Ekots granskningar

I några dagar har Ekot haft nyheter om alla kandidater till valet i höst. Först handlade det om att de socialdemokratiska kandidaterna har högst snittlön (det var en överraskning för mig), sedan har det varit nyheter om att vi i Centerpartiet har få invandrare på våra listor och att moderaterna har få kvinnor (inget av detta var överraskningar). Idag handlade nyheten om skulder hos kronofogden och att det är Vänsterpartiet som har flest kandidater med sådana skulder.

Det är kanske intressant för någon, men jag tycker ändå att nyheten är tunn. Det känns som att Ekot anstränger sig för att hitta något speciellt om varje parti. Först var det S, sedan C, M och nu alltså V. Vi väntar på vad som utmärker folkpartiets, kristdemokraternas och miljöpartiets kandidater.

Dagen “skuldstatistik” kunde tolkats på åtminstone två andra sätt. För det första så har Junilistan en kandidat med över 6,3 mkr i skulder. Är det lämpligt att en sådan person ber om medborgarnas förtroende. Att man har lite skulder för obetalda skatter, p-avgifter, TV-licens osv är inte bra, men kan begripas när man hamnat i ekonomiska trångmål. Men 6,3 miljoner kronor, då handlar det om något helt annat.

Nästa tolkning skulle kunna vara att mer än 18 % av Nationaldemokraternas kandidater har skulder hos kronofogden. Står inte de för “ordning och reda”, “lagarna ska gälla för alla” och liknande. Det är tydligen mest retorik.

Skulle man vilja göra en positiv tolkning, för Centerpartiet åtminstone, så skulle man kunna påpeka vilken stor skillnad det är i storleken på skulderna mellan partierna. De 35 vänsterpartisterna har i snitt ca 100 000 kr i skulder, de få (9) moderaterna har däremot över 300 000 kr i snitt, men de halvmånga (13) centerpartisterna med skulder hos kronofogden har bara ca 34 000 kr i snitt. Centerpartiet har alltså de kandidater med minst ekonomiska problem….

Får se om jag har rätt i att de “hittat” en speciell sak om varje parti.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.