Intressant opinionsundersökning

Årets SOM-rapport från Göteborgs universitet är intressant när det gäller partisympatier. Det är ingen vanlig undersökning, utan man har frågat om första- respektive andrahandsval.

Denna visar en katastrofal nedgång för sossarna. Från 59 % inför förra valet till 44 % nu. Det är det lägsta resultatet i den här typen av undersökning på 50 år. Moderaterna har nästan kommit ifatt, från 23 % (låter oerhört lågt) 2002 till 43 %. Folkpartiet ligger på höga 35 %, men det är ändå ner med 2 %. Vi i Centerpartiet får 21 %, ökning med 3 %.

En jämförelse mellan blocken visar att alliansen har ett mycket stort överläge när man räknar både första- och andrahandsalternativ. Eftersom det är jämnt i de vanliga opinionsundersökningarna så måste detta betyda att betydligt fler vänsterkartellsväljare (som uppger S, V eller Mp som förstahandsalternativ) har ett alliansparti som andrahandsalternativ än tvärtom. Det kan bli viktigt i valrörelsens slutspurt.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.