Kan inte sluta tänka på Bobby

Igår hade kvällstidningarna hur många sidor som helst om 10-åriga Bobby som blev torterad och mördad av sin mamma och styvpappa (jag vet att de inte är dömda ännu och ska anses oskyldiga till dom faller, men när det finns så tydliga erkännanden så drar jag samma slutsats som alla andra). Även om jag mådde fruktansvärt illa när jag läste om denna stackars pojke så varken kan eller vill jag låta bli.

Utöver känslan av äckel och hat så blir jag förvånad över mina egna primitiva känslor som dyker upp. De borde få uppleva samma helvete som de tvingade Bobby till. Jag tycker inte så, jag vill aldrig någonsin införa tortyr och dödsstraff i Sverige, men jag kan inte hindra dessa primitiva känslor och tankar. Jag är övertygad om att jag inte är ensam om att känna så här.

Samtidigt är det självklart viktigt att poängtera att alla ska ha en rättvis rättegång, ingen ska dömas på förhand, de båda måste få skydd från övergrepp när de sätts i fängelse (jag skulle tro att styvpappan förmodligen får sitta på isoleringen under hela sin tid i anstalt, annars kommer andra intagna att göra hans liv till ett helvete), vi ska inte ha någon kroppsbestraffning och vi ska definitivt inte ha dödsstraff. Ändå finns dessa primitiva känslor där. Hur f-n kan man dra ut en liten pojke naken i snön, tvinga honom kvar tills han nästan är medvetslös, stampa på hans bröstkorg, binda fast honom med huva över huvudet och låta honom dö ensam i sin säng, kvävd pga misshandeln? Hur kan rättvisa någonsin skipas?

Bobby, jag fäller en tår för dig och vet att du har det bättre där du nu är.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

3 Responses to Kan inte sluta tänka på Bobby

 1. Bra skrivet Johan, jag känner likadant. Jag har inte klarat av att läsa kvällstidningarna när de skrivit om detta.

  Hur är man funtad när man begår sådana handlingar? Hur kan man bli en sådan människa som agerar tvärs emot våra djupaste instinkter – att ta hand om och skydda barn, speciellt våra egna?

 2. Kritan says:

  Vi måste tyvärr inse att det finns gott om människor som är kapabla till fruktansvärda våldshandlingar mot barn. Hur de är funtade kan vi bara gissa. Men… vi som möter barn och ungdomar måste bli mycket bättre på att se de utsatta barnen, samt att agera!

 3. site admin says:

  Läser i dagens Expressen att Morgan Johansson vill införa en ny lag till Bobbys minne. I artikeln verkar det som att Morgan Johansson nu kommit på det här efter vad som hänt Bobby, sanningen är snarare att Socialstyrelsen började utreda detta i september 2003 och sedan oktober 2004 har vi väntat på att regeringen ska komma med ett lagförslag. Frågan har varit uppe i justitieutskottet både nu i vår och förra året.

  En ny lagstiftning får gärna kallas Lex Bobby, men det vore ännu bättre om regeringen fått tummarna loss och kommit med ett lagförslag. Det blir inget nu i vår och i höst är det två år sedan regeringen fick den färdiga utredningen på sitt bord. Morgan, handling hjälper barnen bättre än att bara snacka.

Leave a Reply

Your email address will not be published.