400 regelverk och 800 informationskrav

Svar på Christin Hagbergs inlägg i SkD den 21 juni.

Christin Hagberg inleder sitt svar på mitt tidigare inlägg med ett klassiskt, men fult, retoriskt grepp. Slutsatsen att jag skulle tycka att Företagarnas vd Gunvor Engström skulle vara patetisk är så långt från sanningen att det blir obegripligt. Men det är intressant att Hagberg använder samma retoriska grepp som jag märkt att både justitieminister Thomas Bodström och statsrådet Morgan Johansson gjort på senare tid. Har socialdemokraterna nyligen gått på retorikkurs, eller det kanske är så att det är de socialdemokratiska politiska tjänstemännen som skriver tal och debattartiklar som gått på kurs?

Hagberg fortsätter med att enbart ta upp ett enda förslag som alliansen lagt. Jag hoppas att väljarna i höst ser till helheten, och då upptäcker man utan större problem att Centerpartiets och den borgerliga alliansens förslag för bönderna och andra småföretagare är klart mycket bättre än socialdemokraternas, vänsterpartiets och miljöpartiets förslag. Det vore också bra för väljarna att veta om en röst på socialdemokraterna leder till en vänsterpartist som näringsminister och en miljöpartist som jordbruksminister.

Hur som helst så skulle ingen bli gladare än jag om socialdemokraterna nu äntligen förstått att Sveriges bönder lider av pålagor och krav som inte deras europeiska kollegor har. LRF har gjort en kartläggning som visar att socialdemokraternas politik med oräkneliga regler för de gröna näringarna kostar bönderna ca 4 miljarder kronor per år. För det enskilda lantbruksföretaget kan det handla om kostnader på flera hundratusentals kronor.

En svensk morot regleras otroligt nog av 29 regelverk och 50 informationskrav och för mjölk finns det 53 regelverk och 124 informationskrav. Är detta rimligt? Dessutom ökar antalet regler hela tiden trots att en regelförenkling är det som verkligen skulle behövas. Totalt har de gröna näringarna ca 400 olika regelverk och över 800 informationskrav som riktas direkt till dem. En framgångsrik företagare i de gröna näringarna behöver vara lika mycket byråkrat som bonde. Så ser det ut i socialdemokraternas Sverige. Det borde Christin Hagberg oroa sig för om hon nu verkligen bryr sig om svenska bönder.

This entry was posted in Insändare. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.