Reinfeldt bör anmäla

Jag måste säga att jag är förvånad över att Fredrik Reinfeldt ännu inte polisanmält den förtalskampanj som socialdemokraternas opinionsanalytiker Mats Lindström utsatt honom för. Under några dagar har det sagts från moderat håll att Reinfeldt funderar på om han ska eller inte ska göra en polisanmälan, och det är bara han som kan göra det.

Jag tycker att det är självklart att Reinfeldt ska anmäla. Har en person begått ett brott, och det är det alldeles tydligt att Mats Lindström gjort, så ska personen dömas och få ett lämpligt straff. Det är så vårt rättssamhälle fungerar. Om Fredrik Reinfeldt inte polisanmäler tycker jag att det ger mycket konstiga signaler. Tycker han att det är okej att förtala på det sättet som skett? Tycker han i så fall också att lagstiftningen kring förtal ska förändras så att vem som helst får sprida skit om andra utan att bli straffade för det?

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

5 Responses to Reinfeldt bör anmäla

 1. Leffe says:

  Lagstiftningen om förtal är speciell på så sätt att det krävs att den förtalade vill gå vidare – brottet faller inte helt under allmänt åtal. Orsaken är att man som målsägande i ett förtalsmål riskerar fortsatt spridning av förtalsuppgifterna, vilket man upplever som jobbigare och därmed väsentligare att hindra än att få till en fällande dom.

  Allt som man inte gillar vill man ju inte ska vara brottsligt – och vissa sakersom är brottsliga kan man som målsägare ha intresse av inte förs vidare. Det är väl inte så konstigt?

 2. C M Lewan says:

  Generellt vill jag se en vidare yttrandefrihet. Jag tycker lagar om t ex hets mot folkgrupp och förtal ska tillämpas mer restriktivt än idag. Jag menar att samhållet tål det. Och samhållet tål det mer och mer med ökad utbildning. – Tyvärr tycks trenden gå åt andra hållet. Åke Green-målet var dock en positiv sak.

  Det är nog mina tidiga erfarenheter från Internet som gjort att jag tycker mig se att en ganska anarkisk informationssituation inte ger så stora problem om människor bara förstår att sålla själv. Och det gör de, t o m den stora massan, när de blir vana vid situationen.

  Jag reagerade när Reinfeldt idag blev ännu mer upprörd för att en bloggare gjort en karikatyr där han kallades “pedofil”. Jag har blivit kallad något liknande sjukt på nätet, men struntade nästan i det, för jag vet (1) att knäppskallar är oundvikliga och (2) mycket få lyssnar på knäppskallar samt (3) ingen lyssnar på knäppskallar som säger knäppskallesaker. (Det ska erkännas att jag polisanmälde, men mest för att testa systemet. F ö funkade inte systemet på något sätt om det nu var tänkt att göra något; polisen gjorde alltså ingenting.)

 3. site admin says:

  Jag tycker att det skulle gett fel signaler att inte anmäla, och tydligen tyckte Reinfeldt detsamma eftersom han nu anmält det. Läste att även Göran Persson välkomnar polisanmälan.

 4. C M Lewan says:

  Det tycks nu som om förtalsmejlen mot moderatledaren Fredrik Reinfeldt inte blir någon polissak ( http://expressen.se/index.jsp?a=540083 ). Det gläder mig med tanke på min strävan mot en vidare yttrandefrihet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.