Bodström och anonymt Internet

Tillslaget mot The Pirate Bay får alltmer bisarra inslag. Nya avslöjanden om samtal mellan regeringen och amerikanska myndigheter, hot om sanktioner och amerikanska privatdetektiver varvas med krystade försök från ansvariga i Sverige att bevisa att det inte alls förekommit några försök till ministerstyre och att det handlar om en normal prioritering inom polisen.

Klart är i alla fall att Thomas Bodström uppenbarligen tycker att upphovsrättsbrott ska prioriteras fullt i klass med, eller till och med högre, än andra IT-brott, som barnpornografi, hets mot folkgrupp eller bedrägeri. Vi prioriterar inte så: Polisens resurser ska användas för att bekämpa de grova brotten först. Det är viktigare att sätta stopp för övergrepp mot barn än att jaga 16-åringar som vill se på film.

Men bortsett från prioriteringarna, så vill vi peka på en allvarlig konsekvens av hetsjakten på fildelare i Sverige och som tyvärr inte uppmärksammats alls i debatten, nämligen att den på sikt kommer att försvåra möjligheterna att stoppa allvarlig brottslighet på nätet.

Det har länge förekommit en diskussion kring hur ”det anonyma Internet” kan se ut. Det finns också redan många tekniska lösningar på hur man kan sända anonym e-post, surfa och fildela anonymt. I grund och botten är det en ganska enkel princip – i stället för att Thomas hämtar en fil från Göran, så ber han Mona leta upp och skicka vidare den, utan att tala om varifrån den kommer eller vart den skickas.

En finess i sammanhanget är att det är just så hela Internet fungerar – datorer hämtar information åt andra och skickar vidare den. Det anonyma Internet är svårt att förbjuda, utan att man samtidigt försöker avskaffa Internet helt och hållet.

Redan idag finns goda tekniska möjligheter till anonymitet, för den som verkligen vill. På nätet finns flera olika möjligheter – sök t.ex. på ”p2p2p”, ”anonymous proxies” eller ”freenet”, så får du en bild av hur det ser ut. Men ännu är det inte något som förverkligats i stor skala. En viktig orsak är teknisk – det är svårt att åstadkomma verklig anonymitet och det krävs stor bandbredd eftersom allt går via omvägar. Men det är tekniskt möjligt och bandbredden till vanliga hushåll kommer att öka.

En betydligt viktigare orsak är att den verkliga efterfrågan på anonymitet har saknats. Bara verkligt fula fiskar har på allvar försökt bli anonyma, och så länge de är få så går det ofta att spåra dem, t.ex. genom trafikanalys. Den kritiska massan för verklig anonymitet har inte funnits där.

Den massan är precis vad Thomas Bodström nu är på god väg att skapa. Genom att inleda en hetsjakt på fildelare skapar han en massiv efterfrågan på anonymitet. De som fildelar kommer inte att sluta med det; de kommer istället att göra det anonymt.

Så vänds en förment god föresats i sin rena motsats. I tron att han skapar lag och ordning på Internet, har Thomas Bodström öppnat slussdörrarna för något oändligt mycket värre. Om några år kommer dagens repressiva åtgärder att vara verkningslösa mot fildelare. Och dessutom kommer de inte att vara verkningsfulla mot riktiga brottslingar.

Det enda förnuftiga nu är att ge polisen nya instruktioner, stoppa hetsjakten på fildelare och att se över upphovsrättslagen, så att vi inte politiskt skapar förutsättningar för en sådan utveckling. Det bör också kompletteras med en utredning om hur vi bekämpar IT-brott i framtiden. Vi kommer helhjärtat att stödja ett sådant arbete, så länge Thomas Bodström inte gör jakten på 16-åriga fildelare till dess viktigaste mål.

Lena Ek, Europaparlamentariker för Centerpartiet
Johan Linander, Centerpartiets rättspolitiska talesman

This entry was posted in Insändare. Bookmark the permalink.

7 Responses to Bodström och anonymt Internet

 1. Tyvärr är det ur den aspekten redan för sent.
  EU:s datalagringsdirektiv (som ju Bodström varit starkt pådrivande för) kommer att syssla med systematisk kartläggning av alla EU-medborgares elektroniska kommunikation via internet(och telefoni).
  Jag själv har provat att installera TOR (http://tor.eff.org/) och det fungerar faktiskt ganska bra. Lite långsamt med inte så att det inte går att använda. Dock skall nämnas att jag sitter på 100mbit vilket säkert hjälper. Med lite mer utveckling, och framförallt fler noder, tror jag att det kan börja fungera riktigt bra.
  När datalagringsdirektivets regelverk börjar implementeras på riktigt så kommer jag börja använda det dagligen. Av ren princip, staten har ingen rätt att lagra information om min kommunikation utan att jag är misstänkt för något brott.

 2. site admin says:

  Du har säkert rätt i att trafikdatalagringen också spelar en stor roll för framväxandet av ett anonymt Internet. Bodström gånger två skulle man kunna säga. Vill också påminna om att Centerpartiet gick emot direktivet om trafikdatalagring.

 3. Japp. Jag vet.
  Jag har tidigare röstat på fp, men deras attityd i de här frågorna, och centerns betydligt vettigare, har gjort att jag i höst kommer lägga min röst på centern istället.

 4. site admin says:

  Tack for det Anders!

  (Befinner mig i ett land utan a, a och o pa tangentbordet.)

 5. Pingback: Linander tycker! » Nyhet?

 6. Björn B says:

  Man kan ju undra i vilken verklighet som beslutsfattare lever i. Vad som kan uppfattas som logiskt rätt, kan i ett öppet system (som ett samhälle) få helt motsatta konsekvenster. I teorin skulle det vara bättre för ett samhälle om alla åkte kollektiv, men effekten uppstår först när alla gör det. För det enskild är det då fortfarande mest effektivt att fortsätta ta bilen.

  Lite långsökt parallell kanske, men för en Ipod som lagra ca 1000 låtar innebär det att fylla den med “laglig musik” en kostnad på 100.000kr. En helt orimlig kostnad för de flesta. Eftersom ingen upphovsman verkar ha reflekterat över detta kan vi diskutera detta moraliska dilemma i alla oändlighet och få leva med att de lagliga alternativen inte kommer igång i någon större skala. Samtidigt att brukare av div spelare kommer att mana till vidare teknisk utveckling av fildelningsnätverken.

  Jag personligen är helt övertygad att en tillräckligt eftertraktat pris eller tjänst kommer att miska det tekniska utvecklingen inom fildelningsnätverken. Inom spelmarknaden har man ju löst detta smidigt med div prenumerationstjänster och persoliga konton. Spelmarknaden omsätter idag mer pengar än vad skiv och filmbranchen gör tillsammans. Den största plattformen för spel (PC) är även den där det florerar flest piratkopior.

  Jag ställer ofta frågan till de som, med rätt anser att man skall betala för sig, var jag kan köpa Star Trek enskilda avsnitt online, ladda ner Superbowl (finalen i amerikask fotboll) eller avsnitt av Discoverys Scarpheap.

  Jag vet, vi har hört det förut, men det är faktiskt så att det finns inga alternativ som är värda namnet till fildelningsnätverken idag, jag undrar varför? Nä, släpp piskan och börja leta upp moroten som tappades för ett bra tag sedan.

 7. Björn B says:

  hoppsan.. en nolla för lite, 10000 låtar skall det vara (lite beroende på längd och kvalietet). Priset på cdon är 9,90 per låt. Ju ändå bara ett räkneexempel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.