Inga läxor? Snacka om elitskola

Vad sysslar Vänsterpartiet med? Imorgon ska de lägga fram ett program för likvärdig skola och en av punkterna är att hemläxor i grundskolan ska tas bort.

För det första så undrar man vad de tänker med. De kanske har missat något eftersom de inte gjorde läxorna i skolan. Det är möjligt att ett antal elever tycker att det skulle vara hur skönt som helst att slippa läxor, men framförallt skulle det drabba de elever som inte hinner med så mycket på lektionerna.

Ta matten som exempel. De duktiga hinner räkna mängder av tal på lektionerna, medan de som inte är lika duktiga hinner med färre. Ska läraren då inte få säga att alla elever ska ha hunnit räkna fram till sidan 23 till nästa måndag? För de snabbräknande betyder det ingenting, men för de långsammare så innebär det att de ständigt kommer att ligga efter. Hur blir det förresten med prov? Ska eleverna inte ta hem skolböckerna och läsa då heller?

Eller ta litteratur som ett annat exempel. Ska inte läraren kunna ge i läxa att Robinson Crusoe ska vara utläst till på fredag? De snabbläsande duktiga eleverna hinner läsa ut boken under lektionstimmarna medan andra elever som inte läser lika fort hamnar efter. Betyder det då att läraren inte kan hålla lektionen på fredag om boken, Daniel Defoe och verklighetens Alexander Selkirk som det var tänkt eftersom alla inte läst boken färdigt?

För övrigt bygger vänsterpartiets förslag också på en grotesk syn på familjen och föräldrarnas roll. Det starkaste skälet för v:s motstånd till läxor är att barn i välutbildade familjer kan få mer hjälp än barn till föräldrar utan längre utbildning. Skulle inte föräldrar få hjälpa sina barn? Är det inte så att föräldrar SKA hjälpa sina barn? Lösningen på att sociala skillnader gör att vissa föräldrar kan hjälpa sina barn mer än andra kan aldrig vara att inga föräldrar ska hjälpa till.

Antingen är detta ett fullkomligt ogenomtänkt förslag eller så är det ett genomtänkt men ovanligt dumt förslag. Det tredje alternativet är populism. Vänsterpartiet vill stärka sin ställning bland ungdomar och tror att löften om att slippa läxor ska gå hem. Jag tror precis tvärtom. Eleverna som går i skolan inser att det ibland måste finnas läxor.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

8 Responses to Inga läxor? Snacka om elitskola

 1. Johan Folin says:

  Fullständigt absurt. Man kan ju fråga sig vad som skulle hända om en elev trots ett läxförbud pluggar och får hjälp hemma. Avstängning? Och om en lärare trotsar och uppmanar eleverna att försöka läsa klart Robinson Kruse? Tjänstefel, löneavdrag och/eller avsked?

 2. robert andersson says:

  Jag är nog en typisk lågutbildad arbetare. Vad gäller att hjälpa mina barn med läsning och skrivning samt matematik så kan jag mycket väl mäta mig med vem som helst. Vänsterpartiet visar än en gång att de är totalsnurriga. Oavsett om det blir läxförbud eller ej så kommer jag naturligtvis att se till att mina barn efter bästa förmåga hänger med i skolan.

 3. site admin says:

  Mina föräldrar är båda “lågutbildade arbetare” och de har hjälpt till så gott de kan. Nu jobbar min syster på Sony Ericsson i USA och jag är riksdagsledamot. Hur mycket föräldrar hjälper sina barn beror mer på viljan än på akademiska poäng.

 4. Thomas says:

  Ja det är verkligen fel väg att gå med att förbjuda läxor. Bättre är att erbjuda mer läxhjälp istället.

 5. simon says:

  KlaRT att de ej ksa vara läxxxxor bara för mina parents e alkohol missbrukare så jag får ingen hjälp … så FU Wtf and BBQ

 6. site admin says:

  Lite bättre hjälp med svenskan skulle vara bra….:-)

 7. Mackan says:

  asså ni vuxna ska lyssna på va branen tycker för det är oss det handlar om, om vi har 4 olika läxor en dag kan det va svårt att kompensera med sin idrott.
  det med at avskeda en lärare för att de uppmanar oss att läsa den facking boken så är det inte läxa det är en sak hon tycker att vi borde göra men det är ingen tvång med att göra det man kan göra det hemma, och om nån person skiter i att va med o lyssna på lektionerna så är det deras eget fel ju, när man går i typ 5,6,7,8 elr 9 så måste man för fan kunna ta egna beslut och skärpa sig för i högstadiet är det inte låg tid kvar innan man börjar sitt vuxen liv det beror oxå på vilken utbildning man har oxå men så är det vi får göra mkt själv och ingen som tjatar på en hela tiden vad man ska göra och när det ska va in lämnat och sen behöver du inte skriva “lite bättre hjälp med svenskan skullle vara bra” det är så vi skriver och pratar god damn it det gör de flesta tånåringar du ska bara hålla käften du e inte i skolan du vet inte hur den har förändrats

 8. Mackan, visst ska lärarna lyssna på eleverna. Redan på min tid i skolan, dvs på 80-talet och i början av 90-talet, så hade vi problem med att lärarna inte samordnade sig. Det innebar att vi fick veta alldeles för sent när det skulle vara prov och plötsligt var det 3-4 samma vecka plus en massa andra läxor, medan andra veckor var för lugna.

  Samtidigt tror jag att du gör det för lätt för dig om du tror att lärarna bara kan överlåta till 12-åringar att bestämma hur mycket tid och kraft de ska lägga ner på skolan. Jag tror att minst 90 procent skulle slöa istället för att kämpa, helt enkelt för att det är det mest lockande alternativet för stunden och att gymnasiet eller vuxenlivet känns väldigt avlägset.

  Ni får gärna skriva slang till varandra, men skriver man för att få fram ett budskap som andra ska förstå så måste man använda språket på ett mer korrekt sätt. Meningen med att skriva måste rimligtvis vara att läsaren ska förstå.

Leave a Reply

Your email address will not be published.