Kungen 60 år

Det har varit svårt att missa att Kung Carl XVI Gustaf fyller 60 år idag. Riksdagen bjöd tydligen honom på hälleflundra till lunch idag, där ser man, inte var jag bjuden. Jag och min fru hade barnfri brunch på Strömma Krog istället. Tror säkert att det var minst lika trevligt och säkert godare (burgare och pommes).

Även om jag nu, som ni förstår, är lite avundsjuk för att jag inte fick vara med på lunchen i Stockholms stadshus idag, så kan jag inte säga att jag är någon stor monarkist. Jag har en ganska praktisk syn på statsskicket, så länge det fungerar som det gör, varför ändra? Hade vi “startat om” staten Sverige så hade jag aldrig förordat en icke-vald statschef, det är nog inte så många som gjort det, men nu när vi har en monarki som dessutom har starkt folkligt stöd så finns det ingen anledning att avskaffa den.

Jag är dock ganska säker på att jag under min livstid får se slutet för den svenska monarkin. Jag tror faktiskt att Victoria blir vår sista monark. Om hon inte skulle få några barn så är jag helt säker på att det blir så, men även om hon skulle få smått med mannen från folket Daniel Westling så tror jag inte att finns någon tron att bestiga när Victoria drar sig tillbaka. Frågan är ju också om gymägare Daniel blir accepterad av pappa kungen… Vem är inte så trött på dessa kvällstidningsspekulationer? Tydligen är det för evigt en storsäljande löpsedel.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.