Grov brottslighet eller rättsövergrepp?

Jag hann inte skriva något igår om de mycket omfattande razziorna mot fildelare på olika ställen i landet. 50 poliser ska ha deltagit inklusive rikskriminalen och att utredningen leds av internationella åklagarkammaren i Stockholm tyder på att det även finns samarbete med något annat lands polismyndighet. Några pekar mot USA och amerikanska upphovsrättsorganisationer.

Man kan säga oerhört mycket om tillslagen. Att använda 50 poliser i ett tillslag borde innebära att det är grov brottslighet som pågått. Tanken tycks vara att stoppa bittorrenttrackern The Pirate Bay, men frågan är vilken kriminalitet de sysslat med. Såvitt jag förstår så har de inte begått något brott alls eftersom den teknik som de använder innebär att det inte finns något upphovsrättsligt material på deras servrar. Antipiratbyråns jurist Henrik Pontén säger att det i så fall är medverkan till upphovsrättsbrott. Men, 50 poliser för ett brott som knappast kan kallas grovt, om det nu ens är ett brott som begåtts.

Samtidigt har Piratbyråns sida stängts vilket definitivt känns som ett rättsövergrepp. Det är ju absolut inte förbjudet att driva på för en ändrad upphovsrätt, då stängs väl min blogg snart också. När polisen dessutom går in i en serverhall och sopar fullständigt rent är det fullkomligt obegripligt. Flera helt oskyldiga företag har drabbats. Vilket lagstöd har polisen för detta?

I en intervju med IDG så säger en person från it-företaget Anykey Solutions, som också stängdes ner: “– Jag tycker att det är helt otroligt att polisen kan göra på det här sättet. En sak är väl om de vill åt Pirate Bay, men frågan är om det är okej att ta en hel serverhall?” Han har så rätt.

Jag blir fruktansvärt upprörd över det här och kommer idag lämna in en skriftlig fråga till justitieminister Thomas Bodström om vilka åtgärder han tänker vidta för att detta inte ska kunna ske.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

4 Responses to Grov brottslighet eller rättsövergrepp?

 1. roschach says:

  Denna händelse har fått mig att släppa alla tvivel på vad jag ska rösta på i september; även om C har en vettig linje i dessa frågor är jag så arg över utvecklingen att det måste bli en missnöjesröst på piratpartiet. Något annat sätt att få politikerna i stort att förstå problemet verkar helt enkelt inte finnas. Tur att du finns iaf Johan, hoppas fler politiker börjar tänka längre än näsan räcker under åren som kommer.

 2. Peder says:

  Vi ser här vad som kan hända i det Bodströmskasamhället, bara för att du har rent mjöl i påsen så är det absolut ingen garanti för att du inte kan råka illa ut. :-/

 3. site admin says:

  Jag tror att en röst på Piratpartiet blir en bortslängd röst. Fyra procent är mycket. Bättre att rösta på Centerpartiet så att vi blir starkare och kan driva upphovsrättsfrågorna starkare.

 4. Björn B says:

  Jag har inte problem med att stoppa olaglig handlingar med razzior. Det är ju uppenbart att razzians omfattning skall sända ett tydligt budskap till host-leverantörer vad som händer om man har fildelare som kunder. Gräsligt synsätt från samhället, eftersom helt oskyldiga drabbas.

  Detta visar med all önskvärd tydlighet hur rättstaten prioriterar i praktiken. Ha detta i minnet när det ska tas beslut om avlyssning och buggning. Varför “bara” DNA testa juridiskarådgivare och stänga ner politiska organisationers hemsidor, när man kan skrämma upp dom redan innan de blivit aktiva med hjälp av buggning och avlyssning. Huvva!

  Obehagligt hur lätt man åsidosätter individers rätt före “samhällsintresset”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.