Rapport fran Krakow

Fick nagon timme over och hittade ett Internetcafe. Sitter i gamla stan i Krakow. Ar har med nio andra centerpartister, halften riksdagsledamoter och halften handlaggare vid vart riksdagskansli. Det ar ett kort besok, bara tva dygn, men effektivt och intressant. Vi har traffat Krakows borgmastare och bland annat diskuterat EU-politik. Vi har ocksa gjort ett besok i “stadsdelen” Nowa Huta. Dar bor ca 250 000 personer, sa det ar en stor stadsdel. Nowa Huta ar intressant eftersom det ar byggt som det kommunistiska idealsamhallet.

Kommunisterna borjade fran noll, dar fanns bara en liten by tidigare, och byggde upp Nowa Huta kring det gigantiska stalverket. Breda, raka gator kantade av graa betonghus i exakta formationer. Fastigheterna ar byggda som sma samhallen dar man aldrig egentligen skulle behova aka ifran. Dar bodde ett par tusen personer i varje fastighetskomplex, affarer, dagis, allt man skulle behova. Mycket marklig tanke.

Men de har dagarnas viktigaste besok har anda varit i Auschwitz och Birkenau. De manniskor som fornekar forintelsen har verkligen inte varit dar. Det gar inte beskriva hur fruktansvart hemskt det ar bara att se omradet. Det var en konstig kansla att ga in under “Arbeit macht frei”-skylten. Frihet ar inte direkt vad manniskor upplevde dar. Snarare ett obegripligt lidande. 1,5 miljoner doda ar inte ens greppbart. Som mest 160 000 personer i Auschwitz och de tva sidolagrena samtidigt. De flesta som transporterades dit i godsvagnar akte direkt in i gaskammarna.

Nazisterna var verkligen uppfinningsrika pa hur de skulle plaga manniskor. Fyra personer i en cell pa 90×90 cm natt efter natt, Mengeles medicinska experiment pa tvillingbarn, barn som tvingades sta barfota i snon i 24 timmar som straff for nagot som de gjort. Hur kunde manniskorna, soldaterna, som jobbade dar gora detta fruktansvarda? Det finns val inget svar, men total hjarntvatt och overtygelse om att manniskorna som var dar i koncentrationslagret inte hade nagot manniskovarde, att de inte var manniskor. Jag vet inte. Tararna rann ner for kinderna vid flera tillfallen under besoket. Det ar nastan sa att jag grater nar jag skriver det har. Men jag ar oerhort glad for att jag fatt se Auschwitz, nu forst kan jag atminstone delvis forsta vilket obegripligt lidande som miljontals manniskor fick utsta for bara 61 ar sedan.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

5 Responses to Rapport fran Krakow

 1. Johan,

  Bra att du fått tillfälle besöka Kraków – staden där jag tillbringade 1½ år av min studietid. En av Europas charmigaste städer, och en av de städer där tankar om frihet länge varit en ledstjärna – både under de mer än 100 år då Europas stormakter utplånat Polen från kartan, och 1945-89, då kommunisterna försökte sig på allt möjligt för att få tyst på Krakóws alla intellektuella.

  Nowa Huta var ett sådant försök: genom byggnationen av denna stadsdel skulle Kraków proletariseras.

  Stadsplanemässigt tycker jag dock du missar en viktig poäng: miljonprogrammet i Sverige, med förorter som Husby, Rinkeby och Rosengård är snarlika Nowa Huta i många avseenden. Närbutiker, dagis, vårdcentral – you name it.

  Och vad gäller nazisternas behandling av “Untermenschen” finns ju kopplingar till svensk politik även där: Rasbiologiska institutet i Uppsala, tvångskastrering m.m.

  Tidens anda kommer till uttryck på olika sätt på olika platser – men parallellerna är uppenbara.

 2. Ola says:

  Enkort kommentar om hur lite som egentligen ska till för att människor, som du och jag, ska kunna utföra “omänskliga” handligar mot sina medmänniskor. Det har hänt så många gånger och det krävdes inte mycket i dåvarande Jugoslavien för att grannar skulle behandla varandra på samma sätt. Darfur, Rwanda, Manchuriet, Syd Afrika för inte så mågna år sen, Guantanamo Bay, Irak, före och efter Saddam, Argentina, Chile… det är en lång och hemsk lista som det verkar va svårt för människan att lära från. Det är en tunn yta, en vass egg att balansera på, som är vårt öppna demokratiska medkännande samhälle, i sina bästa stunder i alla fall, och det är detta vi måste kämpa för. Det kan bara lyckas om man behåller det öppna samhället öppet och inte börjar ta till “den mörka sidans” verktyg.

 3. site admin says:

  Jämförelsen mellan Nowa Huta och Rosengård och andra stadsdelar i Sverige tycker jag inte är riktigt rättvis. I Nowa Huta byggdes varje fastighetskomplex med en stor innergård och människor skulle inte ens behöva ge sig ut i staden utan skulle klara sig inom sitt fastighetskomplex. Det ledde bl.a. till fiendeskap mellan de olika fastighetskomplexen. Men framförallt var det ett sätt för kommunisterna att kontrollera medborgarna, ju mindre människor rör sig och träffar andra människor, ju lättare att kontrollera.

  Jag tycker inte heller att det går att jämföra tvångskastrering och Guantanamo med Auschwitz. Det är olika divisioner på helvetet. Möjligtvis folkmordet i Rwanda kan vara i närheten, men inte ändå. Där dödade man människor för att utrota, precis som nazisterna, men jag har inte hört talas om ett systematiskt plågande av barn för forskning.

 4. Ola says:

  Det är en hårfin skillnad tycker jag. De enda som varit i närheten när det gäller den tekniska & logistiska effektiviteten som fanns i Nazityskland är nog Argentina. De hade en effektiv metod när de lastade flygplanen och flög ut över Atlanten och släppte av folk. Varje tisdag.

  I grund och botten handlar det om inställningen: Jag har rätt för jag är bättre än du. Alltid.

  Att det är skillnad i “resultatet” när det gäller Auschwitz och Gitmo är inget som behöver diskuteras. Fakta talar för sig själv. Den amerikanska inställningen till dessa “olagliga kombatanter”, kreativt, är att amerikanerna, administrationen, är bättre än de människor, muslimer/araber, som man plockade upp och låste in.

  Det känns inte som om det är så långt till stadion i Santiago…

 5. Ola says:

  …en miss i uppräkningen är naturligtvis effektiviteten i Sovjet, framför allt under Stalin

Leave a Reply

Your email address will not be published.