Hägglund vill förbjuda möte med Hamas?

Jag har tidigare skrivit om Hamas-besöket i Malmö som bland andra Centerpartiets Bassem Nasr står bakom (genom sitt engagemang i Palestinska föreningen). Mina kollegor Yvonne Ruwaida (mp) och Mariam Osman Sherifay (s) har nu gått ut och sagt att de vill träffa Hamasledaren för att ha en dialog. Jag tycker inte att det är speciellt anmärkningsvärt, jag har själv skrivit att jag kan tänka mig ett sådant möte.

Det anmärkningsvärda är att kd-ledaren Göran Hägglund nu kräver att Göran Persson personligen ska gripa in och stoppa mötet. Va? På vilka grunder skulle Göran Persson kunna stoppa ett sådant möte? Varför skulle han göra det? Visst skulle han kunna ha synpunkter på att partikamraten Osman Sherifay träffar Hamas, men ska han ha synpunkter på vem en miljöpartist träffar? Om någon kristdemokratisk riksdagsledamot ska träffa en fundamentalistisk abortmotståndare som förespråkar våld mot abortkliniker, skulle Göran Persson då ha befogenhet att personligen ingripa mot detta?

Pinsamt Hägglund!

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

5 Responses to Hägglund vill förbjuda möte med Hamas?

 1. Erik says:

  Man kan nog tycka och tänka en hel mängd olika saker om Hamas, men nu är ju verkligheten sådan att de har blivit demokratiskt valda och därmed så går det knappeligen att ignorera Hamas. Hade det handlat om att de med våld tillskansat sig makten så hade naturligtvis saken kunnat hamna i ett annat sken.

 2. C M Lewan says:

  Ja, har någon väl beviljats visum kan man ju inte stoppa den personen från att träffa den han vill träffa (kanske i Kina, men knappast i Sverige). Jag vet inte hur Hägglund tänkt där. Kanske han syftade på att Persson skulle se till att Salah Mohammed al-Bardawil inte fick visum. För det var tydligen inte klart, IIUC.

  Men nu får kanske Persson/regeringen lustigt nog faktiskt en möjlighet att bli de som stoppar mötet. Jag läser i Sydsvenskan att al-Bardawil idag tisdag nekats visum till Schengenland, men teoretiskt sett kan komma in i Sverige på en nationell visering. Och det kan regeringen sätta stopp för – om en sådan ansökan från al-Bardawil verkligen skulle inkomma alltså…

 3. site admin says:

  Läste i morse att Frankrike nekat honom visum. Men jag trodde att han redan fått sådant till Norge, och de är också medlemmar i Schengen. Så kan han komma till Norge så kan han komma vidare till Sverige.

 4. C M Lewan says:

  Följetången går vidare. “Mp och v vill bjuda in Hamas”, kan vi läsa i Sydsvenskan. “Regeringen bör bjuda hit dem och se till att de får en visering till Sverige.”, säger vänsterpartiets vice ordförande. “Statsminister Göran Persson är dock kallsinnig. Vi har inget nationellt intresse av att bjuda in dem och kommer därför att följa linjen där Hamasledaren inte kommer att få visum till Schengenländerna.”

  På så sätt kan Persson sägas vara den som, genom sin inaktivitet, stoppar mötet. Bra, tycker ja. Men vad tycker du, Johan? Ska regeringen göra ett “undantag”, en s k nationell visering?

 5. site admin says:

  Nej, jag tror inte att det finns ett sådant nationellt intresse som Schengenreglerna kräver för att det ska kunna ges en nationell visering. Kan inte reglerna så bra, men åtminstone bättre än V och Mp som tror att det räcker med att tycka för att undantaget ska vara uppfyllt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.