Inte konstigt att inte fler startar företag i Sverige

Idag har Jens of Sweden, dvs Jens Nylander, fått rätt mot Tullverket. Tullen klassificerade hans importerade mp3-spelare fel och nu får han tillbaka över 1 miljon kronor. Hade inte tullen gjort fel så är chansen god att Jens of Sweden inte hade behövt gå i konkurs.

Varför har vi en myndighetskultur i Sverige där alla regler först tolkas så negativt för medborgarna/företagen som möjligt och sedan kan man möjligtvis ändra sig i efterhand. Vore det inte rimligare att myndigheterna säger att vi tar det säkra för det osäkra för människan eller företaget, inte det säkra före det osäkra att få in alla skattepengar till staten.

Det är inte konstigt att det inte startas fler företag i Sverige, och det är inte konstigt att nystartade företag inte växer och nyanställer speciellt mycket.

Grattis till Jens, som jag samarbetat tidigare med i upphovsrättsfrågan, men tänk så mycket bättre det hade varit om det hade blivit rätt från början. Och det är inte bara Tullverket som ska få skulden, utan alla krångliga regelsystem ska socialdemokraterna svara för. Deras “samhällsbyggnad” tycks bestå av att ha så många regler som möjligt för att minska människors flexibilitet och så många myndigheter som möjligt som kan kontrollera medborgarna.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

5 Responses to Inte konstigt att inte fler startar företag i Sverige

 1. steelneck says:

  Varför? Jo det beror på smilfinkarna, alla de små fega stackars kariärister som aldrig behöver ta konsekvensen av sitt eget handlande och aldrig riskerar att uppfattas som obekväm, alla de grå tjänstemännen i det operativa mellanskiktet som väljer att försöka vara lojal mot sin chef istället för organisationen de arbetar inom. De som aldrig vågar ta ett endaste beslut och i stort sett aldrig tänker själv utan mycket tydliga instruktioner som de följer slviskt, och tolkar med både hängslen och livrem.

  Detta kan skådas precis överallt i samhälle och företag – inte bara tullen. Det finns inom alla stora företag och organisationer, utan undantag. Dessa personer har också en tendens att omge sig med sina ja-sägande likar.

  Vitt skilda exempel kan radas upp i all oändlighet. T ex. TV-producenten som beställer undersökning efter undersökning bara för att ha något att peka och skylla på, för att vid en felsatsning inte ställas inför situationen att behöva säga till sin chef; jamen jag trodde att programmet skulle slå.. Med resultat att de både bygger upp byråkrati och går in i gamla spår samtidigt som konkurrenterna plockar upp och sänder alla de nyskapande succeerna.

  Eller när industri-VDn bestämmer att; vi skall bara anställa kompetent och väl utbildad personal, och peronalrekrykretaren som skall anställa chaufförer till lastbilarna som transporterar råvaran inte själv vågar ta beslut, undersöka och bedöma sökandes kompetens och därmed litar på enbart skolbetyg och anställer en utbildad barnskötare istället för en lika gammal person som får köra allt som rullar och har 10 års erfarenhet från entreprenadmaskinbranchen. – Jamen barnskötaren hade ju utbildning…

  Eller chefen som ser att det går snett, där både h*n och hans underställda vet exakt vad som måste göras, men chefen väljer att inget göra eftersom det innebär att denne tror sig bli obekväm hos sin chef. Man ser konsekvenserna överallt och de yttrar sig som självuppfyllande och svällande byråkrati där otaliga tjänstemän producerar papper, presentationer, statistik och utredningar till varandra, där inga beslut tas utan att ha en stor mängd kollegor att “hålla i handen”.

  Peters princip kan nog också ha en stor del i det, alltså principen som säger att man blir befodrad upp till sin inkompetensnivå. Dvs. så länge man gör sitt jobb bra, så blir man befodrad, och när man har kommit till den nivå att man inte riktigt klarar jobbet, så blir man inte befodrad längre. Vilket i full skala betyder att alla i organisationen är mer eller mindre inkompetenta.

  Men att skylla på riksdagspolitiken känns lite magstarkt Johan, i synnerhet så här nära ett valår. Grunderna till eländet går nog istället att finna i synen på respekt, auktoritet, kurage osv..

 2. site admin says:

  Du har säkert rätt i att det finns många människor som inte vågar ta egna beslut m.m. Men jag tror att den största anledningen till detta är en dålig organisation med ett dåligt ledarskap. “Rädda organisationer” skapas av dåliga chefer som lägger sig i allting.

  Men i Jens of Swedens fall så tror jag inte att det är enbart det som är problemet. Tullverket har ett sjukt svårt regelverk att följa, och reglerna faställs till största delen av riksdag och regering.

  Igår så kom det en rapport om att mängder av farligt gods transporteras på ett olagligt sätt. Oacceptabelt är den första reaktionen, men sedan lyssnade jag på en åkeriföreträdare som berättade hur osannolikt många detaljregler som måste följas vid transporter av farligt gods. Regler som många företag helt enkelt inte klarar av att hålla reda på.

  Självklart ska regler följas i alla lägen, men det hade varit bättre att ha ett enklare regelverk som koncentrerats på det som verkligen är viktigt vid transporter av farligt gods. Med helt orimliga mängder regler så är det risk för att även det viktiga tappas bort i försöken att följa allting.

  Jag menar att Sverige är överreglerat idag. En “regelförenklingsreform” behövs.

 3. Svamp says:

  Jag håller absolut med – det är till stor grad reformer som behövs i Sverige. Skatter, avgifter och bidrag hit och dit – reformer då? Politiskt tillsatta chefer leder till just… ja, chefer tillsatta på politiska kriterium. Vad sägs om att anställa av kompetenskriterium istället, som företag gör? Polisen och andra institutioner verkar fasligt ineffektiva och det är en fruktansvärd härva att sköta ett företag. Jag ser ineffektivitet överallt och jag skulle inte i närheten kalla mig insatt i frågorna.

 4. steelneck says:

  Överreglering i stort och smått har ofta sin grund hos de personer som i alla lägen måste ha stela, statiska skrivna regler att i alla lägen kunna luta sig på. Det är de som efterfrågar dem, det är de som målar upp problemen och ropar på “lösningar” som de själva sen kan luta sig på för att slippa ta ansvaret det innebär att bedöma själv.

 5. Jack says:

  Hej allt ni skriver är så i ett kommunistland,Sverige är så kontrollerat att folk inte ens vet vad dom ska tänka längre,om dom överhuvudtaget kan tänka.
  Tänka fritt ja du ,inte här

  staten blandar sig i allt 4 sista vilket land har det? Gud om ni bara visste hur det är att kontakta en kommun ,spelar ingen roll vilket ärende det gäller.Varför har vi så dåligt skälvförtroende?inte konstigt i detta land,där allt precis allting ska vara extra komplicerat.Ja vi ser vad som hänt,öst stater går om oss.Den osäkerheten Svensken har gör att vi haltar efter utvecklingen ,10 möten innan Svensk bestämmer sig,då har Ryssen,Polacken,Tysken,gjort upp affären redan,och vi får efterrätten.Rädda att vi blir blås-ta osv ,ooooo vi är så blåögda,nej nej nej helt fel.
  Föräldrar får inte ens fostra som dom vill. Nå ja heja kommunist Sverige

Leave a Reply

Your email address will not be published.