3 000 fler poliser

I kvällens Rapport-sändningar fick den rättspolitiska alliansarbetsgruppens rapport “Framtidens polis – i medborgarnas tjänst” stort utrymme som förstanyhet.

Som vanligt blir det en något förenklad bild som ges. 3 000 fler poliser, alternativa vapen och nya arbetsmetoder skriver vi om i vår rapport, men det är en väldigt liten del. Alternativa vapen står till exempel på 11 rader av 23 sidor och fick nästan halva TV-inslaget, medan utbildning, ledarskap och brottsförebyggande arbete som tar upp mer än halva rapporten inte nämndes alls. Jag menar inte att det var ett dåligt inslag, så är den mediala verkligheten, men när jag läste de spontana mailen i min mailbox efter inslaget så kunde jag inte låta bli att önska att media skulle kunna ha en bredare rapportering utan dagens sensationsnyhetsvärdering.

This entry was posted in Alliansrapporter, General. Bookmark the permalink.

9 Responses to 3 000 fler poliser

 1. Leffe says:

  Kul med en analys, men den är inte sådär särskit djuplodande, givet den tid ni hållit på. Antalet källor imponerar inte direkt. Har ni kompromissat bort detaljerna?

  Jag saknar också ett svar på hur antalet poliser ska kunna öka till 2010, givet poliskårens nuvarande åldersstruktur – mer än 30% av poliserna kommer att gå i ålderspension till 2010. Det innebär ett behov av rekrytering av inte mindre än 5000 poliser bara för att upprätthålla dagens nivå på ca 17000. Till detta ska läggas avgångar av andra skäl.

  Det är 2007 innan ni har makt över budgeten om ni vinner valet. Det betyder att ni har tre år på er att rekrytera 8000 nya poliser. Det är 2300 poliser per år. Förutom att det kräver mycket av polishögskolorna krävs det också mycket av länsmyndigheterna att kunna ta emot så många polisaspiranter och nya orutinerade poliser som behöver handledning. Den typen av massinsats riskerar att påverka polisarbetet negativt.

  Personligen ställer jag mig också tveksam till om detta är möjligt utan att sänka kraven på de som rekryteras – är det en del av erat förslag?

  Jag skulle gärna se lite mer analys på djupet, men jag förstår om ni inte vill öppna upp för kritik redan nu. Men om ni tar över i höst hoppas jag verkligen att ni har ett djupare tänk bakom de siffror ni presenterar. Inte minst för polisens och rättsstatens skull.

  Slutligen funderar jag på varför programmet ligger på moderat.se, samt heter moderatXXXX.pdf – ska det tolkas som att moderaterna har huvudansvaret för rättspolitiken i alliansen – eller är det bara en teknsk fråga?

 2. site admin says:

  Leffe, din statistik på antalet poliser och pensionsavgångar stämmer inte riktigt med de uppgifter jag har. Var har du fått din statistik från?

  Men du har givetvis rätt i att stora pensionsavgångar väntar. Den uppmärksamme som jämfört alliansrapporten med Centerpartiets motion från i höstas kan se att vi i Centerpartiet använde ett årtal lite längre fram än 2010. Men målsättningen är att så snabbt det är möjligt med bibehållen utbildningskvalitet komma upp i 20 000 poliser i landet. Går det inte till 31/12 2010 så kanske det blir till 2011 eller 2012. Jag tror inte att det är det viktigaste utan att inriktningen är att det behövs fler poliser i Sverige.

  Tilläggas ska dock att antalet poliser upptar en ganska liten del av vår rapport. Vad poliserna gör, ledarskap, vidareutbildning osv tar upp en mycket större del, och det speglar också en prioritet.

  Du får tycka att vår analys inte är så djuplodad om du vill, men en rapport på 23 sidor är ändå i längsta laget om man vill att folk ska läsa den. Det är svårt att få in allt och samtidigt göra en läsvänlig rapport. På frågan hur länge vi hållit på så har vi ju faktiskt gjort annat innan vi började med polisrapporten någon gång i höstas.

  Min länk går till alliansens hemsida och inte till moderaternas. Att moderaterna sedan lagt ut rapporten på sin hemsida också finns det inget fel i. Den borde även finnas på Centerpartiet.se, men tyvärr är den inte med där. Ska försöka ordna det.

  När det gäller namnet på filen så stämmer det att en moderat tjänsteman har haft skrivansvaret för rapporten. Vi har inga allianstjänstemän utan alla är anställda av något parti och vi har delat upp skrivansvaret mellan partierna. T.ex. hade Centerpartiet ansvar för kriminalvårdsrapporten. Men det betyder självklart inte att kriminalvårdsrapporten är C-politik eller att polisrapporten är M-politik. Tror att alla förstår det.

 3. Leffe says:

  Jag kollade på statistiken igen och du har rätt i att jag hade fel, det är bara omkring 20% av poliserna som hinner gå i pension till 2010… men till 2015 är det 30%.

  Jag tycker att det är jättebra att ni fokuserar på mer än siffrorna, debatterna i riksdagen sm handlar om x antal poliser hit eller dit är tröstlösa och attraherar inte väljare… eller intresse för kriminalpolitken som sådan. Men du valde själv att sätta rubriken på ditt inlägg till “3000 fler poliser”.

  Jag är fortfarande nyfiken på var ni ska hitta rekryteringsunderlaget om ni inte ska sänka kraven. Det är och ska vara väldigt höga grundkrav på blivande poliser.

 4. site admin says:

  Tur för mig att det var jag som hade rätt…:-)

  Rubriken 3000 fler poliser kommer från Rapports rubrik på inslaget igår.

  Jag tror inte att det blir svårt att rekrytera till polishögskolorna. Det är redan ett enormt söktryck och jag har svårt att tro att alla andra än de som blir antagna är olämpliga som poliser.

 5. Leffe says:

  Hur många ska ni rekrytera per termin?

  Det är fem terminers studier på polishögskolan (PHS), från 1/1 2007 till 1/1 2010 är det sex terminer. Ni behöver alltså få in hela er ökning före 1/7 2007, dvs. på två terminer. Det blir en höjning från 500 till 2000 polisstudenter per termin. Det innebär rimligen också att antalet lärare på PHS måste fyrfaldigas och att antalet poliser som är handledare för aspiranter måste fyrfaldigas. För att sedan långsiktigt hålla 20000 poliser kan man sänka intaget till kanske 3-400 poliser per termin. Då ska de resurser som byggts upp inom PHS avskaffas. Ryckighet är kanske det sämsta som finns för verksamheten. Har ni tänkt på det?

  Det har nu varit ca 5000 sökande per termin, jag kan tänka mig att en del av dessa är återkommande sökande. Men 40% av dem är knappast lämpade i första omgången och i andra omgången blir andelen som måste tas in ännu högre, kanske kring 60%, eftersom så många återkommande sökande redan har tagits in i första omgången.

  Vore det inte bättre med en målsättning om att rekryteringen till polishögskolan långsiktigt ska räcka till 20000 poliser?

  Dagens antagning på 500/termin eller 1000/år ger faktiskt detta om medeltjänstetiden för poliserna blir minst 20 år. Sannolikt blir medeltjänstetiden snarare mellan 25 och 30 år så dagens system skapar långsiktigt mellan 25000 och 30000 poliser. Men det kommer inte att ge 20000 poliser förns senare än 2010. Orsaken är att det finns ett antal årskullar antagna på 80-talet som är för små för att upprätthålla poliskårens storlek.

  Visst är det en vettig målsättning att snabba på detta lite, men att göra det till 2010 (vilket inte kommer från media utan från rapporten – ni skriver så här på s. 8 “Vi föreslår ett femårsprogram med sikte på att Sverige 2010 skall ha 20 000
  utbildade poliser.”) är uppenbart oseriöst.

  Jag vill verkligen rösta på ett alliansparti nästa höst, men det känns som om ni försöker stöta bort väljare.

  Lägg ner femårsprogram och liknande. Tänk långsiktigt. Särskilt viktigt är detta när det gäller rättsväsendet.

 6. site admin says:

  Leffe, du kan ändra din beräkning till den 31/12-2010. Antalet poliser i polisens årsredovisning brukar vara från slutet av året. Då behöver ökningen ske på fyra terminer. Kanske lyckas vi inte förrän 2011, men jag tror inte att svenska folket hänger oss för det. Det viktiga är inriktningen och den är tydlig.

  Vi föreslår också att en fjärde polishögskola ska byggas. Erfarenheten från Växjö och Umeå är att många mycket lämpade personer från den nya polishögskolans närhet söker under de första åren. De har ofta familj och har inte velat flytta för att påbörja polisstudier i Solna. Detsamma är erfarenheten från distansutbildningarna som finns på diverse platser.

 7. Leffe says:

  Jag får ändåinte hop siffrorna till 20 000 på så kort tid (även 2011 är ganska snart) inte utan mer drastiska åtgärder. Och jeg begriper fortfarande inte hur organisationen ska kunna svälja så många nya (pensionskompensation + 3000 “nya” nya) poliser på så kort tid.

  Däremot håller jag med om att det är rätt med en större poliskår, men jag tror på en mer långsiktig strategi och inte på “det stora språnget”.

  Men jag förstår att det är svårt att göra “ny politik” på något som redan pågår och att ni därför väljer det målet. Sossepolitiken ger ju 1000 nya poliser per år vilket kommer att resultera i 25 000 poliser om 25 år, givet att alla stannar så länge. (20 000-strecket borde väl passeras på 12-15 år med den nu förda politiken?)

  Jag önskar bara, som borgerlig väljare, att ni skulle försöka göra det på realistiska 15 eller 10 år, inte på orealistiska 5.

 8. site admin says:

  Leffe, du har helt fel i att den forda sossepolitiken skulle ge 1000 nya poliser per ar. Bodstroms malsattning har varit att utbilda 1000 nya per ar, vilket ar en helt annan sak. Under de senaste aren har antalet poliser okat sa att det nu antligen ar fler an nar sossarna tog over 1994, men redan om ett par ar sager Rikspolisstyrelsen att antalet kommer att minska med den forda politiken. RPS har till och med foreslagit nedlaggning av en av de tre polishogskolorna eftersom de inte anser att den behovs om sossarnas politik fortsatter.

  RPS (lanspolismyndigheterna) haller ocksa pa att fortidspensionera poliser och saga upp administrativ personal. Allt eftersom budgeten inte racker till det som regeringen lovat. De nyutexaminerade poliserna maste anstallas av nagon och darfor maste aldre poliser fortidspensioneras.

 9. Pingback: I hell-mans v?rld - Tankar om stort och sm?tt » Fler poliser ?r l?sningen p? ALLT, eller?

Leave a Reply

Your email address will not be published.