Avgå Lagerbäck!

En så här bitter kväll kan jag inte låta bli att skriva och ösa galla över förbundskapten Lars Lagerbäck. Visst, det är inte han som är på planen och det är inte han som gör försvarsmisstagen, men han gjorde flera misstag som gör att förtroendet är borta.

Det är ingen överraskning att Sverige får stryk av Tyskland, men sättet det hände på är inte okej. När Aftonbladet skriver “Avskedsföreställningen?” borde de mena förbundskaptenen och inte Henke och Ljungberg.

För det första hade Lagerbäck inte förberett spelarna på stundens allvar. Från avspark var det svenska laget i något slags chocktillstånd. När det släppte stod det redan 2-0. Om det var det enorma tyska publikstödet eller tyskarnas omedelbara offensiv kvittar, det är förbundskaptenens ansvar att göra laget mentalt förberett.

För det andra hade Lagerbäck inte något motmedel när Klose och Podolski spelade med djup mellan sig och inte bredd som alla förväntat sig. Detta skulle förbundskaptenen sett från första anfallet och självklart kommunicerat med lagkapten Mellberg. Visst kan man tycka att rutinerade spelare som Mellberg, Lucic och Edman ska upptäcka problemet själva, men gör de inte det så måste ledningen på bänken agera.

För det tredje är det obegripligt att Sverige genomförde ett byte medan Henke fick stå och vänta på att lägga straffen. Det är sådant som motståndarlaget brukar försöka göra för att få straffläggaren i balans. Tyskarna behövde inte agera, det gjorde Lagerbäck själv.

Lars Lagerbäck borde ta konsekvensen och avgå direkt.

This entry was posted in Sport. Bookmark the permalink.

7 Responses to Avgå Lagerbäck!

 1. Leffe says:

  Om alla skulle avgå varje gång de inte förmått andra att överträffa sig själva skulle det gälla rätt många…

  När det gäller bytet är det så att Sverige annonserat det innan straffen, sedan bestämmer fjärdedomaren och huvuddomaren när det skall ske. Det var alltså oflyt att det blev så att Henke fick vänta. Knappast skäl för avgång, väl?

  Däremot är det kanske fel att låta den fällde spelaren slå straffen. De har statistiskt sett sämre förutsättningar att lyckas.

  Du vill att ledningen på bänken ska “agera” för att rätta till försvarsspelet redan fem min in i matchen? Hur då? Med vilka medel?

  Jag är också besviken, men har inget behov att ta ut det på Lagerbäck.

 2. site admin says:

  Jag blir inte förvånad Leffe att du tycker att jag har fel i det här också. Men du har fel när det gäller bytet. Visst var det annonserat innan straffsituationen, men svenska lagledningen kunde meddela att de skulle vänta. Att det går kunde man se i kvällens märkliga match mellan Portugal och Holland. Då hade fjärdedomaren till och med fått upp skylten med nummer sju och Figo var på väg ut. Bytet avbröts eftersom Scholari ville vänta. Självklart skulle Lagerbäck gjort detsamma.

  Med ditt resonemang om att lagledningen inte har några “medel” att taktiskt ändra spelet så behövs det ingen ledare på bänken. När Lagerbäck såg att Klose/Podolsky låg med djup mellan sig så skulle han kommunicera med Mellberg att han och Lucic också skulle ta djup.

  För övrigt tycks det inte bara vara jag som anser att Lagerbäck gjort sitt, nästan varenda sportkrönikör har samma krav.

 3. Jag vill snarare tacka Lagerbäck. Blev så småningom lite väl mycket blågult flaggviftande under dessa veckor. Lite är ok, men det gick över en gräns för mig.

  Inte i linje med min vision där identitet och sammanhållning i första hand ligger i lokalsamhället, pendelregioner och pendelregionernas grannregioner – snarare än i abstrakta nationalstater med territorier som är ologiska sträckningar och krumbukter. Hm, jag skrev visst nyligen ett blogginlägg om min önskan efter en fotbollsförlust…

 4. Leffe says:

  Johan,

  Det går inte att kommunicera ut “styrbudskap” till spelarna på det sätt som du föreslår. Inte på en arena med 70000 skrikande tyskar, och inte till en backlinje med yrkesmän, och inte så tidigt i matchen. De visste bättre än Lagerbäck vad som hände och vad som gick fel. Men de klarade inte av att göra sitt jobb, av någon anledning.

  Och det är Lucic och Mellbergs fel, i första hand. Det är dessa två och inte Lagerbäck vi kan förvänta oss något mer av.

  Och argumentet att det är rätt att kräva Lasses avgång för att sportkrönikörer anser det är svagt. Minst sagt…

 5. Ingemar says:

  Glöm inte att fotboll bara är ett spel. Göran Persson har styrt Sverige i fördärv men han avgår inte. Lagerbäck och spelarna har “bara” förlorat en åttondelsfinal.
  Ingemar

 6. Martin Bornstein says:

  Lägg av, starta ett missnöjesparti istället…

 7. Anonymous says:

  nääääää, nu får det fan mig vara nog.
  den där jävla lagerbäck är så jävla defensiv att man blir rädd.
  nu måste han bort genast, fega mot nordirland…
  jävla gubbe!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.