Carlshamre biter sig fast

Folkpartiets Maria Carlshamre dömdes för bokföringsbrott och nu kräver folkpartiet att hon ska lämna sin plats i Europaparlamentet. Carlshamre kontrar med att hon inte alls tänker lämna. Hon har ett personligt mandat och tänker fullfölja det.

Givetvis har hon all rätt i världen att sitta kvar i de fyra år som återstår av mandatperioden. Men sedan tycker jag att en märklig inkonsekvens dyker upp. Varken Maria Carlshamre själv eller folkpartiet tycks se någon anledning till att hon ska lämna partiet.

Om folkpartiet beslutar sig för att offentligt avrätta henne för det brott hon begått och kräva att hon lämnar Bryssel så borde de vara tämligen upprörda på det hon gjort. De bör också bli ännu mer upprörda när hon svarar att hon tänker sitta kvar mot partiledningens uttryckliga vilja. Bör inte konsekvensen, för att kravet på avgång ska ha någon som helst trovärdighet, bli att de utesluter henne ur partiet?

Jag har förståelse för att folkpartiet inte vill ha en dömd person på ett av sina viktigaste förtroendeuppdrag. Jag har också förståelse för Maria Carlshamre. Hon fick 17 000 personkryss i valet och kryssade sig därmed till Bryssel. Hon känner sig som vald som person och inte vald för ett parti. Men jag har inte förståelse för att båda tycker det är okej att fortsätta arbeta som om ingenting hänt. Carlshamre borde vilja lämna det parti som tar sådant avstånd från henne att de uppmanar henne att lämna sitt förtroendeuppdrag. Folkpartiet borde vilja utesluta en person som tycker att hon kan sitta kvar på en av två fp-stolar i EP utan att ha partiets förtroende.

Eller så är det så att de kommit överens om att partiledningen måste ta tydligt avstånd från hennes handling för att behålla trovärdigheten i sin hårdare-tag-mot-brottslingar-politik, men att de ändå tycker att hon bör kunna stanna kvar eftersom stormen blåst över till EP-valet 2009 och då kan hon åter vara en röstmagnet.

Men det är givetvis bara en liten elak spekulation.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

3 Responses to Carlshamre biter sig fast

 1. Sandra says:

  Det är sant – hur kul är det att sita kvar om “alla” vill att hon ska lätta?
  Men sen kan det väl vara så att har man en dom så bör man dra, för att reglerna är sådana.
  Om nu någon skulle komma på idén och tro att politiker är robotar som aldrig felar eller tabbar sig.
  Bah.

 2. Fredag eftermiddag uppmanar folkpartiet Maria Carlshamre att avgå som Europaparlamentariker. Lördag lunch klagar Johan över att hon inte har hotats med uteslutning ur partiet också.

  Du tycker inte att du har lite bråttom?

 3. site admin says:

  Hej Martin, trevligt att du hittade till min blogg. Jag vill inte påstå att jag klagar över att hon inte hotas med uteslutning, däremot tycker jag att det vore en naturlig följd i en sådan här situation. Jag försöker tänka mig in i hur jag skulle reagera om vår MEP Lena Ek, eller någon riksdagsledamot för den delen, dömts för ett motsvarande brott. Jag tror ärligt att jag skulle reagerat på samma sätt.

  Huruvida jag har för bråttom vet jag inte. Maria Carlshamre hade i så fall ännu mer bråttom. I den DN-artikel som jag länkat till säger hon själv att hon erbjudit sig att lämna partiet. Så frågan måste ha varit uppe till diskussion åtminstone.

Leave a Reply

Your email address will not be published.