SCB:s stora partisympatiundersökning

Idag kom Statistiska Centralbyrån sista partisympatiundersökning före valet. Ingen kioskvältare för de flesta, men för oss politiker är det en chans att se hur det går i den egna hemregionen. De allra flesta undersökningar ger endast en nationell bild av opinionen, men eftersom SCB tillfrågar betydligt fler än vad Sifo, Temo och de andra gör, så kan de bryta ner resultatet på regioner och valkretsar.

Totalt i landet så verkar opinionen stå still. Den enda statistiskt säkerställda förändringen sedan i november förra året är en uppgång för kristdemokraterna. Men å andra sidan har de en statistiskt säkertälld nedgång i jämförelse med valresultatet 2002. De har även fp, s och v, medan moderaterna har en säkerställd uppgång sedan valet. Med andra ord, inga nyheter.

Jag tycker också att det är intressant att jämföra med maj 2002-undersökningen. Detta eftersom det finns en viss erfarenhet av hur partierna brukar ändra sig i valrörelser. Vi i Centerpartiet brukar gå framåt precis som socialdemokraterna, medan moderaterna brukar backa. Centerpartiet och miljöpartiet ligger lite bättre än maj-02 medan kd och v är i det närmsta halverade. Även s ligger mer än 5 %-enheter lägre. M är 4 %-enheter upp medan fp är dubbelt så stora som i maj 02-undersökningen. Hur som helst så blir det en strid in i det sista mellan alliansen och vänsterkartellen, det är stenhårt.

Så var det då regionerna. Valkretsuppdelningen offentliggörs först imorgon, men redan nu kan man hitta hur det ser ut i landets “storregioner”. Det är svårt att dra några långtgående slutsatser, men en som jag tror kan bli avgörande för valet i september är socialdemokraternas stora nedgång i Stockholm (både staden och länet) och i Skåne. Som exempelvis i “Stor-Malmö” (gillar inte namnet, men det innebär Malmö med närliggande kommuner inklusive Lund) där S hade 51,8 % i maj 2002 men nu i maj 2006 står de på 30,5 %. Både i Stockholms stad och Stockholms län är moderaterna större än socialdemokraterna, i länet med nästan 10 %-enheter.

SCB-undersökningen visar också att det är mycket långt till 4 %-spärren för alla nya partier som försöker komma in. Junilistan, Sverigedemokraterna och Feministiskt Initiativ har alla ungefär 0,8 % av rösterna. Sjukvårdspartiet, Piratpartiet och alla andra har tillsammans också ungefär 0,8 %.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.