Ett tryggare Sverige för alla

– Det är glädjande att Alliansen kan presentera ett stärkt framtidshopp för svenskt rättsväsende. Rättsgruppens slutdokument med gemensamma förslag ger ökad trygghet för alla människor i hela Sverige är ett starkt alternativ till dagens verklighet.

Det sade Johan Pehrson (fp), ordförande i den borgerliga alliansens rättspolitiska grupp när han tillsammans med Beatrice Ask (m), Peter Althin (kd) och Johan Linander (c) presenterade Alliansens slutdokument på onsdagen.

– Idag ökar den grova brottsligheten. Polisens uppklarningsprocent är skrämmande liten, antalet synliga poliser ute bland folk har minskat och hundratals polisstationer runt om i Sverige har lagts ned. Samtidigt, eller som en följd därav, har vi färre kvinnor som vågar gå ut själva om kvällarna, vi har fler ungdomar som går ner sig i kriminalitet och tillgången på narkotika är idag rekordstor. Denna verklighet är oacceptabel och innebär mänskligt och ekonomiskt lidande av stora mått. Detta tänker vi råda bot på vid ett maktskifte, säger Johan Pehrson (fp).

– Att hjälpa brottsoffer är en grundläggande uppgift för samhället. I Alliansens Sverige kommer skyddet för brottsoffren att stärkas framförallt när det gäller kvinnor som fallit offer för mäns hot och våld. Vi anser att den man som allvarligt bryter mot besöksförbud ska bevakas och tvingas bära elektronisk fotboja. För att hjälpa de kvinnor och barn som idag behandlas som varor i människohandeln kommer vi också att skärpa lagstiftningen på detta område, säger Johan Linander (c).

– Polisen ska arbeta i medborgarnas tjänst. Vi satsar på fler poliser och är överens om ambitionen att nå 20 000 poliser på fyra år. En kraftsamling och fortsatt modernisering av polisarbetet behövs för att säkra tryggheten i hela landet. Vi vill att människor ska kunna nå polisen snabbt, ringer man 112 ska det inte ta mer än en minut innan man får tala med någon. Fler poliser i yttre tjänst som kan arbeta lokalt och tillsammans med andra mot brott är viktiga punkter i vårt program, säger Beatrice Ask (m).

– Nyckeln till minskad brottslighet ligger till stor del i att hindra den kriminella nyrekryteringen genom både tidiga och tydliga insatser mot ungdomsbrottsligheten. När det redan gått för långt måste vuxenvärldens befogenheter öka, bland annat genom att tillåta att drogtesta barn under 15 år vid allvarlig misstanke om narkotikabrott. Men vi vill också understryka föräldrarnas ansvar – skadeståndsansvaret för dem bör öka när deras barn begår brott, säger Peter Althin (kd).

This entry was posted in General, Pressmeddelanden. Bookmark the permalink.

2 Responses to Ett tryggare Sverige för alla

 1. Leffe says:

  Det låter som ganska rimliga mål för en mandatperiod, även om jag personligen är tveksam till om förslagen går ihop – t.ex. högre uppklarning och fler poliser i yttre tjänst. Varje polis ute på gator och torg är en polis mindre som kan utreda grövre brott.

  Men jag tror riktningen är rätt, huvudsaken är att ni vågar omvärdera i detaljerna om verkligheten inte går er väg.

  Intressantare idag var annars att (c) och (fp) valde att stjäla mediautrymme från kriminalpolitiken med av centern feltolkad statistik (enligt (m)) och ett fp-utspel om gemensamma listor som på förhand var dödsdömt (enligt (m) och (c)).

  Vilken tät allians ni verkar ha blivit… kan ingen kolla almanackan? 🙂

 2. site admin says:

  För en gång skull håller jag helt med dig Leffe. Först undrade jag vad Leijonborg sysslade med, vilket jag strax tänkte skriva om i ett annat inlägg, och sedan blev jag förvånad över vårt eget utspel om arbetsförmedlarnas osannolikt dåliga statistik.

  Oavsett om Centerpartiet dragit de felaktiga slutsatserna som moderaternas Anders Borg hävdar – han sitter själv i AMS styrelse – eller inte så är statistiken usel. Varje arbetsförmedlare förmedlar enligt C-slutsatserna i snitt 1 (ett!) riktigt jobb per år och enligt Borg-slutsatserna i snitt max 8 jobb per år. Oavsett vilket så är det inget imponerande resultat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.