Valveckobrev

Hej, beklagar att jag inte skickat något veckobrev på mycket länge. Det blev aldrig något sista veckobrev där jag önskade glad sommar eller något sådant, så nu får jag istället önska att ni alla haft en bra sommar. Det här året kan vi åtminstone inte klaga på vädret.

Nu är valrörelsen i full gång och både vårt eget och alliansens valmanifest är presenterade. Det finns mycket att säga om alliansöverenskommelsen, men i stort tycker jag att det blev bra kompromisser. På våra viktigaste områden, jobb, miljö, jämställdhet och ungdomssatsningar så tycker jag att vi kan vara mycket nöjda.

Jag har inte personligen varit inblandad i förhandlingarna, men jag har vid flera tillfällen fått ge råd på rättsområdet till våra förhandlare. Ni hittar hela manifestet på www.maktskifte06.se. Ni kan också se lite mer kommentarer på min blogg, www.johanlinander.se. Den har för övrigt blivit citerad både i radions Studio Ett och i SvD. Har också gjort att jag fått betydligt fler besökare, ligger nästan på 1 000 personer per dag.

Min valrörelse

Som sagt är det redan full fart, men det kommer att bli ännu värre (eller bättre, hur man nu vill se det). Det har varit en hel del praktiskt valarbete i form av paketering av valsedlar i valfoldrar m.m, men den mesta av tiden har ändå gått åt till politiskt valarbete. Jag har försökt skriva en del insändare och debattartiklar och mer ska det förhoppningsvis bli.

Min målsättning är att ha någon valaktivitet i varje kommun i min valkrets, dvs i de 11 kommunerna i södra valkretsen. Det mesta är inbokat, men det återstår fortfarande både lediga dagar och kommuner som jag inte har bokat in. Självklart blir det också många gymnasiedebatter. Något jag fortfarande tycker är väldigt kul.

När det gäller riksmedia har jag varit med i Studio Ett på P1 och debatterat terrorismbekämpning, i Expressen om Nylander/Sjöberg-skandalen samt i SvD och Metro om att jag kritiserar folkpartiet på min blogg. Men mest handlade inlägget om att jag tycker att fp är duktigare än vi i Centerpartiet på att ”förpacka” sitt politiska budskap på ett intresseväckande sätt. Imorgon ska jag vara med i direktsänd EU-debatt på radio mot bl.a. Bosse Ringholm, Lars Ohly och Maria Wetterstrand. Jag är även inbokad till Sydnytts slutdebatt den 14/9.

När det gäller personligt valmaterial så känns det som att jag satsat lite mindre än många av våra andra toppkandidater. Anledningen är att jag inte tror så mycket på att utdelning av diverse saker, utan egentligt politiskt budskap, ger röster. Jag har istället beställt ett antal tusen lättutdelade vykort där jag kortfattat skrivit om mina viktigaste valfrågor. Jag ska skicka ut en del, men de flesta har jag tänkt dela ut i valrörelsen.

Jag har fortfarande många kvar, och kommer få ännu fler eftersom de jag först fått upptryckta har bristande kvalitet i trycket, så alla kommunkretsar i valkretsen som vill ha fler vykort kan få hur många de vill. Är det någon mer som vill dela ut mina vykort i sitt bostadsområde eller liknande så går det självklart alldeles utmärkt. Jag tar tacksamt emot all kampanjhjälp!

Opinionsundersökningar

Som vanligt kommer opinionsundersökningarna tätt sista veckorna fram till valet. Resultaten skiftar väldigt mycket, men sammantaget för Centerpartiet så ligger vi ganska stilla på vårt valresultat 2002. Jag hade hoppats och trott att vi skulle göra ett hopp uppåt i början av valrörelsen för att sedan öka i jämn fart upp till 8-9 % i valresultat. Det är inte för sent ännu, men mitt senaste tips är snarare 7-8 %.

Flera undersökningar visar att Maud har mycket högt förtroende i förhållande till partiets väljarstöd. Hon har nästan lika stort stöd som statsministern, vilket är fantastiskt när man tänker på att han har 5-6 gånger så många väljare. Reinfeldt leder den ligan klart.

Andra undersökningar visar att uppåt 30 % av väljarna tycker att Centerpartiet är ett bra eller ganska bra parti. Även i den undersökningen leder vi om man jämför med väljarstödet. Jag tror att Vänsterpartiet hade 9 % i samma undersökning. Moderaterna har faktiskt fler potentiella väljare, om man drar slutsatsen att de som tycker att ett parti är bra eller ganska bra är potentiella väljare, än socialdemokraterna.

Dessa två annorlunda opinionsundersökningar tycker jag visar att vi i Centerpartiet har alla möjligheter att göra ett bra val. Vi behöver ”slå genom” i mediebruset så att de som gillar partiet och Maud också tar steget och lägger sin röst på oss. Självklart ligger mycket ansvar på Maud, men vi alla tillsammans kan göra större skillnad än hon kan göra själv. Och vi får inte glömma bort att det personliga samtalet är det allra bästa sättet att vinna förtroende.

De politiska frågorna

Hittills är fastighetsskatten den mest diskuterade frågan i valrörelsen. Visst är det en viktig fråga, jag tycker att det är principiellt felaktigt att beskatta ägande som inte ger någon inkomst, men inte är det valets viktigaste fråga. Jag skulle också tro att många börjar tröttna på turerna kring fastighetsskatten och jag hoppas att denna fråga överskuggas av jobbfrågorna den närmsta tiden.

Vi har fått genom många av Centerpartiets förslag på jobbområdet i alliansens valmanifest, och speciellt vad gäller ungdomsarbetslösheten. Detta måste vi marknadsföra så mycket vi kan. De andra två frågorna som är prioriterade i C-valmanifestet är miljöfrågorna och förnyad välfärd.

Varför kan inte jag och min fru välja att ha Erik på dagis i den kommun vi båda jobbar? Jag kan inte ge svaret, men jag vet att jag vill ändra reglerna så att det blir föräldrarna som själva får välja barnomsorg istället för att hemkommunen ska diktera villkoren.

Kvällen är sen och imorgon blir det debatt mot Bosse Ringholm m.fl. Det ska verkligen bli både roligt och spännande. Lyssna gärna på P1 kl. 13 eller se det på SVT24. Tror dock inte att det är direktsänt på 24:an.

Lycka till i alla kommun-, region-, landstings- och riksdagsval!

Nu vinner vi val!

This entry was posted in Veckobrev. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.