . (Man ger dem dock inte vikt vilket man gör i ytterligare några system.)

  (*) http://riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=1998/99&bet=K250

 9. site admin says:

  Jag får medge att jag inte var helt insatt i hur STV fungerar, men nu vet jag. Jag vidhåller nog ändå att det finska systemet skulle räcka. Det är enklare men ger ändå fullt utslag, de som får flest kryss kommer in.

Leave a Reply

Your email address will not be published.