Fordom Israel

Jag har av naturliga skal inte kunnat folja allt som hant i Palestina, men jag har natts av nyheten att Israel gatt in pa Gazaremsan med militar och bland annat kidnappat Palestinska politiker varav premiarministern ar en.

Sveriges uttalanden, genom Jan Eliasson, har varit allt for forsiktiga. Visst ar Hamas ingen organisation som jag gillar, men nu har Israel gatt over alla granser. Visst, jag kan forsta att de vill fa tillbaka soldaten, men att kidnappa premiarministern? Det ar totalt orimligt.

Sverige maste genast fordoma Israels handling och ta upp fragan i EU.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

5 Responses to Fordom Israel

 1. Arbetsmarknadsministern, ministern för religiösa frågor och biträdande premiärministern är tillfångatagna, men inte den palestinske premiärministern (Ismail Haniya). Premiärministern kallade samman ett krismöte med regeringsledamöter tidigt i morse.

  Israel har meddelat att detta är en aktion och inte en återockupation. Man kommer att lämna Gaza igen senare. Vad man kommer att göra med de palestinska regeringsledamöterna vet vi ännu inte. Men t o m USA har sagt att man är “djupt oroad” över Israels agerande.

 2. Leffe says:

  Jag tror att det här med den kidnappade soldaten bara var droppen som fick bägaren att rinna över – det Israel är trötta på är nog framförallt den ständigt pågående beskjutningen med raketer från Gaza, en beskjutning som PA sedan Hamas seger i valet inte ens försöker komma till rätta med.

  Därmed inte sagt att jag försvarar vad som ser ut som en överreaktion från Israel, men jag har svårt att se vad den israeliska ledningen ska göra i nuläget. Det finns ingen att förhandla med, varken Hamas-regeringen eller presidenten har kontroll över de militanta grupperna. Man kan ju inte begära att Israel ska sitta och titta på när de blir anfallna och beskjutna.

  Man kan visserligen begära att Israel ska ta fler steg mot en långsiktigt hållbar lösning, men det har man å andra sidan gjort genom att lämna Gaza. Man kan faktiskt också begära av palestinska ledare att de ska stå upp för fredsprocessen, även internt och även om det blåser motvind i opinionen.

  Jag är inte helt säker på att det är bäst av omvärlden (t.ex. Sverige) att “välja sida” och kritisera den ena eller andra parten. Ska man hitta några vägar ut ur det här måste man titta framåt istället och försöka hitta lösningar som kan vara attraktiva för både det israeliska och det palestinska folket. Just nu förtjänar båda läger kritik för att man väljer krig före förhandling.

  Det verkligt tragiska i situationen är ju att människorna som lever där, i båda folken, framförallt vill ha fred och en normaliserad vardag. Men just nu är hela situationen “kidnappad” av extremister på båda sidor. Det behövs lite kreativitet nu, frågan är vem som är beredd att vara kreativ.

  Ingen vill ta risken att misslyckas, och ingen kan lyckas om man inte vågar.

 3. site admin says:

  Jag menar inte att Sverige “ska valja sida”, utan kritisera bada sidor nar de fortjanar kritik. Jag tycker att Israel kommer for latt undan varje gang de gor nagot. Och den har gangen har de gatt over gransen med rage. Sverige, EU och FN kan inte tiga langre.

 4. Leffe says:

  Johan,

  Rimligen bör då Sverige kritisera den palestinska myndigheten skarpt för att de inte ens försöker sätta sig vid förhandlingsbordet, för att de sagt nej utan att komma med motförslag vid så många förhandlingar samt för att de faktiskt försvarar terrorism (såväl självmordsbombare i Israel som raketbeskjutningar från Gaza).

  Personligen tycker jag snarare att det är så att palestinskt beteende (såväl nu som de senaste 40 åren) tolereras på ett sätt som det inte skulle göras av andra, och Israel som kritiseras hårdare än andra stater som befinner sig på eller över gränsen för det tillåtna.

 5. site admin says:

  Visst ska även den palestinska myndigheten kritiseras. Det ena utesluter inte det andra.

Leave a Reply

Your email address will not be published.