KU-anmälan (den slutligt inlämnade versionen)

Johan Linander
Riksdagsledamot (c)

Stockholm 2006-06-01
Konstitutionsutskottet

Granskningsanmälan

Härmed ber jag att Konstitutionsutskottet granskar om justitieminister Thomas Bodström har försökt att styra polisens prioriteringar vad gäller det tillslag mot fildelningsnätverket The Pirate Bay som skedde den 31 maj i en samordnad razzia.

Ett femtiotal poliser deltog i jakten på misstänkta fildelare och husrannsakan har gjorts både i bostäder och på företag på ett tiotal orter under dagen. Tre personer togs in till förhör misstänkta för upphovsrättbrott och flera servrar beslagtogs i Stockholm, Västra Götaland och Västmanland.

Helt oskyldiga företag har drabbats då polisen inte nöjde sig med att beslagta Pirate Bays servrar utan tömde hela serverhallar och tog därmed också servrar som enbart innehåller lagliga sajter. Detta innebär givetvis ett oacceptabelt intrång i deras yttrandefrihet samt ekonomiska förluster.

I SVT: Rapport den 31 maj och 1 juni 2006 påstås att USA har utövat påtryckningar mot svenska politiker, som i sin tur uppmanat polisen att agera. Det har också hävdats att polis och åklagare först bedömt rättsläget som oklart men ändå blivit uppmanade till att genomföra åtgärder för att stoppa fildelningsnätverket.

Polisen har tidigare uppgett att jakt på fildelare inte är en prioriterad verksamhet.

Konstitutionsutskottet bör granska om justitieminister Thomas Bodström har försökt att styra polisens prioriteringar i detta fall.

Stockholm 2 juni 2006

Johan Linander
Riksdagsledamot (c)

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

96 Responses to KU-anmälan (den slutligt inlämnade versionen)

 1. Stefan says:

  Bra att någon tar sådana här allvarliga händelser, på just allvar

 2. Robert says:

  Detta är rent ut sagt förjävligt. Nu måste vi fan byta ut de jävlarna som sitter där uppe o styr o ställer. De är fan lika inkompetenta som en bunke apor på zoo! Fyfan vad arg man blir!

 3. T. Bodström says:

  Äntligen någon som agerar (och vet hur) mot Bodström. Mannen är ju fullständigt rabiat.

 4. På grund av att polisen tog alla servar som fanns så ser det ut som en politiskt varning till alla privata företag att inte anta kunder som inte tycker som regeringen, för då kommer vi och stänger ner er.
  Politiskt polisförtyck.

  Avsätt sittande regerin!

 5. Pingback: I got raided by the APB and all I got was… » Violating the consitution?

 6. Pingback: Hammarqvist resonerar » Vilka order ger och tar Bodström?

 7. Max says:

  Trevligt att någon gör något åt detta, en back pilsner åt dig om du ser till att Bodström får söka jobb i oktober!

 8. Martin says:

  Underbart att se att någon svensk politiker fortfarande talar ut när han ser någonting som är fel. I dessa tider är har jag vant mig vid att alla bara är tysta…

 9. Dennis says:

  Suveränt! Har efter alla år som blankröstare börjat fundera på centerröst i valet. Nu blir det defenitivt det! Från klarhet till klarhet senaste åren!

 10. Mattias says:

  Tur att det finns några som värnar om demokrati.

  Det är varje medborgares plikt att följa samhällets lagar, men likväl varje medborgares SKYLDIGHET att bryta mot de odemokratiska lagarna

 11. site admin says:

  Tack igen för många uppmuntrande och bra kommentarer.

  Några generella kommentarer:

  Jonas N: “Man har utfört husrannsakan på administratörerna, och när Gottfrid frågade varför han inte fått tillgång till advokat sade polisen att det bara gällde vid fängelsestraff. Dock utförde man ändå husrannsakan, som kräver straffgrad motsvarande fängelse.”

  Mycket intressant. Jag hoppas att Gottfrid Svartholm går vidare med det.

  Henning

  Bra påpekande om vilka ord som ska användas.

  Erik Hultin

  Läste också att regeringen inte vågar lägga fram det mycket kontroversiella förslaget om utökade befogenheter för FRA. Det glädjer mig att Bodström backar i sin målsättning att övervaka svenska folket. Har inte hunnit göra så mycket i den frågan, även om den är väldigt intressant.

  Max

  Pilsner är gott…:-)

 12. Hans J says:

  PirateBay har “hånat” och provocerat den amerikanska filmidustrin och “informerat” deras advokater att amerikansk lag inte gäller i Sverige…. Så tillslaget var ju knappast oväntat utan bara en tidsfråga.

  Minns ni ett par månader tillbaka? Då förmådde Laila Frevalds, dåvarande utrikesminister, -UD och SÄPO att stänga ett webbhotell som hade ett politiskt parti som kund och hade publicerat “Mohammedbilder” på sin sajt.
  UD och Säpos agerande var droppen som orsakade att Laila fick sparken från regeringen.

  Båda fallen är rättsövergrepp och strider mot grundlagen med ministerstyre. Det i sig är inte så allvarligt utan det är vad “världspolisen” USA säger vad vi får och inte får göra.

  USA och den svenska regeringens agerande är därför kontraproduktivt. PiratBay kommer ju att återuppstå.
  Sedan behöver vi kompetenta politiker. Leila F. och Thomas B. har en Jur. kand och borde kunna grundlagarna och efterleva dem också. Grundlagarna gäller även för ministrar.

 13. antipop says:

  hej röstfiskare!

 14. Erik L says:

  Kanoninitiativ! Kör hårt, bra att någon gör nåt! Det här är en ren och skär skandal. Om man summerar alla tabbar vår nuvarande regering har gjort med utelämnade personer, undermåligt stöd i tsunamikatastrofen, amabasadörsutnämningar, lögner i KU-utfrågningar etc. tycker man att de borde avgå med omedelbar verkan! Stå på dig, och bra jobbat!

 15. Ville says:

  Det hemska är ju inte stängningen av The Pirate Bay i sig det hemska är ju att ifall påtryckningar har stängt en demokratisk organisations verksamhet bara för att de är meningsmotståndare till amerikanska jättebolag.
  I detta fall piratbyrån som inte har något att göra med the pirate bay som Antipiratbyron bekräftar för DI.se, direkt quote därifrån:

  “Ja, jag är nöjd med att polisen har börjat arbeta med den här typen av ärenden. Samtidigt har ju vi på Antipiratbyrån i första hand agerat gentemot den upphovsrättsfientliga organisationen Piratbyrån, som ligger bakom sajten. The Pirate Bay är mer i botten på kedjan, även om den skada som sajten har orsakat är mycket omfattande.” //Henrik Pontén

  Vad bli nästa steg? Att sossarna stängerner C,Kd,Fp och M för att Kina inte tycker om den politiken de står för?
  Närmare en diktatur har nog sverige inte varit i modern tid.

  Om det skulle visasig att dessa bolag genom påtryckningar kan stänga ner demokratiska motståndsorganisationer så går vi en hemsk framtid till mötes.

 16. Ixus says:

  Sverige sverige fosterland vad har det blivit av dig …..POLISSTAT

 17. Mattias says:

  Ja…det positiva med den här frågan är väl att det inte längre är någon tvekan hur jag röstar i höst.

  Samtidigt är det hela lite skrämmande. När kommer (s)torebror att börja jaga andra människor med fel åsikter? Först leker Freivalds åsiktspolis och nu gör Bodström samma sak.

 18. N.Olofsson says:

  Tack Johan Linander de går inte att säga något bättre Tack helt enkelt.

 19. Niklas says:

  Linander, tyvärr är du en stor skam för hela Sverige. Och du är utbildad jurist? Du kan säkert lagarna ok, men vad har hänt med själva kärnan? Rättvisan? Är lagarna viktigare än rättvisan? Förstår du hur jobbigt det blir för artister och upphovsmän med alla denna piratkopiering? Du ser inte skogen för alla träden, men du bryr dig inte eftersom du upplever att en majoritet av svenskarna är för fildelning. Såklart, de förlorar ju inget på det. Och därför låter du dig dras med i pöbelresonemanget. Jag är borgerlig men får god lust att anmäla dig för att du inte låter rättvisan segra.

 20. SiggeLund says:

  Väldigt bra Johan!

  Det är ypperligt att du tar in de här frågorna i “finrummet”. Det är på tiden att någon sätter stopp för Bodströms framfart.

  /en mkt imponerad folkpartist

 21. J K S says:

  Frågan är bara vad en plotiker måste göra för att bli föremål för en utredning idag?

  Tobblerone och att handla på företagskortet var ju gränsen tidgare, Mona blev ju ganska nedtryckt p.g.a detta!

  Nu efter tsunami och andra praktlögner av regeringen verkar ju det mesta gå igenom!

  och Gurra P har ju förtroende för alla oavsett! Frågan är väll hur många som har förtoende för Göran och hans gelikar?

 22. Tore says:

  Det här kan inte ha varit fördelaktigt för Na… nej, Socialdemokraterna såhär inför valet. Herr Bodschtrom har verkligen bäddat det för sina partikamrater!

 23. Marco says:

  Tack för ditt stöd!!

 24. Robban says:

  “Medborgare som ger upp sina rättigheter i utbyte mot säkerhet har snart varken det ena eller det andra.” – citat Benjamin Franklin

  Det är skrämmande hur dåligt amerikanarna kan sin egen historia och vad den från början stod för. Idag tror de verkligen att de regerar över alla andra, när ska övriga Västvärlden ta tag i sig själva och säga ifrån?

  * Övergrepp i rättssak
  * Ministerstyre
  * Brott mot den personliga integriteten
  * Brott mot yttrandefriheten
  Kalla det vad man vill men det är synd och skam att det sker i vårt kära land. Det är dags att allmänheten ställer sig upp och visar sin avsky mot denna typ av aktiviteter.

  Byt ut det sittande styret och sätt in folk med hyffs och vett. Detta är inte en politisk fråga i en partipolitisk anda. Detta är politik på en mycket högre nivå.

 25. Marcus Schober says:

  Det är bra Johan fortsätt att driva denna frågan detta handlar om så mycket mer än bara fildelning som många försöker få oss att tro, det handlar om grundläggande demokratiska värderingar, hur vi vill den svenska rättstaten skall fungera och inte minst hur politiker kan bestämma sig att styra över skilja funktioner i samhället, som polisen.

 26. Masse says:

  Tack Johan!

  Rättsövergrepp hör inte hemma i en modern demokrati. Tack för att du står upp för den lilla människan. Någon måste ju säga ifrån.

  Bodström och antipiratlobbyn blundar för att folk flest tycker det är helt ok att ladda ner för privat bruk.

  Det är arrogant och ointelligent att kriminalisera 1300000 människor. Och när polisen missbrukar sina resurser som under tillslaget mot TPB så tappar de oerhört i legitimitet. Människor blir ledsna, arga och känner sig maktlösa.

  Jag hoppas att kommer att forsätta ditt arbete för rättsäkerhet och demokrati, föredömligt, verkligen!

 27. Pingo says:

  Härligt Johan! Mycket bra gjort. Gick in här igår och skulle precis maila dig och be dig just skicka in en KU-anmälan – men så ser jag att du redan gjort det. Snabbt jobbat! Jag trodde inte politiker i gemen var så snabba? 😉

  Det otäcka är att vi idag i Sverige m a o har en situation där någon med tillräckligt mycket pengar kan få Sveriges polis att gå in och “störa” någon annans verksamhet. För det är det det är frågan om här. Det handlar inte om att ta bort TPB. Det handlar om att störa PRQ. Detta är en politisk handling från mycket rika lobbyorganisationer.

  Om alla andra som tycker att detta var bra gjort av Johan också vill göra något föreslår jag er alla att gå till MPAA:s, IFPI:s och BSA:s websiter och där se vilka företag som står bakom dessa organisationer. Bojkotta sedan dessa bolag konsekvent. Det är dessa bolag som ju de facto står bakom påtryckningarna på svenska politiker.

 28. Samuel says:

  Bra gjort! Oavsett vad man tycker om the pirate bay så ska inte oskyldiga drabbas.

 29. Lars says:

  Bra jobbat!

 30. Christopher E says:

  Rätt att undersöka Bodström förehavanden i denna affär. Det är beklagligt att Bodström inte själv välkomnar en utredning för att rentvå sig. Man kan väl bara dra slutsatsen att det är dags för ännu en “Perssonlig Timeout”

 31. Nicolas says:

  BRA, äntligen någon som vågar göra nånting ! Åt helvete med alla som tror att de kan bekämpa dagens internet situation. Vi kommer alltid vara steget före. Ni är för gamla er tid är förbi, håll på med miljöpolitik istället.

 32. Johan says:

  Ja, här går man från vänster till höger på bara några dagar. Helt otroligt att man ens övervägt att rösta rött i höst.

 33. Ian says:

  Bra gjort! Hoppas det leder nån vart

 34. Pingback: Bloggen Bent » Blog Archive » Vilket självmÃ¥l, Bodström!

 35. Ken says:

  Tydligen är polisens resurser mycket bra när Hollywood och Vita Huset kallar. Men inte när svenskar blir nerslagna,rånade och våldtagna. 50 poliser har nästan aldrigt används mot något “brott” tidigare. Så där försvann massor av skattepengar till ingen nytta. För TPB har inte gjort något olagligt enligt svensk lag. Hoppas Bodström blir tvungen att avgå

 36. hans says:

  Synd att riksdagen “stänger”,faran är väl att det hela blåser över.Annars mycket bra gjort. Som tidigare skrivits så är man helt säker nu på vad man INTE skall rösta på.

 37. EA says:

  MPAAs pressrelease som styrker rapports källor:
  http://www.mpaa.org/press_releases/2006_05_31.pdf

 38. Urban Sundström says:

  Bra åtgärd ! Men det krävs nog mer av Centern innan jag kan säga att Piratpartiet inte behövs. Men Centern visar i alla fall lite sunt förnuft. Det gör inte Bodström.

 39. Enligt obekräftade uppgifter i denna artikel så var razzian riktad mot ThePirateBay endast.

  Trots det beslagtogs ett stort antal servrar, inkluderande alltifrån politiska lobbyorganisationer (även andra än Piratbyrån), till privata företag. Dessutom SweBits (en mindre torrent-tracker liknande TPB). Det lustiga är att inte ens de ansvariga för SweBits har fått veta att de är misstänkta för brott, än mindre övriga serverägare. Därför vore det VÄLDIGT intressant om det gick att se vad razzian egentligen skulle gälla, för såvitt jag vet krävs det husrannsakningsorder för att göra sånt. Om husrannsakningsordern endast gällde TPB (inte PRQ, de som driver serverrummet) och servrarna, som det sägs, var väl identifierade så är det rimligtvis så, i mina ögon, att övriga “beslagtagna” servrar i praktiken stulits av polisen. Åtminstone borde det räknas som egenmäktigt förfarande? Poliser har ju inte rätt att göra vad som helst bara för att de har uniform… Å andra sidan är jag inte jurist, men det är du Johan. Du kan nog sånt där bättre än mig…

 40. site admin says:

  Magnus, tack för länken. Jag har läst artikeln på Säkerhet & Sekretess och blev så upprörd att jag var tvungen att gå in och berätta för min fru innan hon somnar.

  Visst hade jag förstått att flera företag blivit drabbade, men jag hade ärligt talat inte förstått att det var i den här omfattningen.

  Även om jag KU-anmält Bodström och vill ha granskat om han har utövat ministerstyre så tycker jag att JO-granskningen ska bli ännu mer intressant. Det verkar vara en riktig rättsskandal. Polisens inställning är också häpnadsväckande. De hade tid att ta oskyldigas servrar, men de har inte tid att lämna tillbaka dem!

  Självklart får inte polisen göra vad de vill. Det ska bli intressant att se vad de hade tillstånd till. Några säkra uttalanden vill jag dock inte göra eftersom det är snart 10 år sedan Rättegångsbalken studerades till tentan i processrätt.

  Jag är ledamot i Riksåklagarens Rådgivande nämnd och vi har möte på onsdag. Då ska jag försöka få mer förstahandsinformation om vad som har hänt, sett med åklagarnas ögon.

 41. Hans J says:

  Bananrepubliken Sverige.
  USA – CIA använder våra flygbaser för människorättsvidriga fångtransporter. Säpo blundar och UD förnekar.
  Riksdagen stiftar lagar antiteroristlagar som inskränker våra grundlagar enligt påtryckningar från först USA och sedan EU.

  Förnekelserna
  Efter tsunamin, ministrar och högsta regeringstjänsteman ljuger.

  Säpo
  Har gripit många “ryska spioner” men som sedan släppts. Men kunde inte skydda Anna Lind. Säpo “informerar” Webbhotellet Bahnhof att man bör stänga ner Sverigedemokraternas website pga publicering av muhammedbilderna. Som att kontakta tryckeriet att sluta trycka tidningen istället för att kontakta redaktionen.
  I utlandet skrattar bakom ryggen åt Säpo.

  Polisen
  Total nonchalans mot oskyldiga företag och organisationer.
  Polisen lider av svår juridisk IT-inkompetens.

  Rädsla
  Vad har regeringen egentligen gått med på mot USA:s regering. Har hot / utpressning mot Sverige förekommit? Vi får se vad JO kommer fram till. Detta är en ännu större skandal än Laila Frevalds, SSU-ordföranderättegång om krogmisshandel och statsminister som inte följer arbetsmiljölagar han själv varit med om att stifta.

  Jag stödjer inte hackerattacker mot polisen. Det är kontraproduktivt hur kul det än kan vara. Allmänhetens sympatier kan då hamna hos regering, Antipiratbyrån och Polisen.

  (Hackers är ett otyg! De är som gräshoppssvärmar som dödar allt som växer.)

  Jag kan inte heller stödja brott mot upphovsrätten. Men det som polsen har gjort är värre. Jag kan inte se att man har brutit mot upphovsrätten genom att ha länkar till Bit-Torrentfildelare. Det polisen har gort är inkompetent och som många andra skrivit, styrt från MPA.
  Men, upphovsrätten måste modifieras. Som det är nu betalar vi 4 kr för varje DVD till STIM, vi betalar extra skatt (Skattemyndigheten driver in betalningar åt STIM.) Samma sak gäller skatt på MP3-spelare och videokameror med digital inspelning via kabel.
  Det måste bli ett slut att svenska skattemyndigheten agerar som indrivare till STIM!

  Upphovsrätten och patenträtten måste ändras eftersom dessa rätter är otidsenliga och hör till B.I.

  /Hans J

 42. Pure says:

  Som sagt så stänger riksdagen inför sommaren, så under sommaren slutar demmokratin att fungera…? Sommaren => Anarki, eller ett land som styrs av polisväsendet, alltså en polisstat. Ett ministerstyre anses vara mer normalt idagens läge, misstroende förklaring används inte för att folk är rädda för persson och co, mp vill inte för de ska styra med sossarna. Jag är från en arbetar familj som i alla generationer har röstat på sossarna. Men efter denna mandat period har sossarna bevisat att de är rent ut sagt dumma ihuvudet. Först röstar sossarna igenom lagar i riksdagen tillsammans med några knähundar(v,mp) sen så spottar de på sina egna lagar… Jag ser mig mer som en moderat idagens läge än en sosse, centern vill inte ha en bättre energi politik med kärnkraft och vatten kraft utan de vill importera lortig kraft från Tysklan.
  Tänk hur ni röstar i valet gör som mig bytt sida, från den onda (v) till den goda (h).

  vill tilläga att Hovrätten inte tar emot några mer olagligafildelare längre utan att de har satt ett stop.

  Demmokratin tar tid men det är det bästa vi har så värna om den.

 43. dn8 says:

  Would anyone mind doing a quick translation to English? This entry was linked to in a /. post, so a number of non-Swedish speakers like myself may stop by in hopes of checking out the article.

 44. Carl-Fredrik says:

  Tack för att du för upp detta på en hög nivå!

 45. site admin says:

  I have reported the Minister of Justice, Thomas Bodström, to the Swedish Parliamentary standing committee on the constitution.

  The reason for this is that I would like them to check if the Minister of Justice has exceeded his powers and pressured the police and the prosecutor to the confiscation of the Pirate Bay servers.

 46. Pingback: Pontén erkänner att PiratbyrÃ¥n var mÃ¥let!? « Copyriot

Leave a Reply

Your email address will not be published.