Riksdagsveckobrev v. 17-18

Hej, här kommer ett kort veckobrev, ska strax upp i en debatt om Försvarsmaktens stöd till polisen vid terrorismbekämpning.

En tår för Bobby

Det är ofattbart, hur kan någon misshandla ett barn, tortera under en hel månad, dra ut den lilla pojken naken i snön, tvinga honom kvar tills han nästan är medvetslös, stampa på hans bröstkorg, binda fast honom med huva över huvudet och låta honom dö ensam i sin säng, kvävd pga misshandeln? Hur kan rättvisa någonsin skipas?

Det finns inga svar. Igår skrev jag på min blogg om de primitiva känslor som dyker upp. Jag vill inte ha kroppsbestraffning eller dödsstraff, absolut inte, men ändå kan jag inte låta bli att känna ”de skulle få tillbaka på samma sätt”. Det är primitiva känslor, men jag är säker på att jag inte är ensam om att känna så. Men det skulle givetvis inte ge Bobby sitt liv tillbaka.

När jag läste tidningarnas beskrivningar av det helvete som Bobby levt i så kunde jag inte hålla tillbaka tårarna. Men efter tårarna måste det komma handling. Idag har jag läst att statsrådet Morgan Johansson vill införa en ny lag så att dödsfall av det här slaget följs upp, en ”haverikommission”, så att man kan dra lärdom och förhoppningsvis upptäcka missförhållanden tidigare.

Sanningen är att den socialdemokratiska regeringen har haft en färdig utredning om detta sedan oktober 2004 utan att komma med någon proposition. Så dags att snacka nu. Det hjälper varken Bobby eller andra barn. Vi har haft uppe frågan i justitieutskottet både nu i vår och förra året och konstaterat att ”ärendet bereds i regeringskansliet”. Tyvärr fruktansvärt långsamt.

Hamas

Hamas är en terrororganisation, de förnekar Israels rätt att existera och självklart ska övriga världens påtryckningar mot Hamas vara massiva. Men ändå tror jag mer på dialog än på isolering. Nu har det varit flera turer fram och tillbaka med visum eller inte visum. Men frågan som Sveriges regering och EU måste ta ställning till kvarstår. Ska den av palestinska folket valda regeringen isoleras eller ska vi försöka påverka genom dialog.

Frågan är inte enkel och jag har full respekt för alla olika synpunkter, men efter att ha funderat fram och tillbaka så har jag för min del kommit fram till att det är dialog som måste gälla. Västvärlden har varit mycket aktiva i att det palestinska folket i demokratiska val ska välja sin företrädare. Nu har de gjort det, och då kan vi inte säga att de valde fel. Vi kan tycka att Hamas har avskyvärda åsikter, men ingenting blir bättre av isolering. Det tror jag bara att de radikala krafterna vinner på. Om Palestina vänder sig mot Iran istället för mot Europa så har vi en ännu värre situation.

Gjort de senaste två veckorna

I slutet av april hade Centerpartiet en stor ”toppkandidatträff” i Stockholm. Vi var dels här i riksdagshuset och dels ute på Lidingö. Det var mycket intressant och framförallt lärde vi känna varandra. Överraskande för mig var att det var så många nya ansikten. Självklart är de flesta gamla välkända centerpartister som man träffat på stämma efter stämma, men det var också många nya och unga personer. Det var oerhört bra stämning och att ha roligt i valrörelsen är avgörande för hur bra jobb man gör.

Jag har också gjort debut i en partiledardebatt, fast de var bara 3,5 partiledare. Leijonborg, Hägglund och Wetterstrand samt Alice Åström som är vice för vänsterpartiet. Sedan var det Bodström, Beatrice Ask och jag. Debatten var på Polisförbundets dag. Jag tycker det gick bra och Polisförbundets ordförande tyckte åtminstone att jag gjort bra ifrån mig.

Mandatperiodens stora narkotikapolitiska debatt var i onsdags i förra veckan. Alla partier är överens om det övergripande narkotikapolitiska målet, ”Ett narkotikafritt samhälle”, men sedan fanns det oenigheter i delfrågor. Inte minst vad gäller sprututbytet där det även finns oenigheter inom partierna, inklusive i Centerpartiet. Det märkliga var att socialdemokraterna inte ville debattera narkotikapolitiken, utan de angrepp mig (både folkhälsominister Morgan Johansson och S-riksdagsgruppens narkotikapolitiska talesman Martin Nilsson) i buggningsfrågan istället. Det visar tydligt att de tänker ”alliansoenigheten” i buggningsfrågan så mycket de bara kan. De verkar dock ha missat att deras samarbetspartier säger blankt nej till buggning. Så någon vidare enighet finns det inte i vänsterkartellen, det ser vi gång på gång i justitiefrågor.

Förra torsdagen var det Unga Tankar i Trelleborg. Denna dialogkonferens mellan politiker och ungdomar som jag skrivit om så många gånger. Jag var med och startade Unga Tankar när jag var politisk sekreterare och sedan dess har jag varit med 12 av 13 gånger. Såg att kd:s Lars Lundblad fick en artikel i SkD om att han varit där 10 gånger. Inte mycket att skryta med…:-)

Förra fredagen var det också debatt, den gången om ökad vapenkontroll. Alla anföranden och repliker ligger som ni vet på min blogg, www.johanlinander.se.

Efter en längre och varmare helg än på länge så har det faktiskt varit en ganska lugn vecka. Vi har haft möte med Centerpartiets ”Öppenhetsgrupp” och vi är nu i princip färdiga med det Öppenhetsmanifest som ska antas på Förtroenderådet den 29 maj. Jag lägger ut det på bloggen när det är helt färdigt.

Jag har haft samtal och träffar med Rikspolischefen, Polisförbundet och Adoptionscentrum. Sedan har det varit möte med Äktenskapsutredningen. Med mera.

Kommande

I kväll ska jag göra något riktigt spännande och intressant. Jag ska följa med två fotpatrullerande poliser i Malmö. Får se vad som händer. Därefter ska jag vara med Centerpartiets nattvandrare i Malmö.

I morgon är det långlördag i Lund och då ska jag stå på Stortorget som vi brukar göra med kretsen i Lund på långlördagar. Ska då också träffa Beredskapspolisföreningens ordförande som jag länge haft mailkontakt med men aldrig träffat.

På måndag är det Helsingborg som gäller i dubbel bemärkelse. Först ska jag dit för att träffa Svensk-arabiska föreningen och sedan ska jag till Malmö Stadion för att se när HIF får stryk av MFF.

På onsdag är det bolagsstämma med Skånska Dagbladet och då blir det självklart diskussionen kring den usla proposition som kom i veckan. Regeringen sänker Skånska Dagbladets presstöd med 12 mkr på tre år. Detsamma gäller för Svenska Dagbladet. Det är SkD och SvD som är ”andratidningar i storstad” och nu tycker socialdemokraterna att det inte längre är viktigt att det finns mångfald i städerna och därför ska presstödet flyttas till småtidningar runt om i landet istället. Den kommitté som utredde presstödet föreslog en sänkning med 4,5 mkr på tre år, men för Persson, Nuder och Paggan så räckte inte det. I år är det valrörelse och eftersom deras egen “Arbetet” kursat så är det fritt fram och slå på borgerliga tidningar.

This entry was posted in Veckobrev. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.