Ännu en socialdemokratisk skandal!

Vad tänkte hon på? Var det på uppdrag av Göran Persson eller Lars Danielsson? Svaren får vi säkert aldrig, men det kvittar, det är ändå en skandal att Göran Perssons pressekreterare ringer till en tidnings chefredaktör för att ha påverka vad tidningen publicerar.

Det var i måndags som statsministerns pressekreterare Anna Helsén ringde till Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin och “frågade” hur länge bevakningen av statssekreterare Lars Danielsson skulle pågå. Bakgrunden är att Aftonbladet räknar dagar sedan tsunamin utan att vi fått veta sanningen om vad Lars Danielsson (och indirekt Göran Persson) visste och gjorde den dagen. Det har nu gått 500 dagar utan att sanningen kommit fram.

Anna Helsén fortsätter också med den obegripligt dumma förklaringen: “Ibland är det så i livet att man kanske inte kan gå till botten med allting därför att människor inte minns allting.” Visst, hur dumma tror hon att vi är, självklart vet Lars Danielsson om han ringde till Hans Dahlgren eller inte.

Att socialdemokraterna skapar en ny skandal genom att försöka påverka Aftonbladet (som inte längre ägs av socialdemokraterna även om de har en s-märkt ledarsida) är obegripligt. Trodde hon verkligen att Anders Gerdin skulle hålla tyst om att statsministerns pressekreterare ringt honom och försökt påverka vad tidningen ska skriva om Lars Danielsson. Naivt i så fall.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

8 Responses to Ännu en socialdemokratisk skandal!

 1. Tjelvar says:

  PS – bara en liten notering: Aftonbladet har aldrig ägts av socialdemokraterna, däremot av LO som fortfarande äger 50,1 procent av aktierna.

 2. site admin says:

  Sorry, hur som helst är det en skandal. Hon borde få sparken som pressekreterare till statsministern. Hon har gjort misstag 1 i handboken för politiker och politiska tjänstemän.

 3. Tjelvar says:

  Anna Helséns telefonsamtal var oproffsigt eftersom hennes agerande har skadat hennes uppdragsgivare. Hon borde veta hur tidningar reagerar på sådant. Men jag har jag väldigt svårt att få det till en “skandal”, det är knappast några andra än journalister som är upprörda över telefonsamtalet. Anders Gerdin är ju ingen “underdog”, han är en av Sveriges tyngsta makthavare som nu startat ett litet krig med en annan makthavare. Att han då uppträder som självutnämnd representant för “folket” och begär att vi andra ska bli upprörda för att Anna Helsén har sagt åt honom att hon tycker illa om ABs senaste jippo är milt uttryckt fånigt.

  Självklart måste Lars Danielsson avgå om han ljög inför KU. Men exakt vad han istället gjorde om han nu inte var på SB är väl knappast särskilt intressant? Det lär hur som helst inte ha påverkat utgången av Tsunamikatastrofen. Lite proportioner tack.

 4. site admin says:

  Jag tror knappast att Anna Helsén ringde samtalet till Anders Gerdin helt på eget initiativ. Jag är övertygad om att det funnits en diskussion om Aftonbladets “pågående kampanj” mot Lars Danielsson.

  I sak är det inte intressant vad Lars Danielsson gjorde eller inte gjorde den där dagen, det intressanta är att han givit olika versioner och att han nu måste berätta sanningen. Skulle han säga: “Jag kände mig så pressad att jag hittade på att jag ringt till Hans Dahlgren för att skydda mig själv, jag inser att detta är ett fullkomligt oacceptabelt handlingssätt och därför avgår jag som statssekreterare.” Då skulle han förmodligen vinna tillbaka en del av respekten. Att göra fel är illa, men det blir åtminstone lite bättre om man kan stå för sina fel.

 5. Tjelvar says:

  Who cares på vems initiativ hon ringde? För mig får vem som helst prata med Anders Gerdin och tycka vad de vill om Aftonbladets rapportering, de har ju ändå ingen möjlighet att påverka den. Och jag har fortfarande svårt att få ett sådant samtal till en “skandal”.

 6. site admin says:

  Att vem som helst får ringa och prata med Anders Gerdin är att göra det lite för enkelt för sig. Jag tycker att det är högst anmärkningsvärt, ja till och med en skandal, att regeringen genom statsministerns pressekreterare försöker påverka Aftonbladet att sluta skriva om Danielsson. Att de inte lyckas påverka detta, det lär snarare bli tvärtom, har inte med saken att göra. Att de försöker är tillräckligt illa.

 7. Marcus F says:

  Tjelvar.

  Jag får hålla med Johan här. Det handlar inte om ifall hon skulle kunnat påverka Aftonbladet eller inte, det handlar om att hon som pressektreterare skall hålla sig ifrån att ens göra en sådan ansats.

  Anna Helsén är inte privatperson när hon ringer till chefredaktören, hon är representant för regeringen. I ett sådant läge är inte ens en fråga om hur länge en rapportering skall pågå självklart oskyldig.

 8. Tjelvar says:

  Det jag egentligen irriterar mig på är inte att LD (Lars Danielsson)pressas, utan att Aftonbladet och Anders Gerdin försöker att framställa sin konflikt med LD som en sanningssägande journalistisk “underdogs” strid mot Makten. Men detta är i själva verket en strid mellan två tunga makthavare och frågan är om inte Gerdin rentav är tyngre. Gerdins uppdrag är inte i första hand journalistiskt utan att mot en månadslön som är mer än dubbelt så hög som LDs och flertalets politikers generera ett överskott till sina ägare (LO och Schibstedt) genom jippon och att sälja lösnummer och annonser.
  Det behöver inte vara något fel i det, men Gerdin försöker att framställa det som något annat. Därför är karln en hycklare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.