Riksdagsveckobrev v. 6-7

Hej! En brutal förkylning har gjort att mitt huvud känns som om det var fullt av bomull, så därför blir det ett ovanligt kort veckobrev idag. Det ska bli lite om KU-förhören, lite om Köpingebro och säkert något annat som jag kommer att tänka på under tiden som jag skriver. Men först tänkte jag berätta att en liten mening i mitt förra veckobrev faktiskt blev dagens citat i Sydsvenska Dagbladet: ”Det är otroligt vilket genomslag tv har, även om det är en eftermiddagssändning av, ärligt talat, tråkiga debatter av låg kvalitet.” Det har hänt att ”nyheter” i veckobrevet blivit tidningsnyheter och att veckobrevet kommenterats på någon ledarsida, men jag tror att det är första gången som veckobrevet citeras på det här sättet.

KU-förhören

Idag har Konstitutionsutskottet haft sina sista förhör om hanteringen av tsunamikatastrofen och Freivalds och Persson var sist ut. Jag har inte själv kunnat följa förhören pga egna möten, men det jag hittills hört är att det inte framkom något speciellt nytt idag. Tidigare har miljöpartiet sagt att de ska stödja en misstroendeförklaring mot Freivalds om det inte kommer fram något nytt som försvarar det senfärdiga agerandet. Det ska bli mycket intressant att se hur de gör. Jag tror att miljöpartisterna är så ivriga på statsrådsposter efter valet att de inte riskerar samarbetet med socialdemokraterna. De kommer att låta Freivalds sitta kvar.

Jag är också övertygad om att Laila Freivalds, och framförallt Göran Persson, visste betydligt mer än de medger tidigt på annandagsmorgonen. 06:28 kom det ett meddelande från Försvarsdepartementet om att “en sju meter hög flodvåg svepte över stranden i turistparadiset Phuket. Många tros vara döda och skadade”, och att det fanns ca 20 000 svenskar i området. Det är klarlagt att detta mail gick till försvarsminister Leni Björklund och finansminister Pär Nuder (dock sägs det att det var till en inaktuell e-mail-adress), men också till statssekreterare hos försvars- och biståndsministern. Det ytterligt intressanta är dock att ett 20-tal namn på sändlistan är överstrukna av sekretesskäl. Det påstås också att sändlistan inte längre finns och därför skulle det inte gå att få veta vem som döljer sig bakom de överstrukna namnen.

Försvaret från ministrarna som fick informationen om flodvågen, antalet döda och antalet svenskar i området var att det hela tiden kom motsägelsefull information och att de därför inte visste vad som gällde. Samtidigt ringde tusentals oroliga svenskar, från Sverige och från Thailand, ner UD:s växel. Borde inte någon kunnat dra slutsatsen att det med stor sannolikhet fanns drabbade svenskar? Varför utgick man ifrån den mest positiva informationen om den nu var motsägelsefull? Katastrofberedskap innebär att man först utgår från det värsta scenariot eftersom man vet att det är bättre att få igång alla möjliga insatser för att sedan avbryta det som kanske inte behövs. Vid i princip alla katastrofer är informationen till en början oklar. Jämför med jordbävningen i Pakistan eller översvämningarna i New Orleans. Först kommer information om skadade byggnader, sedan om några skadade och dödade och sedan börjar rapporterna om katastrofens omfattning komma. Men om man har ansvar för katastrofberedskapen så kan man inte sitta och vänta på att få alla fakta på bordet. Det gäller att agera snabbt och hellre ta i för mycket än för lite.

Sockerbruket i Köpingebro

I förra veckan meddelade Danisco Sugar att de tänker lägga ner sockerbruket i Köpingebro för att koncentrera verksamheten till Örtofta. Största anledningen är att EU:s nya jordbrukspolitik minskar sockerkvoterna och lönsamheten. Det är inte så mycket att säga om Daniscos beslut. En del tycker att Köpingebro borde få vara kvar medan Örtofta skulle kunna läggas ner, men det är jag inte tillräckligt insatt i för att uttala mig om.

Jag och Ingemar Jeppsson pratade om saken och i fredags gjorde vi ett uttalande om att sockerbruket istället borde kunna användas för etanolproduktion. Betodlarnas ordförande har uttalat sig positivt och både SkD och YA har skrivit om vårt initiativ. Etanolen som bränsle är på stark frammarsch och tyvärr måste Sverige idag importera etanol från framförallt Brasilien trots att vi har goda förutsättningar här hemma för att själva producera etanol.

Sveriges största etanoltillverkare Agroetanol (ägs av Lantmännen och LRF tillsammans) har en stor fabrik i Norrköping som tillverkar ca 55 000 kubikmeter etanol per år och planerar att femdubbla produktionen. Vad vore lämpligare än att använda sockerbruket i Köpingebro?

Ungdomsavtal

Under Centerpartiets Kommundagar i Södertälje presenterades ett förslag som vi kallar Ungdomsavtal. Det handlar om en åtgärd för att de många arbetslösa ungdomar som inte ens får in en fot på arbetsmarknaden ska få en bättre chans. Snabbt blev vi kritiserade av diverse socialdemokrater och LO, samtidigt som de inte själva har några idéer för att hjälpa arbetslösa ungdomar att komma in på arbetsmarknaden. På t.ex. Skånska Dagbladets debatt- och insändarsidor har vi kunnat läsa den ena kritiska sossen efter den andra.

Centerpartiet lät Temo göra en undersökning av vad ungdomar tycker om vårt förslag och då fick S/LO så att de teg. 64 % av de tillfrågade ungdomarna i åldern 16-29 år var positiva till förslaget. I hela befolkningen tog 54 % ställning för och bara 37 % var emot ungdomsavtal. Till och med bland socialdemokrater var det en övervikt för ungdomsavtal och bland LO-medlemmar var det jämnt. Undersökningen visade att det bara finns en majoritet mot förslaget bland vänsterpartister och bland norrlänningar.

Övrigt som hänt

Kommundagarna var som vanligt trevliga och i år fick jag dessutom möjlighet att själv deltaga aktivt. Jag höll i ett seminarium om alliansens rättspolitik och det kom många bra kommentarer och frågor. Tyvärr var tiden alldeles för begränsad, men det är ändå skönt att veta att intresset för rättsliga frågor är stort inom Centerpartiet.

Alliansens rättspolitiska arbetsgrupp är fortfarande inte klar såtillvida att vi inte kunnat presentera och offentliggöra vår slutrapport. Vi hade från början tänkt ha presskonferens som idag, men när vi fick veta att KU skulle hålla förhör med Freivalds och Persson så insåg vi att det mediala utrymmet var högst begränsat denna dag. Presskonferensen blir istället nästa vecka.

I måndags var distriktets politiska grupp på besök hos Skåneidrotten i Malmö. Vi fick information om deras verksamhet och hade en bra diskussion om idrottens betydelse i det civila samhället. Vi som centerpartister tycker att det är viktigt att stärka det civila samhället och att det offentliga samhället tagit över allt för mycket.

Och så har ju vinter-OS i Turin startat på ett lysande sätt för Sverige. Två guld, ett silver och ett brons så här långt. Jag hade tippat tre guld, men nu börjar jag nästan ångra att jag inte var ännu mer positiv. Anja, Anna-Carin Olofsson, curlinglagen, sprint individuellt, ishockey, ja, det finns onekligen många bra chanser kvar. Många tror att Sverige alltid varit en stormakt i vinteridrott, men så är det inte. Vi hade inte tagit något guld sedan Lillehammer 1994 och vi har aldrig tagit mer än fyra guld i något OS. Det ska jämföras med Norges 13 guld i Salt Lake City och att Norge totalt tagit 94 guld i vinter-OS historia medan Sverige bara tagit 36.

Kommande

På måndag ska jag på en heldag i Dalarna. Det blir träffar med polisen i Hedemora, ungdomsgruppen i Borlänge, Kvinno- och tjejjouren i Falun och till slut med Centerpartiets distriktsstyrelse i Gagnef.

På tisdag ska jag prata på en polischefsutbildning på Polishögskolan i Solna. Det ska onekligen bli lite spännande.

Vidare har jag en debatt om hemliga tvångsmedel, en offentlig utfrågning om rattfylleri, presskonferensen med alliansarbetsgruppen och diverse möten. Sedan är det dessutom ett ”Allianskonvent” torsdag-fredag där 70 personer från vardera av våra fyra partier ska träffas på Norra Latin i Stockholm.

Dessutom hoppas jag givetvis kunna se så mycket av OS som möjligt. Hittills har jag bara fått se Anjas brons i störtlopp, och det var i ett väntrum på Astrid Lindgrens Barnsjukhus (Erik var på en planerad röntgen), medan sprintstafettgulden och Anna-Carin Olofssons silver varit glada sms-nyheter.

Det dröjer nog innan jag skriver nästa veckobrev, förmodligen i början av vecka 10. Vecka 9 är s.k. plenifri vecka och den spenderar jag delvis i Polen (kommittéresa till Krakow) och delvis i Skåne. Erik ska få bo hos sina farföräldrar i nästan en vecka. På mitt program står bland annat kommunkretsårsmöten i Ystad och Skurup, en villamässa i Malmö och distriktsstyrelsen.

Oj, det blev visst inget kort veckobrev… och snart kan ni också läsa om en spionhistoria i media….kanske en större nyhet än att Henrik Larsson går tillbaka till HIF… och Göran Persson slipper fokus på KU-förhöret.

This entry was posted in Veckobrev. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.