De nya moderaterna

Idag fick jag en intressant fråga av en granne. “Är de där nya moderaterna egentligen så nya?”

Frågan är relevant. Lyssnar man på socialdemokraterna så är Reinfeldt bara en taktiker som försöker vinna väljare men som egentligen har kvar samma gamla mörkblåa politik. Lyssnar man på moderaterna själva så är de Sveriges nya arbetarparti. Jag som står mitt emellan borde ju faktiskt kunna göra en något så när opartisk bedömning.

När jag fick frågan så hade jag inget bra svar. Jag sa som vanligt att vi har ett alldeles utmärkt samarbete inom alliansen och i den rättspolitiska arbetsgruppen så har vi mycket bra stämning trots att buggningsfrågan splittrat oss den senaste tiden. Men om de “nya moderaterna” hade jag inte så mycket till svar.

Nu har jag funderat lite mer.

Jo, de är faktiskt “nya”. De är förändrade. De är mycket lättare för oss i Centerpartiet att samarbeta med eftersom de gått snabbt och långt mot mitten. Enklaste exemplet är skattepolitiken där deras tidigare mycket långtgående skattesänkningar som mest gynnade höginkomsttagarna nu har ersatts med måttligare skattesänkningar som mest gynnar låg- och medelinkomsttagare. Precis som vi i Centerpartiet föreslagit sedan länge.

När det gäller arbetsrätten, AMS och Arbetsförmedlingarna så tycker jag att de “nya moderaterna” blivit alldeles för “nya”. De har blivit mesiga och helt plötsligt är det Centerpartiet som är fackföreningsrörelsens största fiende. Mig stör det inte det minsta. Tydliga fiender klargör den egna politiken.

Andra exempel på m-förnyelsen är försvarspolitiken där de inte längre är militärkramare, i rättspolitiken pratar de mycket mer om brottsförebyggande än om straff och till och med när det gäller kärnkraften så är det inte längre gigantiska avstånd mellan C och M (kanske också beror på att vi i Centerpartiet förflyttat oss en del i den frågan).

De har genomgått en mycket snabb och långtgående förändringsprocess under Fredrik Reinfeldts ledning. Samtidigt kan jag förstå om socialdemokrater, och andra, i lokalpolitiken inte förstår vad som menas med de “nya moderaterna”. När ett parti genomgår en reformering så tar det alltid längre tid innan de vanliga medlemmarna och de lokalt aktiva politikerna hänger med. Samma sak gäller för övrigt hos oss i Centerpartiet.

Men svaret på frågan som grannen ställde är: Ja, moderaterna har genomgått en förändringsprocess precis som de själva påstår. Men det återstår nog ganska mycket internt arbete innan alla deras budbärare lokalt framstår som lika “nya”.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.