Vem är det som är populist Gudrun Schyman?

Läste en artikel i Svenska Dagbladet om haverikommission när en kvinna blivit mördad. Bra artikel, men slutet gjorde mig upprörd. Gudrun Schyman får stå oemotsagd när hon påstår att vi som inte tillhör Feministiskt Initiativ struntar i kvinnovåldsfrågan:

“Feministiskt initiativs talesperson Gudrun Schyman är inte imponerad över den plötsliga enigheten i kvinnovåldsfrågan, även om hon också gärna ser en haverikommission.
– Man kan kalla det hyckleri eller populism eller vad man vill. Jag finner det inte trovärdigt eftersom jämställdhetsfrågan inte är en huvudfråga för något parti förutom fi. Den finns inte med i valrörelsen och då lär den inte göra det mellan valen heller, utan den kommer att fortsätta ses som en speciell kvinnofråga.”

Så sent som den 29 mars debatterades våldet mot kvinnor i riksdagen. Moderaterna och folkpartiet hade lyft upp frågan om haverikommission. Inte Centerpartiet, så jag talar inte i egen sak, men inte heller vänsterpartiet eller Gudrun Schyman (fi). Deltog i debatten gjorde Hillevi Engström (m), Karin Granbom (fp), Peter Althin (kd), Rolf Olsson (v), Leif Björnlod (mp), Elisebeht Markström (s) och jag (c). Gudrun Schyman var inte ens där. Hade hon och Feministiskt Initiativ tyckt att haverikommissionen var en viktig fråga hade hon kunnat vara där, debatterat och yrkat på förslaget (eftersom det fanns i en reservation från m och fp). Men icke. Vem är det som är hycklare och populist? Jo, Gudrun Schyman.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

6 Responses to Vem är det som är populist Gudrun Schyman?

 1. Pingback: globaljuggler » Blog Archive » Feministisk populism

 2. Pingback: blog.reuteras.com » Blog Archive » FI och Gudrun

 3. Nisse says:

  Jag undrar bara lite grand om det inte är rimligt att en haverikommission (om vi nu ska ha sådant) tillsätts varje gång någon oavsett kön mördas av sin partner. Diskuterades det alls i Riksdagen att 20 procent eller 4 per år av dem som dödas av sin partner är kvinnor?

  En sådan kommission skulle kanske i männens fall – i år det här och det här och det här – komma fram till att en bidragande orsak till att det gick så långt som till döden, var att män som misshandlas inte har någon mansjour att söka sig till, att de inte tas på allvar av polisen och inte ens har någon politisk ideologi i ryggen.

 4. site admin says:

  Självklart ska lagstiftningen vara könsneutral. Men du har nog fel när du säger att bara 4 per år av dem som dödas av sin partner är kvinnor. I den länk till BRÅ som du själv bifogat så står det att i snitt 16 kvinnor mördas av sina män medan 3-4 män dödas av sina kvinnor.

 5. Nisse says:

  Helt rätt! Det blev ett skrivfel. Det ska förstås stå:

  Diskuterades det alls att 20 procent eller 4 per år av dem som dödar sin partner är kvinnor?

  Gjordes det?

 6. site admin says:

  Nisse, jag håller med om att det blir för ensidigt i diskussionen, men å andra sidan vet vi att problematiken är överlägset värst när det gäller mäns våld mot kvinnor. Men visst behövs det mansjourer och annan hjälp för utsatta män.

Leave a Reply

Your email address will not be published.