Bodström kartlägger flygresenärer

Thomas Bodström och hans kollegor i ministerrådet har i det dolda förberett ett nytt integritetskränkande beslut. Det ska förmodligen fattas i början av nästa vecka, men Bodström “har avböjt att svara” på frågor kring det nya avtalet med USA om utlämning av passagerarinformation.

Adress, kreditkortsnummer, e-postadress och telefonnummer plus ytterligare 30 uppgifter om oss ska skickas direkt till USA så fort vi bokar en flygresa till USA. Europaparlamentet får inte någon medbeslutanderätt eftersom frågan handlar om “EU:s säkerhet” och vad jag vet har regeringen inte tagit upp frågan i riksdagen. Vi har åtminstone inte haft den i justitieutskottets EU-grupp. Europaparlamentet har tydligen lagt fram samma förslag som vi i Centerpartiet krävt, nämligen att USA inte ska få all information automatiskt utan ska kräva ut informationen när det finns någon misstanke om brott eller planering av brott.

I artikeln i Sydsvenskan protesterar en moderat och en folkpartist. Tyvärr har jag inte uppfattat dessa partiers protester i riksdagen, speciellt inte folkpartiet som till och med gick med på datalagringsdirektivet.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

18 Responses to Bodström kartlägger flygresenärer

 1. Leffe says:

  En dag som denna känns det rätt motiverat med kontroll av flygpassagerare.

 2. Leffe says:

  Kom att tänka på en sak:

  När finns det inte en befogad misstanke om att det planeras terroristbrott mot USA?

 3. site admin says:

  En stat ska inte ha rätt att övervaka alla människor bara för att det finns ett hot från någon. Misstanken ska vara riktad mot den person som man begär att få ut informationen om. Inte konstigare än att polisen inte får avlyssna alla i Lund bara för att ett mord begåtts i staden.

  Idag på femårsdagen efter terrordåden mot WTC tycker jag att det är extra lämpligt att åter igen påpeka: Mänskliga rättigheter kan inte försvaras genom att staten ger sig rätt att bryta mot andra mänskliga rättigheter.

 4. Leffe says:

  Med dina regler vill inte jag flyga till USA. Hoppas att du är beredd att ta ansvar för konsekvenserna av vad du föreslår.

 5. Leffe says:

  Jag är lite nyfiken på vilken mänsklig rättighet som kränks genom att efterfrågade data lämnas över till USA?

  USA har rätt att kräva dessa data för att ta emot passagerarna – vem är egentligen betjänt av att data inte lämnas ut elektroniskt och snabbt? Knappast passagerarna.

 6. site admin says:

  Om du inte vill flyga till USA är det ditt problem. Varför skulle jag inte vara beredd att “ta ansvar för konsekvenserna” av vad jag (och Europaparlamentets majoritet) föreslår? Vilka skulle konsekvenserna vara?

  Rätten till personlig integritet är en mänsklig rättighet, det stadgas också i Regeringsformen 2:3.

  Varför ska USA veta mitt kreditkortsnummer, var jag ska bo när jag är i USA osv? I princip alla register läcker och jag är inte intresserad av att uppgifter om mig ska lagras. Jag tror att terrorismen kommer att öka och förvärras om vi sluter vårt samhälle, tvärtom ska vi bygga försvaret av vår demokrati genom öppenhet och med demokratiska medel.

 7. Leffe says:

  Konsekvenserna av bristande passagerarkontroll såg vi bl.a. den 11 september 2001. Därför skiter USA i din och andras integritet – den bedöms underordad viktigare mål.

  Om du inte vill ge USA den information om dig som de kräver för att släppa in dig får du åka någon annanstans.

  Hur USA väljer att bygga försvaret för sin demokrati är i grunden deras ensak. Frågan nu är om EU ska underlätta den kontroll som USA bestämt sig för. Jag förstår inte varför du inte vill det.

  Din integritet är noll när du ska in i USA idag. Det kan du och jag inte påverka.

  Att antiamerikanismen flödar i EP är tragiskt, men inget giltigt argument, tycker jag.

 8. site admin says:

  Märklig argumentation. Varför ska jag bara acceptera och “skita i” att USA tycker att min och andras integritet ska vara “noll”?

  Du menar säkert att USA har rätt att begära vad de vill när någon ska flyga till USA, men så enkelt är det inte. När man flyger så flyger man mellan två destinationer, i det här fallet mellan Europa och USA. Varför ska då USA få diktera villkoren och Europa bara ska acceptera? Självklart måste villkoren bygga på en överenskommelse mellan USA och Europa, inte på vad ett land vill.

 9. Leffe says:

  Det ska du inte, men jag förstår inte varför du anser att EU ska försvåra för flygpassagerare genom att inte dela informationen med USA. Skillnaden i integritetskränkning jämfört med att deklarera alla uppgifter efter landning i USA är obefintlig.

  När någon ska in i USA bestämmer USA villkoren. Det kan EU, Sverige eller du inte göra något åt. Suveränitet kallas principen.

 10. site admin says:

  EU ska inte heller ha all information om mig. De ska inte heller bygga upp stora register med folks kreditkortsnummer. Detta kommer att läcka förr eller senare.

  EU har inte heller samlat in all denna information tidigare utan börjar göra det för att USA kräver det.

  Jag tycker inte heller att det finns anledning för USA att ta reda på mitt kreditkortsnummer när jag landat.

  Vad är suveränitet i det här fallet? Har USA suveräniteten att både kräva vad Europa ska plocka in för information och skicka till dem innan avresa, och vad USA själv ska begära för uppgifter innan passagerarna får flyga från USA? Då betyder det att USA har suveränitet på båda hållen medan vi i Europa inte har suveränitet för varken avresande eller ankommande passagerare. Så kan det inte fungera. Det måste bygga på en överenskommelse mellan USA och Europa och då kan det inte enbart vara USA som dikterar villkoren. Problemet verkar dock vara att Europas justitieministrar i ministerrådet är lika oförstående för vad personlig integritet betyder som USA är.

 11. Leffe says:

  Nu tycker jag att du kverulerar.

  USA kan ställa vilkor (på passagerare) för in- och utresa ur landet med flyg. Det EU och USA kan förhandla om är om och i sådana fall hur dessa uppgifter kan samlas in och överlämnas av EU.

  På motsvarande sätt kan EU uppställa villkor för resor till och från EU, samt förhandla med t.ex USA om hjälp med insamling och överlämnande av uppgifter.

  Man bör ha en diskussion om vilka uppgifter som det är rimligt (med häsyn till säkerhet och integritet) att svenska (och andra EU-länders) myndigheter ska begära in – men varken du eller EU:s jutitieministrar kan påverka amerikanska lagar och regler.

 12. site admin says:

  Jag tror att USA har ett visst intresse av att flyg ska komma till USA från Europa, alltså finns det också möjlighet för Europa att ställa krav på USA.

 13. Leffe says:

  Du menar alltså att du vill att EU bojkottar USA på den här grunden? Är det verkligen rimligt, tycker du?

 14. site admin says:

  Finns det inget mellanting mellan att lägga sig platt och bojkotta? Självklart bör EU ställa krav i en förhandling. Men nu har Bodström och övriga justitieministrar köpt USA:s krav utan ifrågasättande och alltså blir det inte ens några förhandlingar.

 15. Leffe says:

  Om man finner upplägget hyggligt rimligt, varför ifrågasätta? Det gäller att välja sina strider i förhandlingar. I det här fallet kan inte EU påverka vilka uppgifter USA vill ha – frågan är om man hjälper till eller inte med insamlingen.

  Precis som ni gjort i Alliansen måste EU:s 25 medlemsstater kontinuerligt välja sina strider och bygga allianser. Om du blir statsråd, ska du inte kompromissa då?

 16. site admin says:

  Ministerrådet accepterade USA:s krav utan några förhandlingar. För att man vill förhandla betyder inte att man strider. Det lär snarare vara ovanligare att man inte förhandlar än att man tar upp förhandlingar i sådana här lägen.

  Jag har suttit i alliansens rättspolitiska arbetsgrupp, jag och de tre andra har alla kompromissat annars kommer man ingenstans. Men jag har inte lagt mig platt för de andras krav.

 17. steelneck says:

  Leffe. Kom inte dragandes med 9-11 och passagerarkontroll. Hade de haft den kontrollen de kräver idag så hade inget förändrats, de hade i så fall vetat terroristernas fingeravtryck, kontokortsnummer, e-postadress plus en massa annat. Vad hade det hjälpt? De hade redan identitet på alla passagerarna när det ändå hände. Med ytterligare information om dem så hade myndigheterna antagligen varit än mer aningslösa – de hade sett att några passagerare var pilotutbildade i USA.. Å detta då antagligen först efteråt.

  Näe, vad du sysslar med här i denna tråd är ren å skär “scare mongering”, och USAs närmast paranoida agerande kan mycket väl jämföras med vad man sysslade med bakom en viss mur när den fortfarande var intakt.

 18. Pingback: Linander tycker! » Årets egolista

Leave a Reply

Your email address will not be published.