Oskyldiga ska inte drabbas vid beslag av servrar

På förmiddagen den 31 maj genomfördes en stor polisinsats för att stoppa bittorrent-trackern The Pirate Bay. Utöver att personer togs in för förhör så gjordes ett tillslag mot det företag som förvarar servrarna som bland annat innehåller sajten Pirate Bay. Polisen nöjde sig dock inte med att beslagta Pirate Bays servrar utan tömde hela serverhallar och tog därmed också servrar som enbart innehåller otvetydigt lagliga sajter.

Helt oskyldiga företag har drabbats, deras sajter har stängts ner och givetvis innebär det både ett oacceptabelt intrång i deras yttrandefrihet och ekonomiska förluster. För mig är det obegripligt att beslag görs av helt andra företags servrar än det misstänkta företagets. Det är som att alla inhyrda företag i ett kontorshus skulle stängas för att det finns ett företag i huset som begår brott från sina lokaler.

Självklart varken kan eller ska justitieministern uttala sig om det enskilda fallet. Men justitieminister måste förstå det mycket stora problemet med alla oskyldiga som kan drabbas när beslag görs av en hel serverhall istället för av det misstänkta företagets servrar.

Vilka åtgärder är justitieministern beredd att vidta för att skyndsamt se till att inte oskyldiga ska drabbas vid beslag av servrar?

This entry was posted in General, Skriftliga frågor och svar i riksdagen. Bookmark the permalink.

16 Responses to Oskyldiga ska inte drabbas vid beslag av servrar

 1. Janne wall says:

  Det är smällar man får ta ju, tänk på det nästa gång ni hyr postbox eller bankfack.
  Om någon förvarar droger, stöldgods eller hembrända cs-skivor kommer polisen att tömma allt, även alla andra fack inom 2meter, det kan ju finnas annat intressant att titta på. Jag menar, när dom ändå är där 🙂

 2. Björn says:

  Kan inte du KU-anmäla Bodström (eller något) som ett led i att försöka få mera information om den här härvan? Jag tycker att det måste till en utredning om det här eftersom så fundamentala saker står på spel.

  Företag, privatpersoner har tydligen fått datorer beslagtagna även om dessa inte har något med TPB att göra. Sajter har stängts ned, som du säger, däribland ett politiskt parti.

  På många sätt bryter det här tillslaget många fundamentala delar av grundlagen, enligt den information som jag har. Om inte Bodström i sin position som minister ansvarar för sina underliggande myndigheters respekt för grundlagen så undrar jag varför vi har en justitieminister.

 3. site admin says:

  Jag har funderat på att göra en KU-anmälan. Men inte riktigt ur den aspekten som du tänker på. Om polisen har gått över sina befogenheter vid tillslaget (vilket jag definitivt tror att de gjort) så är det ändå inte Bodströms direkta ansvar på det sättet att han kan bli prickad av KU.

  Däremot så kan man läsa på svt.se: “Enligt källor till SVT har USA utövat påtryckningar mot svenska politiker, som i sin tur uppmanat polisen att agera.”

  Om det stämmer och framkommer att det är någon ur regeringen, t.ex. justitieminister, som uppmanat polisen att agera så kommer jag att KU-anmäla direkt. Det skulle definitivt vara otillåtet ministerstyre

 4. Jonas says:

  Hur lyder telekommunikationslagen i det här fallet? På samma sätt som om polisen slog ned på en televäxel och många företag blev utan telefon måste förhindras, om inte annat av samhällskritiska skäl måste även detta skyddas. Internet är minst lika samhällskritiskt som telefonnätet numera.

 5. Kristoffer says:

  Skönt att någon med makt reagerar. Det värsta är som sagt att oskyldiga drabbas. Eftersom jag själv är egen företagare så blir jag rädd då jag ser att polisen beslagtar verksamhetskritisk utrustning för hederliga människor. Dessutom har mina lokaler haft inbrott ett par gånger, men polisanmälningarna leder inte ens till ett samtal med en polis. Det finns visst viktigare saker att göra…
  Att lagen inte har något som helst folkligt stöd är en annan fråga.

 6. Björn says:

  Det är tydligen många företag som har sina servrar i den aktuella serverhallen som inte har det allra minsta med fildelning att göra. Det är företags hemsidor, föreningars hemsidor. Jag anser att ett beslag av dessa människors privata egendom i form av data och eventuellt maskiner är ett defintivt brott mot grundlagen i sig, för att inte tala om den integritetskränkande aspekten på det hela.

  Jag kan ju inte tänka mig ett bättre organ för att utreda det här än riksdagens utskott för konstitutionella frågor.

  Att hänvisa till att man inte kan ha ministerstyre är förvisso bra, men det är bara bra till en viss gräns för en minister är ansvarig att leda de departement och myndigheter som är underlagda honom eller henne. Om inte ansvar kan utkrävas av en minister i sådana här fall, och om man inte kan initiera en utredning i syfte att få fram information om vad som har hänt, så är ju det mycket anmärkningsvärt. Då kan ju en minister frånsvära sig anvar för vad som helst.

 7. site admin says:

  Har polisen eller åklagarna gått över sina befogenheter så är det JO som utreder.

  Jag har nyss gjort en s.k. granskningsanmälan till KU.

 8. Björn says:

  Jag lät kanske lite hård mot dig, och det ber jag om ursäkt för om det uppfattades så. 🙂 Mitt förra inlägg var inte riktat mot dig, utan mot idiotin i hela grejen. Hundratals personer har fått sitt levebröd riskerat på grund av att polisen 1) inte har kompetens att förstå att det krävs ett betydligt vidare husrannsakninsbeslut för att ta med en hel serverhall och 2) att polisen inte har kompetens att förstå att en serverhall inte motsvarar en enkel PC.

 9. MBN says:

  Polisen säger att innan de oskyldiga får tillbaka sina servrar skall dessa speglas för att sedan genomsökas, VARFÖR DÅ? Får polisen genomsöka oskyldigas servrar om ingen misstanke om brott föreligger?

 10. Tanel Rebane says:

  Jag och många till står dig evigt tacksamma för ditt exemplariska agerande, om bara fler var så handlingskraftiga.

  Med vänlig hälsning,
  Tanel Rebane

 11. Johan says:

  “Får polisen genomsöka oskyldigas servrar om ingen misstanke om brott föreligger?”

  Skulle tippa på att de har ungefär lika stor rätt att göra det som att genomsöka alla hus på en gata i “för säkerhets skull”, eller visitera alla de möter “bara i fall att”.
  Dvs ingen som helst.

  Men det här är (S)verige så man ska inte vara alltför säker.. de kanske har rätt att göra allt det ovanstående.

 12. Viktor Erlingsson says:

  Du ska ha en eloge för ditt exemplariska arbete, Johan.

  Kan inte annat än att hålla med de flesta som har skrivit här.

  1) Om polisen har en husrannsakan för att plocka med sig TPB’s servrar så har de ingen rätt att genomsöka något annat.
  Jämför med:
  Polisen har husrannsakan för att genomsöka en lägenhet i ett hyreshus, istället genomsöker de _samtliga_ lägenheter i hela huset. Och så fotar dom och arkiverar allting för att kunna gå igenom det vid senare tillfälle. Allt detta medans hyresgästerna tvingas stå utanför på gatan och vänta. Glöm inte att de tar DNA-prov på vaktmästaren också, han skulle ju kunna ha något med något olagligt att göra.

  Jag anser inte att det största problemet skulle vara om det här är genoimfört med påtryckningar från andra länder. Det värsta är att oskyldiga människor drabbas. Framförallt alla småföretag som hade sina servrar i samma lokal, för vissa av dessa är internet den enda, eller största, inkomstkällan. Hur ska det gå för dessa företag?

  Om det nu är så att det har varit påtryckningar från t.ex. USA, och sedan i sin tur från JM på polisen, självklart så skall dessa ministrar och polischefer omedelbart plockas från sin tjänst, och få straff som anses vara lämpliga.

  Men det som förvånar mig mest av allt, det är att tillslaget faktiskt gjordes. Det finns ju ingenting alls som pekar på att TPB faktiskt håller på med något olagligt.
  Det är ju som att stänga ner blocket för att det säljs många stulna cyklar via siten. Helt idiotiskt!
  (läs mer om just det exemplet här http://buzz.bazooka.se/pics/?file=/piratblocket.jpg )

  Det är dags att någon sätter ner foten och visar vart gränsen går. Det är INTE okej att agera utanför sitt område som tjänsteman. Det är INTE okej att låta oskyldiga människor och företag lida. Och framförallt så är det INTE okej att tjänstemän i sverige verkar tro att APB faktiskt har något att säga till om.
  Är det inte dags att folk inser att APB inte bestämmer? De har INGENTING att säga till om när det gäller polisens eller regeringens arbete gentemot “pirater”.

  Viktor Erlingsson

 13. Jonas says:

  Någon som vet varför det kostar 15 kr i svenska pengar att gå på bio i t ex philipinerna? Har filmindustrin specialavtal med länder i asien? Jag besökte en ny biograf i manilla för en vecka sedan och såg m3. Det känns som någon lurar oss i västvärlden..

 14. Simon B. says:

  Om det är sant att ägare till de servrar som beslagtagits måste faxa in en “ursäkt” till polisen, och inte tvärt om, är det något allvarligt fel. Det vänder sig i magen på mig när polisen försöker fånga IT-brott och det verkar tydligt vara skillnad mellan pamp och privatperson. En politiker som klip&klistrade sina kvitton fick inte all sin elektriska apparatur beslagtagen, men hos PRQ, “DVD-Jon” i Norge och några fler jag inte minns namnet på. Uppenbarligen är det don efter person och om lite småföretagare (och dissidenter, t ex planka.nu) stryker med “är det bara bra”. Vad händer med demokratin!!??

 15. Pingback: NÃ¥gra rader frÃ¥n Köpenhamn « Copyriot

 16. Pingback: Linander tycker! » Ingen förundersökning för Pirate Bay-beslagen

Leave a Reply

Your email address will not be published.