Direktsända rättegångar?

Justitieminister Thomas Bodström har idag öppnat dörren för TV-sända rättegångar. Förslaget, som han säger sig först vilja diskutera med oss i de andra sex riksdagspartierna, är att ta bort förbudet mot fotografering under rättegångar. Men i praktiken innebär förslaget att rättegångar ska kunna TV-sändas.

Jag säger inte att det är fel, jag och Centerpartiet har inte hunnit tänka efter tillräckligt i frågan, men det intressanta i TT-meddelandet som jag hittade på Sydsvenskans hemsida är “Efter årsskiftet ska Thomas Bodström bjuda in företrädare för de andra riksdagspartier till en diskussion kring frågan.”

Det är knappast en så viktig fråga att han vill ha konsensus för att det ska genomföras, det kan det inte vara många som tror. Sanningen är säkert att han redan diskuterat frågan med vänsterpartiet och miljöpartiet, men att ett eller båda partierna sagt nej. Han behöver alltså stöd från ett eller flera borgerliga partier. Thomas Bodström vill inte förlora frågan i riksdagen, så är han inte säker på att få genom förslaget så kommer ingen proposition. Detta uttrycker han som att han vill bjuda in oss andra för att diskutera frågan för att det inte ska framstå som en motgång att han inte får med sig stödpartierna.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

7 Responses to Direktsända rättegångar?

 1. Stefan says:

  *suckar tungt*
  Ska man tolka detta som att centern av hävd inte någonsin kan samarbeta med andra partier än de som nu ingår i alliansen?
  Jag tycker att du ska kontakta Bodström snarast och fråga om det är som du misstänker. Om inte annat så kan du senare få glädjen att säga: Vad var det jag sa?

  Eftersom du presenterar detta som “Sanningen är säkert..” kanske du kan föreslå er riksdagsgrupp att ni aldrig ska svara på några som helst förfrågningar från partier utanför alliansen?

 2. Stefan says:

  Enligt ditt resonemang är det väl samma sak med detta: http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,750378,00.html
  ?

 3. site admin says:

  Stefan det känns som att du vill tolka allting negativt. Men det är upp till dig. Självklart kommer jag och Centerpartiet att rösta tillsammans med socialdemokraterna om vi tycker att förslaget är bra. Vi har aldrig och kommer inte att rösta emot förslag som vi tycker är bra men kommer från “fel parti”.

  Det gör däremot tydligen socialdemokraterna. Jag har skrivit om det tidigare. Redan vid förra årets motionsperiod motionerade jag om “Kronvitten – en möjlig väg?”. Då föreslag jag att precis det som Bodström nu föreslår skulle utredas. Vad gjorde socialdemokraterna i utskottet?

  Just det. De avslog min motion. Det var bara folkpartiet som gick på min linje.

 4. site admin says:

  Vad jag försökte beskriva är att en sådan öppning som “diskutera med de andra partierna” knappast kan betyda någonting annat än att V eller Mp sagt nej. Annars har de ju majoritet och lägger fram propositionen oavsett vad vi andra fyra tycker.

  Men Stefan, tror du att Bodström skulle medge detta så är du nog naiv.

 5. Stefan says:

  Det är möjligt att jag svarade i ett negativt tonfall på ett, i mitt tycke, negativt skrivet inlägg. Eftersom det är du som arbetar i riksdagen och inte jag så godtar jag dina förklaringar och har ingen anledning att misstro dessa.
  Jag gissar också att du med dina kontakter lätt kan få det bekräftat om detta med v och Mp stämmer?

 6. site admin says:

  Tyvärr fungerar det inte så. Visst skulle jag kunna fråga Leif Björnlod (mp) eller Rolf Olsson (v) som sitter i justitieutskottet för sina partier, men jag är ändå tveksam till om de skulle berätta för mig om deras havererade förhandlingar med regeringen. Det är liksom en sådan fråga man inte ställer för man har inte med det att göra (tycker åtminstone de).

Leave a Reply

Your email address will not be published.