Carlshamre chockerar

Redan i augusti förra året skrev jag om hur lite folkpartiet betydde för Maria Carlshamre och att folkpartiet borde ångra att de tog någon utan “partilojalitet” som dragplåster i Europaparlamentsvalet. “Resultatet för folkpartiet kan bli att de blir av med en plats i Europaparlamentet.” Det var min slutsats.

Nu vet vi att det gick precis så illa, om inte ännu värre. Jag trodde att hon skulle bli politisk vilde, istället går hon till Feministiskt Initiativ. Idag blev det känt att Carlshamre kommer att stå på andra plats på FI:s riksdagslista efter Gudrun Schyman. Men hon sitter ändå kvar på sitt folkpartimandat i Europaparlamentet. Inte konstigt att folkpartisterna är upprörda. Men de har bara sig själv att skylla. Att ta in personer som röstmagneter utan att det finns ett ömsesidigt förtroende och lojalitet slutar ofta illa.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

5 Responses to Carlshamre chockerar

 1. Leffe says:

  Å andra sidan måste man väl framhålla att Fp:s erfarenhet av att göra detta är något dubbel? Marit Paulsen var på många sätt ett lyckodrag i en period när Fp hade det problematiskt.

  En intressant fråga nu är vilken betydelse detta kan få i valrörelsen, om Fi med den udda kombon Schyman-Carlshamre inte kan generera så mycket media att de får sina kritiska 4%?

  Gudrun är skicklig och Maria Carlshamre kan media och kan väcka sympati i breda kretsar potentiella Fi-väljare. Man ska komma ihåg att detta är lika mycket Gudruns val av Maria som Marias val av Fi – tror jag.

  Underskatta inte fulblodstaktikern och den utomordentliga maktspelaren Gudrun Schyman ett valår.

  Jag är tveksam till det, men det finns en marginell möjlighet att Carlshamre ger Fi den bredd partiet saknat. Även om hennes Fp-fernissa är tunn, så är hennes borgerliga anknytning starkare inte minst tack vare åren på DN:s ledarsida. Hon har dessutom, till skillnad från väldigt många yrkespolitiker idag, en personlig historia att berätta. Sådant kan få effekter ett valår, särskilt om (s) och alliansen i huvudsak pratar ekonomisk politik, tillväxt och annat där skillnaderna är mindre.

  Fi kommer att sticka ut, Mp kommer att sticka ut, V kommer att sticka ut. De slåss delvis om samma röster men det finns många väljare som attraheras av sakfrågor där (s) och alliansen, på grund av sin respektive bredd, inte kommer fram tydligt nog. Det gäller t.ex. jämställdhet och miljö.

  Det kommer att bli ett intressant år, och det kan bli ett svårtolkat resultat i valet med en oväntad koalition vid makten. Man ska inte underskatta vad vårt eländiga valsystem kan ställa till med…

 2. Leffe says:

  Sorry Johan, jag glömde ge dig en eloge för att du tippade rätt vad gäller hennes avhopp!

 3. site admin says:

  Jag håller med om att Fi:s chanser ökar med Carlshamre på andra plats. Men jag tror inte att de räcker till ändå. Deras program är för tunt och dessutom kommer deras interna oenighet i allt förutom feminismen att avslöjas. Därutöver tror jag att det blir ett “blockval”, eller kalla det för “regeringsval”, där de nya partierna utanför blocken får det svårt.

  Visst var Marit Paulsen ett lyckodrag. Men till skillnad från Carlshamre så kändes aldrig Paulsen som en chansning.

 4. Leffe says:

  Visst blir det ett blockval, men då kan marginalpartierna (fi och jl?) för det fall det blir små marginaler kanske bli vågmästare?

  Jag satt och grunnade igår på om någon ska våga göra partipolitik på fågelflunsan, krisberedskap etc. Hur bedömer du sannolikheten för det?

 5. site admin says:

  Blockval innebär ett mindre utrymme för partier utanför blocken och eftersom flera nya partier vill slåss om detta lilla utrymme så är jag nästan övertygad om att inget av fi, jl eller andra når över 4%.

  Partipolitik tror jag inte att det blir av fågelinfluensan, tycker inte att det finns något utrymme eller för den delen behov av det. Om inte regeringen gör något riktigt misslyckat såklart. Krisberedskapen har väl blivit partipolitik eftersom regeringen inte skötte krisberedskapen tillräckligt bra i samband med tsunamin. Sedan får vi se vad KU-granskningen leder till.

Leave a Reply

Your email address will not be published.