Karneval i Lund

Just nu är det vart fjärde år, eller med andra ord, det är karneval i Lund. Lundakarnevalen är något man som lundensare inte får missa. För er som inte är här ifrån och som aldrig haft nöjet att bevista någon karneval så kan jag trösta er med att det är bara fyra år till nästa gång.

Vad är då så speciellt med lundakarnevalen? Lite svårt att beskriva, men om ni gillar Hipp Hipp av och med lundensarna Johan Wester och Anders Jansson så kan jag garantera att ni även skulle gilla karnevalen. Det är lundensisk humor i stort och smått. Från små “tältnöjen” till stora spex i tre dagar. Också karnevalståget såklart. Igår var det 200 000 personer som stod och tittade på när tåget drog fram längs med Lunds gator, och då ska man veta att det ändå småduggade lite.

Det har varit karneval i Lund sedan mitten av 1800-talet så det är väldigt mycket historia i allt som sker. Intressant är att karnevalens “vart fjärde år” inte är något som man tagit efter OS, tvärtom, karnevalen har varit vart fjärde år sedan 1892 och OS började ju inte förrän 1896…. Är man från Lund så hävdar man dessutom att London fick sitt namn från skandinaviska vikingar och att “Lund on Themsen” senare blivit Lundon för att sedan bli London. Men vi är inte sura för att britterna tagit sitt huvudstadsnamn från Lund, det bjuder vi så gärna på…

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.