Riksdagsveckobrev v. 19-20

Hej, fredag eftermiddag och längtan hem till familjen. Det blir nog ett kort veckobrev.

Sedan senast har jag haft sju debatter i kammaren. Helst den gångna veckan med fem debatter har varit stressig. Även om en debatt kanske bara tar 1-1,5 timme i kammaren så är det rätt mycket förberedelser för att det ska bli bra. Det har handlat om polisens stöd vid terrorismbekämpning, aktuell debatt om hot och våld mot demokratin, nämndemän, provisoriska pass för utsatta barn, unga lagöverträdare, modernare kriminalvårdslag och barn som bevittnat våld i familjen. Vill ni veta mer så finns mina anföranden och repliker som vanligt på www.johanlinander.se

För precis två veckor sedan var jag ute med närpolisen i Malmö. Det var en intressant kväll. Jag fick väldigt mycket bra information och kunskap när vi fotpatrullerade i Folkets Park, längs gågatorna, på Lilla Torg m.m. Det som överraskade mig mest är hur många ”icke-polisiära” frågor som polisen får, som ”vet du var närmsta pizzeria ligger?”. För mig känns det helt främmande att ställa sådana frågor till en polis i tjänst. Men han jag gick med svarade lugnt och verkade inte ovan vid sådana frågor.

Dagen därpå var jag en av mer än 10 centerpartister som stod på Stortorget i Lund och pratade med folk. Det blir mycket roligare när man är många. Risken är bara att man står och pratar alldeles för mycket med varandra. Jag passade också på att bli intervjuad av två tjejer som studerar genusvetenskap, jag blev fotograferad av min kusin till valmaterial och jag hann med en kort träff med Beredskapspolisföreningens ordförande.

Presstödet

I onsdags i förra veckan skulle det ha varit bolagsstämma med Skånska Dagbladet. Det mycket överraskande och negativa beskedet om presstödet gjorde att styrelsen sköt upp stämman till den 31 maj när det förhoppningsvis finns bättre information om vad som gäller.

Från Centerpartiets sida har vi lagt en motion i riksdagen om att det som presstödskommittén kom fram till ska gälla. Det innebär en jobbig presstödssänkning för Skånska Dagbladet med totalt 4,5 mkr, men det skulle ändå vara oerhört mycket bättre än regeringsförslaget på en sänkning med 12 mkr.

Konstitutionsutskottet håller nu på att behandla ärendet och enligt vad jag fått höra så finns det förståelse för vilka oerhörda problem en presstödssänkning med 12 mkr skulle innebära för SkD. För staten handlar det om småpengar, men för SkD, och kanske även för SvD, innebär det mer eller mindre en kniv i ryggen.

Man ska vara klar på att det i princip aldrig händer att S, V och Mp ger med sig och väljer att acceptera ett annat partis förslag än den egna propositionen. Skulle det gå den här gången så är det snarast en sensation. Men självklart gör jag och andra som förstår betydelsen av storstadsstödet allt vi kan för att få till en historisk omsvängning.

Gjort i övrigt

– Besök hos svensk-arabiska föreningen i Helsingborg. En trevlig och intressant bekantskap.

– Sett ”live” när både Helsingborg och Djurgården fått stryk av de blivande himmelsblå svenska mästarna.

– Varit och pratat på Blekinge och Kalmars stora C-möte i Brömsebro.

– Haft klasspresentationer för tre klasser på Katedralskolan i Lund.

– Varit på distriktsstyrelse- och avdelningsstyrelsemöte.

– Deltagit i en debatt på Södra Teatern i Stockholm som Internationella Juristkommissionen anordnade.

– Blivit intervjuad av både Brottsofferjourernas Riksförbunds tidning och Advokatsamfundets tidning.

Kommande vecka

– Bli intervjuad av karnevalsradion på lundakarnevalen imorgon.

– Såklart njuta av karnevalen och kanske en karnevalsöl.

– Aulapresentation på Polhemskolan i Lund på måndag.

– Möte och presskonferens i Sjöbo, också på måndag.

– Sammanträde med Skånska tidningsföreningen på tisdag.

– Anförande för Svenska Tibetkommittén i Stockholm på tisdag kväll.

– Njuta av Kristi himmelsfärdshelgen.

This entry was posted in Veckobrev. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.