Gratis och laglig nedladdning

Läste på TT att Vivendi Universal, världens största musikkoncern, kommer att erbjuda gratis nedladdning av musikfiler på Internet i Nordamerika. Spiral Frog är arbetsnamnet. Hittade också nyheten på N24.se.

I nyheten står det också att det är “oklart om det blir en europeisk version”. Nu är det väl inte så att en europé inte kan ladda ner från en Internetsida i USA, men de måste mena något annat som jag inte förstår. “- Det är upp till rättighetsinnehavarna vilket territorium de vill släppa musiken i.” Kan någon förklara för mig? Är det så att det går att lägga in i nedladdningstjänsten att en nedladdning till en dator som befinner sig utanför Nordamerika ska stoppas? Eller är det möjligt att ladda ner, men då blir det en “olaglig nedladdning”?

Hur som helst är det en positiv nyhet. Ett stort musikbolag, det största, har förstått att nedladdning av musik har kommit för att stanna och då gäller det att vara med och inte mot. Det är också intressant att de utgår från att annonsintäkter ska kunna finansiera tjänsten. Jag tror att de har helt rätt. Men om “förlusterna” av olagliga musiknedladdningar är så groteskt stora som de amerikanska musikbolagen hävdar i diverse skadeståndsmål, så kan ju annonsintäkter aldrig någonsin “finansiera” gratistjänsten.

Sanningen är såklart att Universal insett att de inte förlorar på att musiken sprids genom nedladdning, och då är det en ren vinst att kunna dra till sig annonsintäkter också.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

9 Responses to Gratis och laglig nedladdning

 1. Ja, et är fullt möjligt att begränsa nedladdningen geografiskt. Huvudsakligen via IP-nummer. Så visst finns det sätt att komma runt även detta hinder, men det skulle stoppa en stod andel.

  Det var just detta som hände med utsändingarna från Fotbolls-VM i Tyskland. Vissa länders TV-bolag lade upp intressanta klipp på sina hemsidor, men det var bara möjligt att se klippen mo du hade “rätt” IP-nummer. Riktigt sjukt, men i syfte att försvara rättigheterna och inte låta folk som inte bodde i länder där TV-bolagen inte hade normala sändingar skulle kunna snylt-titta. Fifa FTW! 😛

 2. Alexander says:

  Eller så kan man göra som Pandora-projektet (http://www.pandora.com/) och begära registrering med postnummer för verifiering av “US residency”. En kombination av dessa och flera metoder skulle också kunna tänkas. I princip är det väl inte konstigare än att DVD-skivor och DVD-spelare är zonbegränsade. (Vilket ju också går att komma förbi.)

 3. Det finns ju databaser över vilka IP-nummer som, ungefärligen, anger var de ligger fysiskt i världen.

  Dock är det ju så, att även om de databaserna vore perfekt uppdaterade (knappast troligt), så är det näppeligen så att det är ett tekniskt hinder för nedladdning. Att tunnla trafiken via en dator på plats i USA hör till grundkursen i datorkommunikation…

 4. toxi says:

  Jupp IP adresser fördelas geografiskt via olika organisationer, i Europa är det RIPE (http://www.ripe.net) som hanterar dessa. Varje kontinent har stora IP adress serier tilldelade och man kan därmed enkelt särskilja vilken kontinent en viss person befinner sig i.

  Sen går det såklart att använda sk. publika proxys för att kringgå ev ip adress spärrar.

 5. site admin says:

  Tackar för upplysningarna! Svaret är alltså att det går att göra geografiska begränsningar, men att de som verkligen vill kommer att kunna gå runt begränsningarna.

 6. steelneck says:

  Jag utgår nu ifrån att det även bygger på någon sorts DRM/trusted computing lösning. Fundera en stund på vilket stöd de kan tänkas ha i lagen för detta.. Inte i något land i världen är “geografi” utelämnat från upphovsrätt av misstag. Vad det bygger på är förbudet mot kringång och spridande av verktyg för kringgående av “skyddsåtgärder”, vilket alltså låter ägarna av den ekonomiska upphovsrätten att sas. stifta egna lagar och därmed införa geografi under upphovsrätten.

  Det är också en lag som låter upphovsrätten klampa in på äganderättens område. Observera ovan att jag satte “skyddåtgärder” inom citationstecken, detta eftersom det är en vilseledande term i sammanhanget – det är ju inte datorintrång vi talar om. Jämför med det norska målet mot Jon Johansen som knäckte regionkodningen för DVD, där man försökte åtala för datorintrång. Försvaret frågade då – Vilken dator har Jon begått intrång i? – Hans egen, blev det logiska svaret.. Ridå. Men detta berodde på att Norge inte hade det förbud mot kringgående vi har idag. I dagens sverige hade han inte åkt dit för datorintrång, inte heller att han utnyttjat information i egen ägo. Näe, han hade åkt dit för att ha spritt “verktyget” som andra kan använda för att helt legitimt kringgå logiska spärrar i egen innehavd information.

  Det logiska grundfelet består i att mottagaren av information och “attackern” är en och samma person. Har man helt lagligt skaffat sig något “DRM-skadat” eller liknande, så har man det krypterade i sin ÄGO, kan man dessutom se/höra verket så har man också kryptot och nyckeln till det hela – för det är ju onekligen så att verket uppstår hos betraktaren.. Lägg nu här till att en dator är en universell turingmaskin och således kan implementera alla turingmaskiner som kan beräkna allt beräkningsbart, och att all digitaliserad information är information nedbruten till binära tal.. Således har vi en dag en upphovsrätt som ger upphovsmän, eller snarare ägarna av den ekonomiska upphovsrätten en beslutanderätt över andra människors egendom!

 7. Det som allt hänger på är om Vivendi Universal kommer att sälja den vanliga DRM-skadade musiken eller istället bryter dagens kommersiella mönster och säljer vanliga mp3-/aac-filer. De senare filerna går ju till skillnad från de förra att spela i alla datorer och spelare utan att jag är beroende av rättighetsägarna för all framtid. Projektet har bara intresse om vi i detta fallet slipper DRM. (Jag tvivlar, men man kan ju hoppas.)

 8. Hopsa… http://computersweden.idg.se/2.139/1.74454;jsessionid=E42580F5443B63D310DEC4FA1EB61E38 : “Filerna som användare laddar ner från Spiralfrog kommer att vara i Windows Media-format (wma) och ha ett drm-skydd. De ska till exempel inte gå att bränna till cd, men däremot ska de fungera på portabla musikspelare, dock inte Ipod.”

  Aha, det var som jag trodde. Jag kommer inte att kunna spela filerna på mp3-spelaren i mobilen och inte heller på min iPod. Hur gratis det än är är jag helt ointresserad. Det finns inte ens en wma-spelare för DRM till Macen, så det _går_ inte att använda om man inte har pc.

  [ Man kommer f ö att vara tvungen att logga in på Spiralfrog en gång i månaden för att kunna fortsätta lyssna på musiken på sin dator. En kritisk person på CS:s kommentarforum tog ut svängarna och skrev: “Det hela är en ond plan att sprida DRM-infekterad musik. När Universal äger 99% av marknaden kommer de trycka på off-knappen så att all musik slutar att fungera. Universal-chef: “Vill ni fortsätta lyssna så kostar det MMMOOOOOHAHAHAHA!!!” ]

 9. steelneck says:

  “När Universal äger 99% av marknaden kommer de trycka på off-knappen …. ”

  Ja faktiskt, det är den makten de har tillskansat sig genom våra aningslösa politiker. Visst man kan mumla lite i skägget om konsumentlagar, men hur många enskilda små konsumenter går en match med Vivendi universal i rättssalen?

  Å drar man DRM-träsket vidare så kan det lika gärna gälla för filer med egenproducerat material, som inte går att öppna i den nyinköpta datorn utan en avgift och åtgärd av Microsoft, lösningarna för det scenariot har funnits länge, de väntar antagligen bara på lagarna de beställt…

  Vet ni förresten vem Janelly Fourtou är? Jo, hon är EU-parlamentariker som bla. hårt drivit att legalisera patent på mjukvara och affärsmetoder och mycket annat som berör immaterialrätt å upphovsrätt. T ex. infosoc-direktivet, sanktionsdirektivet, datalagringsdirektivet och nu IPRED2-direktivet som tillsammans för över en oerhörd makt till mediebolagen. Gissa vem hon är gift med? Jo, Jean-René Fourtou som är VD för just Vivendi universal!

Leave a Reply

Your email address will not be published.