Ibland är medielogiken svår att förstå

Oj, det har blivit en nyhet att Centerpartiet bytt linje i kärnkraftsfrågan. När jag kom till gårdagens Förtroenderåd som vi hade här i Stockholm så blev jag förvånad över hur intensivt TV4 följde vårt i övrigt nästan interna möte. Då fick jag höra att Ekot på lunchen (jag kom dit först på eftermiddagen eftersom jag hade debatter i riksdagen på förmiddagen) hade haft som nyhet att Centerpartiet bytt linje i kärnkraftsfrågan.

Jaså, var mitt svar. Visst står det om kärnkraftsfrågan i den “gröna manifest” som diskuterades på förtroenderådet. Men det är inget som är så nytt att det ens fått någon uppmärksamhet inom partiet. Sanningen är snarare att nyheten nu är att media upptäckt att Centerpartiet sedan ett par år tillbaka har en ny hållning i kärnkraftsfrågan. Vi betonar inte avvecklingen i första hand utan att utvecklingen av andra energislag ska tränga ut kärnkraften. Vi vill ha en marknadslösning enligt vad vi brukar kalla den tyska modellen. En sådan försökte också Bo Bylund få fram med energibolagen, men tyvärr utan framgång. Vi har också sagt sedan länge att vi vill ha en bred uppgörelse och att vi i en sådan egentligen ser alla partier förutom mp och fp som vill avveckla snabbt respektive bygga ut.

Sedan hängde CUF på för att få lite uppmärksamhet, men även CUF och Fredrick Federley vet att det inte var något direkt nytt i det gröna manifestet.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

5 Responses to Ibland är medielogiken svår att förstå

 1. Fast jag kan förstå att media tycker att det är en nyhet att vi förbereder att bryta energiöverenskommelsen och vill ha en bredare uppgörelse.

  Den linjen drev ju CUF på förtroenderådet i höst, då utan framgång.

 2. site admin says:

  Energiöverenskommelsen gäller såtillvida att elcertifikaten, bidrag för byte av oljepanna och liknande skall fortsätta som vi kommit överens med S och V om. Men vi kommer inte att fortsätta att diskutera fram nya förslag med S och V utan att fler partier är med. Detta sa Maud redan i Almedalen förra året så det är inte heller så nytt. Men Göran Persson har vägrat att initiera en sådan diskussione, givetvis för att han tycker att det är bra med en splittring i alliansen. Nu sitter vi inte still i båten längre, och det är möjligtvis en nyhet.

 3. Magnus Andersson says:

  Det kan inte vara så att partiet varit otydliga då, om det nu är så att den linje CUF drivit också varit partiets linje i ett år?

  Det kanske är en nyhet att partiet inte längre velar, utan säger rakt ut vad man vill…

 4. site admin says:

  Den linje som finns i det gröna manifestet är inte CUF:s linje om jag förstått er linje rätt.

  Ingen CUF:are, och ingen annan heller, tog upp kärnkraftsfrågan när vi diskuterade det gröna manifestet på förtroenderådet. Måste väl betyda att ingen tycker att det är någon ny linje som framförts?

 5. Varför skulle vi lyfta frågan när partiet väljer vår linje, det var väl dumt att protestera mot?

  CUFs linje är att vi ska söka en ny överenskommelse med Alliansen. Satstning på förnyelsebara energikällor är viktigare än att avveckla kärnkraften.

Leave a Reply

Your email address will not be published.