22 politiska sekreterare?

Läste idag på text-tv att Centerpartiet är den enda partiet som nått riksdagens mål med en politisk sekreterare per ledamot. Tydligen är det Rapport som gjort undersökningen och fått fram att vi i Centerpartiet har 22 politiska sekreterare medan t.ex. Kristdemokraterna bara har 11 (på 33 ledamöter).

Jag började genast fundera över var Maud eller kanske vår gruppledare Åsa Torstensson gömt alla de politiska sekreterarna. För jag har åtminstone aldrig sett dem. En snabb genomgång i “Riksdagens interna telefonkatalog” visar att vi har 14 politiska sekreterare. Och åtminstone ett par av dem jobbar inte direkt mot ledamöterna eller några utskottsfrågor. Därutöver har vi fem pressekreterare, en informationschef, en webbredaktör och en “talskrivare” för Maud. Se, det blev 22 personer.

I samma telefonkatalog kan man läsa att Kristdemokraterna har 20 politiska sekreterare. Fast de kallar vissa för politiskt sakkunniga och en för politisk rådgivare. Därutöver har de fyra pressekreterare, nio som inte fått någon titel alls, två internationella sekreterare, en handläggare, en IT-kordinator, en informationschef, en informatör och en samordnare. Oj, det blev 40 personer och inte 11.

Märkligt att Rapport bara går på vilka som kallas politiska sekreterare och inte tittar på vilka andra “titlar” som jobbar med likartade uppgifter och som är betalda av riksdagen. Det finns dessutom ett antal andra personer som jag inte räknat in, som också jobbar på riksdagen och får sina löner genom partianslaget, som t.ex. sekreterare/assistenter, kanslichef/stabschef, partiledarassisten/chefssekreterare osv.

Till saken hör också att vi ledamöter inte har “vars en” politisk sekreterare. “Min” som har hand om justitiefrågor har även lagutskottet på sin lott. I Centerpartiets riksdagsgrupp är vi uppdelade i tre kommittéer. I den kommitté som jag tillhör, Säkerhetskommittén, är vi sex ledamöter och har tre politiska sekreterare. Dessa tre har dessutom handläggaransvar för EU-nämnden och för jämställdhetsfrågor. Så en politisk sekreterare per ledamot, det har vi långt till. Dessutom är det inte önskvärt. Partiledaren behöver mer resurser än vi andra och det behövs också andra kompetenser än politiska, som t.ex. pressekreterare och assistenter har.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

3 Responses to 22 politiska sekreterare?

 1. Leffe says:

  Hur känner du inför behovet av fler opolitiska tjänstemän i riksdagen, som kan stötta den politiska organisationen med faktaunderlag, statistik och omvärldsbevakning?

  Givet att ni inte är så synliga i media har ni väldigt mycket pressfolk, tycker jag. Eller är det nödvändigt för att alls komma igenom i media eller gör pressekreterare också annat än mediakontakter?

 2. site admin says:

  Bra frågor. Riksdagen har idag ett större behov av få fram faktaunderlag och statistik. Vi har Riksdagens Utredningstjänst (RUT kallad) och de är väldigt duktiga. Jag tycker att det är bra att sådana resurser finns under riksdagen och inte hos varje parti.

  Däremot omvärldsbevakning är något som varje parti måste ha hand om. Det är inte “torr fakta” som statistik. Idag ligger omvärldsbevakning hos oss på våra pressekreterare.

  Jag förstår att det kan verka som att vi har mycket pressfolk i förhållande till utfallet, men det ligger mer uppgifter på dem än traditionella presskontakter. Dessutom är det väldigt svårt för riksdagens minsta parti i opposition att få medial genomslag. Vi kämpar dagligen för att synas och höras.

 3. Mats says:

  Självklart ska både ni i centern och andra partier ha MINST en politisk sekreterare som på heltid servar ledamoten. Det är en grundförutsättning för att stärka våra folkvalda gentemot ex.vis regeringskansliet. På det området är Sverige ett u-land.

Leave a Reply

Your email address will not be published.