Fru Björks öden och äventyr – Jonas Gardell

En av Jonas Gardell tidiga romaner, skriven 1990, och det märks. Den når inte alls upp till Gardells senare böcker som t.ex. Om Gud. Framförallt är det språket han utvecklat, men också berättartekniken.

Boken är en ganska mager berättelse om en kvinna som efter åratal av förtryck i två olika äktenskap blir mer eller mindre galen. Fru Vivian Björk, f.d. fru Vivian Molin och f.d. Vivian Gustafsson, har år efter år anpassat sig till sin make. Det var först Molin och sedan Björk. Själv har hon egentligen aldrig varit en person, hon har varit sin mans fru, och dessutom har hon aldrig ens kunnat vara det speciellt bra. Fru Björk passerar en gräns och slår sig loss. Det skulle kunna ha varit helt rätt, men fru Björk är inte beredd eller anpassad för livet utanför det trygga hemmet och det slutar i tragedi.

Det är 226 sidor enkel läsning. Jag kan inte rekommendera den, men jag tycker inte heller att ni ska avstå om den dyker upp och bokhyllan inte erbjuder något mer lockande.

This entry was posted in Bokrecension. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.